"За 4 роки партії отримали 3 млрд гривень з бюджету, про які не звітували" — рух "Чесно"

"За 4 роки партії отримали 3 млрд гривень з бюджету, про які не звітували" — рух "Чесно"

Національна агенція з питань запобігання корупції відновлює державний контроль за фінансами політичних партій, яке свого часу було призупинено через карантин, а пізніше не продовжено - через введення воєнного стану. Відтак за чотири роки відсутності обов’язку в політичних партій подавати фінансові звіти, вони отримали з державного бюджету близько 3 млрд гривень. Про це Українському Радіо розповів парламентський аналітик громадського руху "Чесно" Олександр Саліженко. Також він додав, що через діючий воєнний стан навіть якщо звітування буде відновлено і НАЗК знайде порушення в окремих політичних сил, притягнути їх до відповідальності не буде можливості. Що з цим робити — далі в матеріалі.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Верховна Рада України

"За останні 4 роки партії отримали 3 млрд гривень з бюджету і не звітувалися за них"

"З 2020 року політичні партії, які отримують кошти з державного бюджету на свою діяльність, не звітують до контролюючого органу. Ці зміни до законодавства були внесені під час запровадження карантинних обмежень, коли були обмеження й для бізнесу й для політичних партій. Звіти подавалися частково в електронному, а частково - в паперовому вигляді, відповідно були труднощі з подачею. Це призупинили, але в кінці року для бізнесу відновили звітування, а для політичних партій — ні", — розповів Олександр Саліженко. Після введення військового стану з’явилися додаткові обмеження, тож фактично вже четвертий рік партії, які отримують кошти на свою діяльність з бюджету, не звітують. Крім цього, є й декларування фінансів публічних чиновників”. 

Аналітик додав, що зараз парламентарі намагаються виправити ці законодавчі прогалини: "Зокрема, голова більшості та лідер фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія зареєстрував законопроєкт, який відновлює декларування. Нардепи сподіваються, що між першим і другим читанням також будуть подані додаткові правки, які крім декларування публічних чиновників, відновлять й звітування політичних партій".

"За 4 роки, партіями,  які не звітувалися було отримано фактично 3 млрд гривень з бюджету. Й цього року бюджетом також передбачено фінансування політичних партій, але громадянам, журналістам, активістам, які моніторять діяльність політичних партій невідомо, на що партії ці кошти витрачають. 

Ми, наприклад, зверталися до всіх парламентських партій, аби дізнатися, на що вони ці кошти витрачають, але отримали скупі відповіді, на кшталт “на статутну діяльність", — зазначив Саліженко.

Навіщо було запроваджене державне фінансування партій?

"Коли запроваджували державне фінансування, це був надзвичайно важливий крок. Метою такого фінансування було зменшення впливу олігархів або фінансово-промислових груп на діяльність політичних партій, в парламенті. Але з часом окремі політики або окремі партії намагаються обійти законодавчі вимоги щодо звітування або щодо збору фінансування на виборчі кампанії. Тому під час карантину та зараз, під час введення військового стану, ми бачимо спроби уникнути відповідальності та звітування в першу чергу перед громадянами. Але проблема також й в тому, що окрім громадян, доступу до цієї інформації немає й в контролюючого органу", — пояснив аналітик руху "Чесно".

Через відсутність контролю за коштами політичних партій є ризик, що вони фінансуються з незаконних джерел, зокрема й за рахунок громадян чи компаній країни-агресорки, переконаний Саліженко. "Якщо, наприклад, взяти останні місцеві вибори, то ані ми, ані НАЗК не знаємо, хто перераховував кошти на виборчі кампанії окремих політиків чи партій. Перевірити ці кошти чи людей ми не можемо і не зможемо через те, що, наприклад, 18 проросійських партій з того часу заборонено через суд. Найяскравіший приклад — це ОПЗЖ: партію заборонили як юридичну особу і її вже не існує, відповідно і звітів вона подавати не буде через те, що її формально немає. Хоча ще в першому кварталі минулого року ця партія встигла отримати 33 млн гривень на свою діяльність".

Олександр Саліженко, фото: Громадський рух "Чесно"

"Винних не можна покарати"

"Також проблемою є те, що під час дії воєнного стану НАЗК не може проводити перевірки і навіть, якщо політичні партії відновлять звітування, то НАЗК як контролюючий орган не зможе провести перевірку та застосувати санкції. Наразі це неможливо через воєнний стан", — наголосив Олександр Саліженко. До другого читання депутати будуть мати можливість внести правки в проєкт закону, аби скасувати ці обмеження, проте чи станеться це, залишається відкритим питанням.