"Антони України" заспівали, щоб зібрати гроші на ЗСУ

 "Антони України" заспівали, щоб зібрати гроші на ЗСУ

П’ятеро Антонів оголосили великий збір для кількох бригад ЗСУ. "Ми, Антони України, об’єдналися у цьому вокальному кавер-номері (дякувати Богу з нами був Wellboy), щоб зібрати гроші на ЗСУ". Так напише на своїй сторінці в Facebook один з учасників імпровізованого номера — відомий український стендап-комік, радіоведучий і сценарист Антон Тимошенко. Він не даремно згадує українського співака Антона Вельбоя, відомого як Wellboy. Адже той - єдиний у цій п’ятірці має відношення до музики. Ще троє Антонів — Антон Мурафа, Антон Птушкін та Антон Скуратов - відомі блогери. Але це не завадило їм переспівати жартівливу народну пісню "Антон — Криве колесо". Хто це вигадав, чим надихались, скільки грошей вже зібрали та, взагалі, як це — бути Антоном? Про це  в ефірі радіо "Промінь" Wellboy розповів ведучим програми "РанокПро" Анні Заклецькій і Дмитру Захарченку. 

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: ФБ-сторінка Wellboy

 

 Як ти взагалі з’явився в цій плеяді Антонів? 

Це дуже цікава історія насправді. Тому що колись дуже давно блогер, який був там у відео, ви всі його знаєте прекрасно Антон Мурафа, він створив бесіду і назвав "Антонів чат". І там було 13 Антонів, яких Антон Мурафа вважав прикольними. Він нас додав туди і там нічого не відбувалось. Просто ми так домовились собі, якщо в Антонів щось трапляється, ми обов’язково пишемо в той чат. І от коли ми побачили оцю пісню бабусь, які співали, вони, до речі, із селища Козацьке, їхнє село було під окупацією, то я заспівав у чаті те саме. А Антон Тимошенко подав таку ідею, мол,  пацани, давайте зробимо величезний збір Антонами, тому що Антонів дуже багато. І не Антони також підтримають. Й якось ми так зібрались. Це ініціатива Антона Тимошенка, він написав текст конкретно для цієї пісні "Антон — криве колесо, по донат, по донат". Тому так круто й вийшло. 

А чия партія басова? Хто це в кварту нижче співає? 

То все Птушкін! У Птушкіна насправді є прихований талант. Він дуже гарно співає в хорі. Окремо не зовсім, але в хорі взагалі кайфово. Та й взагалі всі пацани так переживали, щоб люди сприйняли це все класно. 

На якому етапі зараз збір і скільки ще залишається дотиснути, ти знаєш? 

 Назбирали вже майже 1,5 мільйона. Маємо запити на два пікапи, "Валькірію", три мавіки (квадрокоптери Mavic — ред.), 10 дронів, два пульти керування і це все збори для ряду бригад. Тобто до Антона Тимошенка "постукались" бригади й зробили запити. Всі ми гарантуємо безпеку цих зборів, тому ви можете долучитись. Просто переходьте до Антона Тимошенка або до Мурафи в профіль і в них є зсилочка активна  на Monobank, ви можете всі задонатити. 

Наостанок ще хотів запитати, ви в цій пісні висвітлили проблему дитячого булінгу, я б сказав, що з ім’ям Антон було складно в дитинстві.  В тебе було щось подібне?

Звичайно, "стібали". В дитинстві Антон — це саме ласе було ім’я. Звичайно, ще були Едіки, але Антонів також підстьобували. 

До слова, натхненницями для п’ятьох Антонів стали звичайні бабусі з села Козацьке, що на Чернігівщині. Ще в 2017 році пісню “Антон, криве колесо” в їхньому виконанні записали етнографи. 

Це відбувалось в рамках проєкту "Поліфонія. Невідома Україна". Він діяв за сприяння програми Євросоюзу Creative Europe. Тоді етнографи об’їхали сто українських сіл в різних регіонах, де записали понад дві тисячі народних пісень |не| забутих предків.  Що цікаво, в тому що селі Козацьке Чернігівської області дослідники записали й пісню "Чоловік Герасим, а я твоя кудла", що теж стала вірусною в соцмережах.