До 30 осіб щодня намагаються незаконно перетнути держкордон України

До 30 осіб щодня намагаються незаконно перетнути держкордон України

Щоденно прикордонники відмовляють у перетині кордону з боку України близько 150 чоловікам, які не мають відповідних дозволів. Про це повідомив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо речник Держприкордонслужби Андрій Демченко. За його словами, відомі випадки, коли чоловіки ховалися в бейбі-боксах, перевдягалися в жіночий одяг, намагаючись незаконно перетнути державний кордон. Порівняно із першими місяцями повномасштабної війни спроб незаконного перетину кордону поменшало. "Якщо раніше ми затримували протягом доби 70-80 порушників, то зараз від 20 до 30 осіб", – розповів Андрій Демченко. Він також зазначив: прикордонники не тільки захищають кордони України, але й воюють разом із іншими підрозділами ЗСУ в найгарячіших точках. А на межі із Білоруссю прикордонні загони продовжують укріплювати, мінувати кордон, хоча ударного угруповання з боку ворога для атаки України немає. (Сьогодні, 30 квітня — День прикордонника України).

0:00 0:00
10
1x

Фото: Суспільне Ужгород

У Чернігівській, Сумській, частині Харківської області тривають обстріли прикордонних ділянок

Зараз прикордонники не тільки захищають кордони України, але й воюють разом із іншими підрозділами ЗСУ в найгарячіших точках, зазначає Андрій Демченко. Залишається напруженою ситуація на кордоні з Росією, там, де ворога було відкинуто, каже Андрій Демченко. В Чернігівській, Сумській, частині Харківської області тривають обстріли українських прикордонних ділянок. На кордоні з Білоруссю прикордонні загони продовжують укріплювати лінію кордону, хоча ударного угруповання з боку ворога для атаки України немає, наголошує Андрій Демченко. На західній ділянці кордону, а також на кордоні з Молдовою триває оформлення пропуску громадян. Зараз пасажиропотік зберігається на рівні 90 тисяч осіб в обидва боки. В деякі дні пасажиропотік зростає. 

Ділянки із Білоруссю: роботи з укріплення тривають постійно по всьому кордону

Жодні інженерні укріплення не захистять повністю від ворожих атак і обстрілів, але дадуть перевагу в стримуванні агресивних дій, вважає Андрій Демченко і додає, що "нашою стіною є українські воїни. Ті ділянки з Росією, де ворога було відкинуто за межі нашої держави, проводити роботи з інженерного облаштування складно. Адже ворог щоденно чинить обстріли української території. Але все одно прикордонники зміцнюють позиції". Щодо ділянок із Білоруссю, то там роботи з укріплення тривають постійно по всьому кордону: це фортифікаційні споруди для укриття від обстрілів і потенційних атак. Найбільш загрозливі напрями мінуються. "Ми розуміємо, як на Білорусь тисне Росія. Ми розуміємо, що білоруський народ не прагне воювати, але під тиском Росії керівництво Білорусі максимально підтримує Росію у війні. Бо 24 лютого минулого року білоруські прикордонники люб'язно відкрили свій кордон для російських колон, які заходили на нашу територію", – зауважив Андрій Демченко.  

Попередження білорусам

Вмикання сирен і розміщення тематичних плакатів на кордоні з Білоруссю українськими прикордонниками Демченко називає попередженням: це те, "що чекає на будь-яких окупантів, які зайдуть на нашу землю, щоби вони пам'ятали, в яких умовах перебувають українці. Білорусам варто не забувати про це і пам'ятати, що веде за собою війна. І що не варто підтримувати Росію в цій кривавій війні". 

Андрій Демченко. Фото: УНІАН

"Чоловіки ховаються в бейбі-боксах, перевдягаються в жіночий одяг"

Щодо спроб порушення державного кордону, то з моменту запровадження воєнного стану існують обмеження на виїзд чоловіків віком від 18 до 60 років, нагадує Андрій Демченко. "Але є винятки щодо дозволів. Ці норми прописані в постанові уряду №57". Щоденно прикордонники відмовляють у перетині кордону з боку України близько 150 особам чоловічої статі, бо ті не мають підстав на це. Намагаються незаконно перетнути кордон двома напрямками: "зеленою ділянкою кордону за межами пунктів пропуску, через гори або річки. І безпосередньо через пункти пропуску, використовуючи підроблені документи різного характеру". Відомі випадки, коли чоловіки ховалися в бейбі-боксах, коробках, які перевозилися в машинах, перевдягалися в жіночий одяг, каже Андрій Демченко. "Тим, хто перетинає кордон у зеленій зоні, передбачено адміністративне покарання, а за спробу перетнути кордон із підробленими документами буде карна відповідальність". Таких порушників прикордонники передають Нацполіції. Порівняно із першими місяцями повномасштабної війни спроб незаконного перетину кордону поменшало, каже речник Державної прикордонної служби. "Якщо раніше ми затримували протягом доби 70-80 порушників, то зараз від 20 до 30 осіб". І ця динаміка не змінюється протягом тривалого часу.

Із середини літа люди почали повертатися в Україну

Перші місяці після повномасштабного вторгнення був великий потік громадян України на виїзд, констатує Андрій Демченко і уточнює, що це були здебільшого жінки, діти, люди літнього віку аби ті, кому дозволено було перетинати кордон. Демченко називає цифру до 130 тисяч осіб за добу. "85-90% людей – у напрямку виїзду. Із середини літа ми почали фіксувати зростання охочих на в'їзд в Україну. Перед початком навчального року і пасхальними святами значна частина повернулася в Україну і залишилася в ній". 

Відновлюються спроби незаконного переміщення товарів

Питання переміщення товарів через кордон більше стосується роботи Державної митної служби, каже Андрій Демченко. Прикордонники під час оформлення товару, якщо виявляються спроби незаконного їх перевезення, реагують на такі випадки: "ми інформуємо працівників Державної митної служби, щоб закривати такі схеми. "Ділки" намагаються діяти схемами і каналами, аби незаконно переміщати товар, особливо це стосується тютюнових виробів, зокрема зеленою ділянкою кордону". ДПС доходить і до організаторів, які ці схеми намагаються налагодити. Демченко зазначає, що з початком повномасштабної війни такі переміщення були відсутні тривалий час. Але в подальшому, коли ситуація дещо стабілізувалася, "ділки" поновили свої спроби. 

Співпраця з колегами

Із прикордонниками сусідніх держав постійно підтримується діалог, запевняє Андрій Демченко. Українські прикордонники співпрацюють із різними міжнародними організаціями, посольствами, місіями ЄС. Українські прикордонники відчувають підтримку як у міжнародній технічній допомозі, так і стосовно організації роботи, консультацій, резюмував Андрій Демченко.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Крим стає островом" – Жирохов про удари по авіабазі в Джанкої
Поки триває війна, логістика буде постійним викликом – Тарас Висоцький
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко