ВАКС розглянув 17 проваджень щодо конфіскації російських активів

ВАКС розглянув 17 проваджень щодо конфіскації російських активів

Вищий антикорупційний суд України розглянув 17 проваджень стосовно конфіскації російських активів. Про це повідомила в ексклюзивному інтерв’ю Українському Радіо голова ВАКС Віра Михайленко. По всіх цих 17-ти провадженнях ВАКС ухвалив рішення задовольнити, щодо деяких – частково. 10-ти днів для розгляду таких справ, визначених законодавцем, недостатньо, вважає голова Антикорсуду.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

ілюстративне фото сайту "Слово і діло"

Вищий антикорупційний суд України наділений парламентом функцією розгляду справ про конфіскацію російських активів, розповіла Віра Михайленко. Це нова функція для ВАКС, покладена після початку розв'язаної Росією широкомасштабної війни. Хоча розгляд таких проваджень був не притаманний для ВАКС, додала голова Антикорсуду. "Нагадаю, що ВАКС створювався для розгляду винятково кримінальних проваджень. Зараз законодавець визначив, що ВАКС розглядатиме такі справи, тож ми їх розглядаємо", – зазначила Віра Михайленко. І повідомила, що розглянуто 17 проваджень стосовно конфіскації російських активів. По всіх цих 17-ти провадженнях ВАКС ухвалив рішення задовольнити, щодо деяких – частково. 10-ти днів для розгляду таких справ, визначених законодавцем, недостатньо, вважає голова Антикорсуду (мається на увазі термін від моменту надходження позову від Міністерства юстиції – ред.) 

Справи щодо конфіскації російських активів є двох категорій, пояснила Віра Михайленко. 

  • "Перша категорія більш-менш проста, тому що ставиться питання стягнення активів, які безпосередньо належать певним особам-громадянам РФ, котрі підтримують путінський режим. Тут усе зрозуміло: є актив, є правовстановлюючий документ, є певна особа. Встановлюємо, що певна особа вчиняє дії на шкоду незалежності України, територіальній цілісності, суверенітету, правам і свободам громадян; є актив на території України; встановлюємо, що ця особа у санкційному списку; застосовуємо до неї санкції у вигляді блокування активів. Проблем тут немає. 

 

  • Друга категорія справ, які дуже складні. Це коли конкретна особа-громадянин РФ не є формальним власником певних активів. І через ланцюг бенефіціарних власників суд має встановити, що певний актив, який перебуває на території України, дійсно належить такій особі. Тут, коли ми говоримо про великі масиви активів, подаються дуже великі обсяги інформації. Тож 10-денного строку, визначеного законодавцем, вочевидь недостатньо, щоб розібратися. Тому, якщо ми говоримо про санкційні справи щодо стягнення активів, то доводиться дуже часто порушувати цей 10-денний термін. Але ми виходимо з того, що першочергово маємо забезпечити об’єктивність, а не дотримання терміну виконання", – запевнила голова ВАКС Віра Михайленко Українське Радіо.

 

Попередні чотири частини ексклюзивного інтерв’ю Українському Радіо голови Вищого антикорупційного суду України Віри Михайленко:

В 2020 році половина судів ВАКС була під дисциплінарною відповідальністю — голова ВАКС Михайленко

Голова ВАКС Віра Михайленко: Доброчесність — не лише матеріальна площина

Михайленко: переважна більшість судових засідань у резонансних справах зривається адвокатами

Кількох днів розгляду може вистачити, але… Голова ВАКС про справи щодо недостовірного декларування