Ми підтримуємо повернення доплат військовим. Але де взяти гроші? — Гетманцев

Ми підтримуємо повернення доплат військовим. Але де взяти гроші? — Гетманцев

Ми підтримуємо повернення доплат військовим. Але де взяти гроші? Таким чином голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев прокоментував у прямому ефірі Українського Радіо підтримку більшістю Верховної Ради рішення повернути військовослужбовцям додаткові щомісячні виплати 30 тисяч гривень. На доплати, за цим рішенням, зможуть розраховувати не лише ЗСУ, а й працівники ДСНС та поліцейські. За відповідну поправку депутатського об’єднання Дмитра Разумкова "Розумна політика" проголосували 254 нардепи. Але наступного дня, 11 квітня, до Верховної Ради внесли постанову, яка блокує повернення цих доплат. "Ми очікуємо і від Кабміну, і особливо від автора цієї ініціативи пояснень, які джерела він пропонує для покриття цих видатків?" – наголосив Гетманцев. Він вбачає в ініціативі Разумкова "лукавство, популізм".  Натомість Дмитро Разумков наполягає на обґрунтованості й реалістичності ініційованої ним поправки стосовно доплат військовим у 30 тисяч гривень. Крім Гетманцева, в ефірі Українського Радіо цю ситуацію прокоментував також перший заступник голови парламентського комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, член фракції партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Михайло Цимбалюк.

0:00 0:00
10
1x

На фото: Данило Гетманцев 

"Подає пропозиції, які не компенсують запропоновані ним же видатки" — Гетманцев про ініціативу Разумкова стосовно доплат військовим

— У понеділок Верховна Рада мала проголосувати низку законопроєктів, серед них №8312 щодо врегулювання примусового відчуження російського майна в Україні під час війни. Було внесено дві правки. На час війни військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, поліцейським щомісяця нараховуватиметься доплата у розмірі 30 тисяч грн незалежно від покладених на таких осіб завдань та районів проходження служби. Правку про повернення доплат ухвалили за поданням народного депутата Дмитра Разумкова.

— Ми підтримуємо збільшення доплат військовослужбовцям: і тих, хто в тилу, і тих, хто на передовій. Нам хотілося б, щоби вони отримували більше грошей. Кожний видаток повинен бути забезпечений доходами в бюджет. Дмитро Разумков, мені здається, до того, як стати популістом, був головою Верховної Ради. Він прекрасно знає, що будь-яка пропозиція, яка стосується збільшення будь-яких видатків, повинна супроводжуватися пропозицією про відповідне збільшення доходів. У цій поправці мова йде про збільшення видаткової частини на 154 мільярди в рік, а компенсатор пропонується лише на 2,5 мільярди. Тобто десь 2% від запропонованого збільшення. В цьому є лукавство, є популізм. Людина абсолютно розуміє, що внесенням змін до закону, який не має стосунку до державного бюджету 2023 року, це питання не вирішується, і подає пропозиції, які не компенсують запропоновані ним же видатки. 

— Яка буде економія із того, що чиновники, державні службовці, народні депутати, прокурори, керівники держпідприємств будуть отримувати 67 тисяч?

— Ніхто не заперечує обмежити видатки на оплату праці держслужбовців, але їх не так багато, саме тих, хто отримує понад 67 тисяч. Ця сума, яка утримується за рахунок економії, вона складає лише 2,5-2,7 мільярди. Видатки запропоновані на 154 мільярди. Ми очікуємо від автора цієї пропозиції пропозицій щодо компенсацій видатків. Бо за все платить народ. Навіть якщо лунають пропозиції, щоб надрукувати гроші й роздати їх, за це також платить народ. 

— Буде гіперінфляція та знецінення цих грошей…

— І ця інфляція — це податок, але податок на бідних. У кожного із кишені пенсіонера будуть витягнуті ці гроші, кожен отримає менше у зв'язку з інфляцією. Іншого джерела, ніж доходи і статки народу на фінансування будь-яких видатків держави, їх просто не існує. 

"Кожна подібна пропозиція тягне за собою відповідальність, і політичну, і, можливо, навіть юридичну"

— А що далі буде? Верховна Рада проголосувала…

— Верховна Рада проголосувала за ці зміни. Вони набувають чинності, Кабмін пропонує компенсатор, якісь видатки. Але найголовніше, аби суспільство запитало у авторів, давайте припинимо у війну займатися маніпуляціями, політиканством, а поговоримо конструктивно… Які джерела автор пропонує для того, аби компенсувати ці видатки. 

— Пане Даниле, ви ж розумієте, що це політика… Ніхто так не запитуватиме…. 

— Якщо ми з вами продовжимо перебувати у інфантильному стані й вважатимемо, що гроші падають із небес, то тоді дійсно запитувати не треба. Ми з вами повинні розуміти, що кожна подібна пропозиція тягне за собою відповідальність, і політичну, і, можливо, навіть юридичну, бо запропонувати роздати кожному громадянину України мільйон гривень — багато ж розуму не треба. Я доводжу це до абсурду, але ж… Тут є певні аналогії. Де їх взяти? Отут потрібен розум. Тому ми очікуємо і від Кабміну, і особливо від автора цієї ініціативи, які джерела він пропонує для покриття цих видатків? 

— Це був Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії "Слуга народу" щодо позиції Дмитра Разумкова. Ми, власне, і озвучували його позицію одразу в цей же день голосування. І сподіваємося, що найближчим часом запросимо (ініціатора законопроєкту) в ефір, аби його розпитати.

А зараз запрошуємо висловитися народному депутатові України не з владної фракції – члену фракції партії "Батьківщина" Михайлові Цимбалюку. Що відомо про правку щодо повернень виплат військовим?

— Фракція "Батьківщина" підтримала цю поправку. Якщо дискутувати фахово, то, як на мене, я не побачив реального економічного і фінансового обґрунтування, яке повинно бути до законопроєкту: де ж брати гроші? Вчора несподівано для всіх депутатів Верховної Ради з'явилася блокуюча постанова за авторства депутата від фракції "Голос" Володимир Цабаля. Це говорить про те, що Голова Верховної Ради не зможе підписати цей законопроєкт і скерувати Президентові для підпису. Побачимо, коли буде наступне засідання, тоді пан Цабаль має доповісти про свою постанову. І тоді визначаться депутати, що далі робити. Процес затягується. 

"Можна знайти кошти в митниці, податковій, в Бюро економічної безпеки"

 Найбільша проблема буде для Міністерства фінансів: як провести розрахунки і де взяти ці кошти. Бо кошти насправді немалі. Військовослужбовці ЗСУ, Нацгвардія, ДСНС, Нацполіція: всі вони заслуговують, щоби отримати додаткові кошти. Суть проблеми мені видається в іншому: коли Кабмін одноосібно ухвалив рішення про скасування таких доплат, він із Верховною Радою не радився. І те, що скасували доплати, викликало неоднозначну позицію наших військових. Бо саме тих, хто не перебуває на передовій, позбавили доплат. Рахувати їхні гроші аморально і непорядно. Вони використовували ці гроші не завжди для благополуччя своїх родин. Ці гроші йшли на придбання певних речей, ремонт техніки. Тому історія тут неспроста. Кабмін після скасування цієї надбавки провів перерахунок посадових окладів: підвищили посадові оклади до 10 тисяч, тому насправді зарплата зросла. Бо саме із окладу вираховується майбутнє пенсійне забезпечення. А ці доплати у 30 тисяч у цей розрахунок не йшли. Дехто отримав підвищену оплату, але без цих 30 тисяч. Як зараз бути? Все на боці уряду і влади, яка підтримала цю пропозицію пана Разумкова. Ситуація непроста, тут потрібно радитися і з нашими донорами, які виділяють кошти. Ці гроші, які йдуть на сектор оборони і на виплати, вони не з коштів наших донорів. Це має бути внутрішній ресурс, який заробляє Україна,  тобто платники податків. Тут треба думати над сектором, де можна знайти кошти: а це може бути митниця, податкова, Бюро економічної безпеки. МВФ, який нам допомагає коштами, він також перевіряє макропоказники: всю фінансову структуру, як живе держава. Тут у них також має бути певна позиція, бо всі виплати можуть потягнути рівень інфляції, якщо НБУ піде на ризик просто друкувати гроші. 

На фото: Михайло Цимбалюк, сайт "Батьківщина Львівщини"

"Будемо спільно шукати компенсації хоча би спочатку не на цілий рік"

— Ніхто не проти виплат  військовим. Просто все це сталося дуже раптово, сам Разумков і повідомив про це. Я сам здивувався, що це без попереднього обговорення сталося. Обмеження до 67 тисяч гривень, лише дещиця чиновників отримує такі зарплати. В чому буде економія?

— Депутати такої зарплати не отримують. Частково отримують керівники міністерств, заступники і менеджмент державних підприємств. Якщо вони нашкребуть 1-1,5 % необхідної суми від 154 мільярдів необхідних грошей, то це буде добре. Але це не той шлях. У ВР питання повернення доплат обговорювали, і не один раз. Нас це турбує. Бо депутати спілкуються із військовими. Це має бути обгрунтовано. Ми побачимо, як уряд із цієї ситуації вийде. Складно відмотати все назад. Суспільний резонанс надто великий. Але ми маємо бути відповідальними за ухвалення своїх рішень. Я зараз бачу єдиний варіант: в жодному разі не скасовувати, проєкт постанови сесійна зала не підтримає про блокування цього законопооєкту. Будемо спільно шукати компенсації хоча би спочатку не на цілий рік, а на декілька місяців. Але ситуація надзвичайно неспроста. Ці люди заслуговують значно більше підтримки від держави. Головне, щоби вона була не популізмом, а щоби була реальним виділенням грошей,  а не обіцянок. 

Останні новини
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Новини по темі
"Всі, хто має право на таку допомогу, її отримають", — Жолнович про виплати ВПО
Сервісні центри Пенсійного фонду України щодня надають 50-60 тисяч послуг
Індексації підлягатимуть усі пенсії, призначені по 31 грудня 2023 року — ПФУ
"Маєш низький дохід — маєш право отримувати житлову субсидію", — ПФУ
"Навесні на нас чекають великі зміни". Юлія Матвійчук про виплати ВПО