MamaRika: Люди — це наш скарб. Немає нічого дорожчого за людське життя

MamaRika: Люди — це наш скарб. Немає нічого дорожчого за людське життя

Співачки MamaRika та KOLA порадували новим спільним треком, який отримав просту назву "Люди". Як склалась така несподівана колаборація, яким людям присвячена пісня та які історії наших людей вразили її до глибини душі, MamaRika розповіла Ксенії Івась в ефірі шоу "Вікенд нової музики" на Радіо Промінь.

Фото: Пресслужба MamaRika 

Ми захоплюємося, пишаємося і надихаємося нашими українцями. І люди відчувають, яку любов ми вклали в цю пісню

MamaRika просто зараз з нами в ефірі. Привіт, як настрій? Де ти зараз?

Вдома, в Києві. Багато хто питав, чи плануємо ми виїжджати зараз, в такий важкий період, в канун річниці (повномасштабного російського вторгнення в Україну — прим. ред.). Але ні, ми лишаємось.

До речі, як ви з родиною провели 24 лютого?

Ми були вдома, до мене приїхала мама. Зараз такий період, коли треба рідних берегти. Але ми вирішили ризикнути і нарешті побачити бабусю, вперше за довгі місяці. Вона дуже хотіла зустрітися з онуком. У нас було таке возз'єднання родини: моя мама, я, Сергій та Давід (чоловік співачки та її малий син відповідно — прим. ред.). 

Ми цілий день згадували рік, що минув. Був такий внутрішній біль! Ти просто підбиваєш підсумки: що довелося пройти, скільки болю й страждань. Але були і хороші моменти, ми згадували й наші перемоги. Був дуже особливий день. 

Слава Богу, було тихо — і це найголовніше, адже ми готувалися до найгіршого. Тихо було, мається на увазі тут, в Києві. Я знаю, що страшне відбувається в Херсоні, ми слідкуємо за новинами. Загалом день був дуже емоційним та сумбурним.

Сьогодні в тебе прем’єра пісні, яку ви записали спільно з Настею Kola — "Люди". Яка історія вашого знайомства?

Ми давно знайомі. Я і Настя вже давно існуємо в музичному просторі, у кожної з нас власний довгий шлях. Якось ми перетинались, на якомусь концерті, я так надихнулась тим, що вона зараз робить! Взагалі дуже поважаю її як музиканта, як людину.

Щось мене смикнуло, я подзвонила і запропонувала зробити щось разом, на два жіночі голоси. У нас якийсь спільний вайб, ми подібно відчуваємо речі, тому мені здалося, що це була б ідеальна синергія. Так і сталося насправді. Настя одразу погодилась. Так і з’явилась ця прекрасна пісня, яку ми дуже любимо.

Також вийшов кліп на пісню "Люди", він вже потрапив у тренди ютубу. Як гадаєш, у чому секрет його успіху?

Він не просто в трендах. Він на другому місці в трендах! І він зараз в топ-10 усіх музичних чартів країни. А успіх в тому, що це щира пісня для людей і про людей. Хотілось, щоб люди мали пісню про себе. 

Пісні завжди присвячується якимось конкретним людям, історичним подіям, ситуаціям нашого життя. А люди - це наш скарб. Нічого немає дорожче за людське життя. І люди відчувають, яку любов ми вклали в цю пісню. Ми захоплюємося, пишаємося і надихаємося нашими українцями. Тому ця пісня і стала такою успішною. 

В пісні "Люди" ти співаєш про людей в множині. За цей рік війни ти багато де побувала з благодійними концертами і, напевно, зустріла багато людей, чиї вчинки тебе вразили. Можеш для наших глядачів згадати три історії, які ти нестимеш у своєму серці все життя? 

Важко і болісно це згадувати. На жаль, наші історії — це біль. Я розкажу, що буквально вчора я побачила відео, яке під пісню "Люди" виклала дівчина. Там її малий синок обіймає тата військового. І наступним кадром йде, як дитина вже обіймає фотографію з чорною стрічкою. Фотографію загиблого тата. І ці історії — вони всюди. І люди діляться з нами. 

Я написала тій дівчині, подякувала їй за все і сказала, що співчуваю її втраті. Це дуже важке відео. Наші люди — герої. Титани, які поклали своє життя заради кожного з нас. Це так важко (плаче). Але ми маємо знати кожну з таких історій. 

Ми повинні бути безмежно вдячні і робити все що в наших силах, щоб виправдати зусилля людей, які героїчно допомагають іншим

Але є і надихаюча історія. Ми багато де були з концертами, і за кордоном, і в Україні. Виступала я і в Ірпені. Там познайомилася з людьми, які живуть у розбомбленому домі. Вони показували мені, як живуть — просто в руїнах. В них немає ані води, ані світла. Але знаєш, що мене вразило? Я там в них розплакалася, а вони мене обіймають і кажуть: "Мамко, ти чого? Все буде добре!" Вони на позитиві мене заспокоювали. Оце був шок. Але це фантастика, а не люди! Якби там не було – вони залишаються на позитиві. 

А ще була історія, яка мене вразила тим, наскільки нам допомагає увесь світ. Коли в нас був тур Європою, ми відвідували багато шелтерів. Я вже не можу згадати назву, але я пам’ятаю, що особисто познайомилася з власником величезної будівлі прихистку у Варшаві. Він був як виставковий центр, але ця людина повністю зупинила все, що там відбувалось на той час, і зробила це прихистком. 

Через той шелтер пройшли мало не мільйон українців. Це неймовірні масштаби допомоги. А зробив це простий дядечко, сивий такий. "Я буду робити все до останнього, щоб допомагати вам, українцям", — каже. Я просто обняла його, і теж розплакалась і кажу: "Боже,  ви неймовірний!" І ось це історії, які постійно біля нас. Ми повинні бути безмежно вдячні і допомагати, донатити, робити все що в наших силах, щоб виправдати всі зусилля цих людей.

Всі наші нові пісні про вас — про любов, про Україну, про любов до України та до людей


Фото: Прес-служба MamaRika 

У шоу "Селекція" ти розповіла, що зараз мегапродуктивна у творчому плані. Чого нам чекати від тебе далі? 

Сподіваюсь, що я підлатаю нерви, займуся своєю психікою, бо я постійно плачу. Нам усім потрібно зайнятися своїм здоров’ям. Це хороший план. А нагально... Та кількість музики, яка виливається зараз з нас зсередини, неймовірна. За кілька тижнів ми випустимо ще одну роботу. Потім ще одну. Нових пісень багато — чекайте їх. Вони всі про вас — про любов, про Україну, про любов до України та до людей. Все, що болить, про це і співаємо. Підіймаємо бойовий дух і віримо в Перемогу. 

Редакторки текстової версії — Світлана Берестовська і Міла Кравчук

Підписуйтеся на подкаст "Вікенд Нової Музики" на найбільших подкаст-платформах, щоб першими дізнаватися про найяскравіші музичні новинки від українських артистів.