Як ЄС допомагає Україні виграти у війні?

Як ЄС допомагає Україні виграти у війні?

Переговори про вступ до Євросоюзу наближаються і Україна заслуговує на всі види підтримки, необхідні для перемоги у війні. Таким чином експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак підбив підсумки 24-го саміту Україна–ЄС, який відбувся напередодні, 3 лютого у Києві.

0:00 0:00
10
1x

"Наразі не йдеться про переговори щодо членства, однак вони наближаються"

Коли влітку Україна стала кандидатом у члени Євросоюзу, були надані сім рекомендацій ЄС – потрібно для переговорів про вступ. Президент України Володимир Зеленський висловлював сподівання, що переговори почнуть цього року. У кращому випадку такий процес займає кілька років. Однак коли переговори починаються — це вже потяг, який йде, і ми знаємо, що вже їдемо до кінцевої мети. Нині ми на етапі оцінки виконання семи рекомендацій. Формальна оцінка навесні, коли буде опублікований перший звіт, а потім восени разом з іншими кандидатами до членства в Євросоюзі звіт буде оцінений з точки зору переговорів. Відтак наразі мова йде про політичну оцінку, наголошує Олексій Їжак. Він також зауважує, що ті рекомендації, які потрібно виконати до початку переговорів, так чи інакше стосуються корупції.

Читайте також: Для ЄС членство України — це вже не обіцянка, а зобов’язання — Євгенія Кравчук

"Десятий пакет санкцій щодо Росії буде потужним, але…"

На жаль, є вето Угорщини стосовно найбільш жорсткого елементу десятого пакета санкцій — санкцій проти атомної промисловості Росії, "Росатому" і ситуації з захопленням Запорізької атомної станції. Можливо, воно не буде подолано, і ці санкції все ж не будуть ухвалені. Однак Олексій Їжак переконаний, що цей пакет буде потужним, адже передбачає ембарго на нафтопродукти. Водночас він наголошує, що попередній пакет лише зараз починає діяти повністю, зокрема ембарго на нафту та газ. Наприклад, Німеччина повністю зійшла з російської газової голки і не імпортує газ, хоча рік тому це здавалося неможливим.

                     Фото: Олексій Їжак, facebook.com/oleksii.izhak

"Гроші на відновлення ще до формального завершення війни"

ЄС підтримує Україну військово, зокрема дає гроші зі своїх фондів на навчання українських сил та сприяє європейським країнам і постачанні озброєння. Також важливо, що ЄС дарує нам гроші і певні економічні ресурси, аби вистояти у війні. Крім того, йдеться про один мільярд євро на відновлення міст в межах програми Fast Recovery, оскільки ЄС працює над тим, аби запустити інвестування в повоєнне оновлення. Експерт пояснює, що "ЄС працює з Міжнародним валютним фондом, аби підштовхнути його до відновлення кредитування України, що зараз неможливе, адже триває війна. Якщо все вдасться, то це буде дуже потужним сигналом для інших інвесторів, зокрема для швидкого міжнародного відновлення міст України".

Європейський Союз підтримав українську формулу миру: що це означає?

"Це сприяє проведенню дуже важливого саміту миру, який запропонувала Україна, що призначений на річницю повномасштабного російського нападу. Також це означає посилення підтримки Європейським Союзом і створення спеціального міжнародного трибуналу для розслідування злочинів Росії. Як наслідок — з цим пов’язаний арешт російських активів і їх використання для відновлення України. ЄС працює, щоб створити механізм, який би спростив цю процедуру і всі члени Євросоюзу не мали це робити окремо", — пояснює Олексій Їжак. Експерт зазначає, що "європейці можуть не погоджуватися з темпами приєднання України до ЄС, але у питанні покарання злочинів, відновлення справедливості і розв'язання економічних питань вони мають консенсус".

Ключові досягнення саміту Україна-ЄС

"Цей саміт дав нам зміцнений консенсус Європейського Союзу, що переговори про вступ наближаються і що Україна заслуговує на всі види підтримки, необхідні перемоги для у цій війні. Те, що Україна просить стосовно економічної допомоги, підготовки військ та озброєння надається. Тож надається те, що потрібно зараз для перемоги, і наближається те, що потрібно буде після перемоги", — резюмує Їжак.

На фото: Шарль Мішель, Володимир Зеленський та Урсула фон дер Ляєн, president.gov.uа