Загибель Кірєєва – що має встановити слідство? Думка Миколи Маломужа

Загибель Кірєєва – що має встановити слідство? Думка Миколи Маломужа

До загибелі учасника українсько-російських переговорів у Білорусі Дениса Кірєєва призвела відсутність чіткої координації між спецслужбами України. Таким чином в ексклюзивному інтерв'ю Українському радіо голова Служби зовнішньої розвідки у 2005-2010 роках, генерал армії Микола Маломуж прокоментував інформацію про обставини загибелі Кірєєва. Водночас, на думку Миколи Маломужа, слідство повинно встановити, чи не було в системі СБУ російської агентури?

0:00 0:00
10
1x

У зв'язку із загибеллю Дениса Кірєєва Микола Маломуж убачає "дійсно глибоке нерозуміння важливості координації між спецслужбами України. Розвідник, як правило, працює у ворожому колі. Тому в даній ситуації дійсно була проблема в плані взаємодії, розшифровки діючих співробітників під прикриттям. Це глибоко законспіровані співробітники розвідки або їх агентура, які дійсно повинні перебувати під захистом розвідки. І якщо виникає питання у контррозвідки, у СБУ, то ці питання вирішуються на рівні перших осіб. Голова розвідки України контактує з головою СБУ і вони дуже конфіденційно (обговорюють це - ред.). Адже це тонке питання – розшифровка агентури. Тільки на рівні перших осіб можуть бути вирішені проблеми, що цю людину не чіпаємо. Вона є в нашому полі зору, ми відповідаємо за неї без пояснення інших причин. І СБУ повинно так діяти". 

"Чи в системі СБУ не було російської агентури"?

Зрозуміло, що в цій ситуації (стосовно Дениса Кірєєва - ред.) не було чіткої координації і служба, маючи дані, що особа має контакти із представниками Росії, провела свою операцію із затримання, каже Микола Маломуж. І під час цієї операції затриманого було вбито. "Це той недолугий варіант, який стався. Й сьогодні слідство повинно встановити, чи в системі СБУ не було російської агентури, яка розшифрувала цього агента і зумисно його нейтралізувала? Це може бути ще одним фактором, тому що по СБУ, по керівниках, включаючи низку генералів, порушені кримінальні справи як щодо агентури ФСБ Росії", – розповідає Микола Маломуж. На його погляд, вони виконували завдання не тільки по інформації, що заміновано, а і про готовність в цілому політичного керівництва України до потужного опору, наводили конкретні дані відносно тих співробітників або ефективних політиків, які виконували завдання, особливо перед війною чи на її початку.

Кирило Буданов і Денис Кірєєв (праворуч), фото ГУР МО України 

Що розповів про Кірєєва Буданов?

Як поінформував в оприлюдненому 22 січня цього року інтерв'ю Радіо Свобода очільник ГУР Міноборони України Кирило Буданов, 5 березня минулого року в Києві Дениса Кірєєва "вбили в автівці СБУ, а тіло викинули на вулицю". За словами Буданова, він особисто знав Кірєєва з 2009 року і версію про те, що той міг працювати на Росію, очільник ГУР відкидає категорично. Як зазначив Буданов, головне завдання, яке ГУР ставило перед Кірєєвим на переговорах у Білорусі на початку війни – затягнути перемовини, щоб виграти час для України. "Оскільки пан Кірєєв особисто знав двох осіб з того переговорного процесу, які представляли російську сторону", – розповів Буданов.

                               Микола Маломуж у студії Українського радіо