Клименко має втримати керованість МВС — експерт

Клименко має втримати керованість МВС — експерт

Уряд поклав виконання обов’язків міністра внутрішніх справ України на главу Національної поліції Ігоря Клименка. Прем'єр Денис Шмигаль повідомив, що після обговорення з народними депутатами буде подання щодо призначення нового керівника відомства. Експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак в ефірі Українського радіо прокоментував, які виклики постали перед новим очільником МВС.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Треба втримати МВС на тому рівні, який є"

Головний виклик перед Ігорем Клименком — утримати керованість всього міністерства, а не лише Національної поліції, аби воно не увійшло в турбулентність і дочекатися призначення нового очільника. Треба втримати все на тому рівні, який є, переконує Іван Ступак. 

"Призначення Клименка є логічним"

Клименко — людина з відомства, яка не лише очолює Національну поліцію, а й знається на бойових діях як офіцер, зауважує експерт. Клименко знає людей, які працювали поруч із Денисом Монастирським, на що вони здатні та як функціонують процеси. Іван Ступак уважає: якщо зараз (як він висловився) висмикнути людину з іншого міністерства і кинути в МВС, знадобляться щонайменше два місяці, аби розібратися з тим, хто як працює. "А Клименко може підхопити систему і втримати її. А потім, коли вже буде новий очільник, тоді буде доцільно щось покращити чи змінити. Звісно, протягом першого тижня Клименку буде складно і це буде робота 24/7, тому що відразу немає міністра, першого заступника, державного секретаря", — зазначив Ступак. (Йдеться про те, що сьогодні вранці, 18 січня, у Броварах на Київщині внаслідок катастрофи гелікоптера загинуло керівництво МВС — міністр Денис Монастирський, його перший заступник Євген Єнін та державний секретар Юрій Лубкович. За даними ДСНС, загалом загинуло 14 людей, з них одна дитина — ред.).

Хто може очолити МВС у майбутньому?

"І Денис Монастирський, і Євген Єнін — це була представники нової влади. Вони вміли делегувати повноваження на місця, за які була відповідальність. Вони, дійсно, працювали креативно, намагалися зробити щось нове", — зазначає експерт. На його думку, надалі "МВС потрібен класний менеджер, який може керувати всіма напрямками роботи міністерства. У Державній службі з надзвичайних ситуацій, у Нацполіції повинні працювати фахівці. А міністр — це більше політична фігура, яка постійно звітує, ходить до президента, на засідання уряду, забезпечує фінансування міністерства. Він має ефективно керувати людьми". Ступак переконаний, що є такі люди, яких можна ефективно включити в систему.

Розслідування катастрофи гвинтокрила має бути швидким

"Влада і Офіс Президента України зацікавлені в тому, щоб слідство щодо аварії у Броварах відбулося максимально швидко. Принаймні, потрібні хоча б перші результати. Повинні приїхати фахівці з заводу, який виготовляв ці гелікоптери, зробити ретельний аналіз уламків, виявити, можливо, слід сторонніх матеріалів, які могли призвести до катастрофи. Таким чином, може бути відкинута версія третьої сторони, яка могла вплинути на літальний апарат, у результаті чого загинули люди. Залишиться або помилка, або технічна несправність. Але суспільству треба давати проміжні результати", — наголосив Іван Ступак.

Модель вертольота, який впав у Броварах — Super Puma. Його передали свого часу французькі партнери, причини трагедії називати наразі зарано, заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

На фото: Ігор Клименко, facebook.com/UA.National.Police