СБУ переграла спецслужби Росії – генерал Ягун

СБУ переграла спецслужби Росії – генерал Ягун

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну СБУ викрила понад 600 російських агентів і шпигунів, повідомила днями ця спецслужба. Зараз розслідується понад 1500 проваджень за фактами держзради і шпигунства. А понад 340 справ вже скеровано до суду. Затримано зокрема російську розвідгрупу, яка планувала ліквідувати українських високопосадовців. Роботу СБУ під час війни оцінив Українському радіо Віктор Ягун, генерал-майор запасу, колишній заступник голови Служби безпеки 2014-2015 років.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

600 російських шпигунів

"Головне — це спокій в державі, а не кількість шпигунів. Якщо у нас немає надзвичайних подій, диверсій, вбивств високопосадовців — це і є оцінкою роботи нашої СБУ. Кількість — це побічний продукт", - оцінює діяльність Служби безпеки під час війни Віктор Ягун. Він закликає розуміти саму систему протидії: у противника є шпигуни, є колаборанти, є коригувальники, є й ідеологічні диверсанти. Представники Московського патріархату чинили роками ідеологічні диверсії в нашому суспільстві, вважає Віктор Ягун. Уже близько 60-ти з них отримали підозри. 

Загалом серед агентів Росії є такі, хто тривалий час працював і завдавав значної шкоди державі Україна. А є ті, що працювали за невеликі гроші й були вчасно зупинені та затримані. Вони  будуть нести різні види покарань. Колишній заступник голови спецслужби каже, що були такі періоди в історії України, що за рік СБУ могла викрити лише кілька осіб. Це тоді вважалося позитивною динамікою. А воєнний стан — зовсім інше. "Зараз багато людей показало себе. Це добре, що ми проводимо очищення державного організму. І сподіваюся, що їх буде з кожним роком викрито все більше".

Хто в Україні постійно є мішенню російських спецслужб?  

Міністр оборони України, керівник ГУР, розповідає Віктор Ягун. Якби російські спецслужби досягли своєї мети, то це було б у Москві гучним інформаційним вибухом. Так вони там у РФ собі визначили, констатує генерал. І додає: "наша СБУ працює на випередження. Ми зупинили їх, бо це була реальна загроза. Невідомо, наскільки близько вони могли б підібратися". Затримання російської розвідгрупи, про яке інформує СБУ, зупинило подальший ланцюжок можливих диверсій. Віктор Ягун запевняє: "Ми знаємо про наміри знищити інших українських високопосадовців. Ворог використовує не тільки вогнепальну зброю, а й різні отрути, безпілотні літальні апарати. У нас є люди, які відповідають за безпеку вищих посадових осіб. Усі органи працюють злагоджено". 

Фото: з особистої сторінки Віктора Ягуна

Противник користується різною інформацією щодо абсолютно різних людей, продовжує розповідь генерал. Окупанти, заходячи на українські території, мали на руках списки тих, кого потім цілеспрямовано шукали і знищували. Вони списки ці накопичували з 2014 року. І за планом Кремля, саме за цими списками мали проходити фільтраційні табори і вирішуватися подальша доля людей. "Тому будь-яка інформація, яка може знадобитися ворогу, вона їм потрібна. Для них цінною є інформація щодо правоохоронних органів, військових, активістів. Вони також цю інформацію можуть використати для вербування тих чи інших осіб, якщо буде знайдено певні нюанси в біографії. Можуть шантажувати", – перелічує Ягун. Україна так само займається такою ж роботою в Росії. Це дає можливість розуміти нам, з ким ми маємо справу, пояснює генерал.

Якість російської агентури в Україні

Під час війни ніхто не дивиться на якість підготовки, зауважує Ягун. Головне – кількість. Бо не було часу витрачати зайві кошти і час на підготовку. "Є агентура, яка досить міцно сидить у нашому суспільстві. Робота ще буде проводитися. Досвід країн Балтії нам показує, що навіть зараз, незважаючи на перебування цих країн в ЄС і НАТО, вони знаходять в себе агентів. Цей процес тривалий. Є ще агентура в нас досить закрита. Її нам ще треба виявляти і ліквідовувати".  Кожна спецслужба має свою тактику. Наша СБУ переграла спецслужби РФ, – констатує Віктор Ягун. Поки в Україні нема провалів, диверсій, зривів, ліквідацій високопосадовців. А це засвідчує якість діяльності СБУ.  

Фото: СБУ