Предстоятель ПЦУ Епіфаній здійснить у головному соборі Києво-Печерської Лаври лише різдвяну літургію — Зоря

Предстоятель ПЦУ Епіфаній здійснить у головному соборі Києво-Печерської Лаври лише різдвяну літургію — Зоря

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній здійснить 7 січня в Успенському соборі Києво-Печерської лаври лише різдвяну літургію. Про це повідомив в ефірі Українського радіо спікер ПЦУ, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря). Він розповів, чи будуть такі служби регулярними і як передаватимуть церковне майно.

Поки що одне богослужіння  

Наразі йдеться про дозвіл на одне богослужіння з нагоди Різдва Христового. Такі значні події (можливість провести богослужіння у даному храмі — ред.) важко відразу визначити наперед, зауважив Євстратій (Зоря). Однак подія стала можливою, бо протягом багатьох років був величезний церковний і суспільний запит на неї, стверджує він. 

"І ми добре знаємо позицію величезної кількості і вірних, і загалом наших співгромадян, що монополія структури Московського патріархату на богослужіння в Лаврі є цілковитим анахронізмом", — вважає архієпископ ПЦУ. На його думку, Московський патріархат став джерелом і поширювачем ідеології "руського міра", яка є базою для початку і продовження російської агресії проти України. Відповідно в суспільстві давно і свідомо сформувалося цілковито негативне ставлення до такої монополії Московського патріархату, констатує Євстратій (Зоря). На його погляд, держава відгукнулася на запит, щоби в українській православні святині нарешті залунала молитва за українську державу. 

Чиє майно? 

Православна церква України не претендує на майно Московського патріархату, зауважив архієпископ ПЦУ. Те, що є специфічно їхнє, вони можуть забрати. Те, що належить церковному комплексу, повинно залишатися в церкві, вважає Євстратій (Зоря). Він нагадав давню канонічну церковну традицію, що речі, пожертвувані храму, складають невід'ємне його майно. Їх винесення чи переміщення — це святотацтво, тобто викрадення, переконує архієпископ ПЦУ.  

Крім того Успенський собор був зруйнований і відбудований заново, тобто все, що там є, нове і відтворене. "Але навіть якщо вони винесуть всі ікони та  предмети, які туди занесли на пожертви українців, я думаю, український народ і українська церква знайдуть можливість замістити це всім необхідним", — сказав Євстратій (Зоря).

Успенський собор і Києво-Печерська Лавра загалом

Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній планує почати богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври 7 січня о 9:00.

Сьогодні міністр культури України Олександр Ткаченко заявив, що Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської Лаври повернуто державі. За повідомленням міністра, комісія для приймання-передачі Успенського собору і Трапезної церкви від Української Православної Церкви до держави завершила роботу. У двох культових споруд, розташованих на території заповідника "Києво-Печерська Лавра", закінчився термін дії договору оренди. Комісія почала свою роботу 2 січня цього року та займалася інвентаризацією майна, а також складанням акта техогляду двох будівель. Як зазначило Міністерство культури, на останнє засідання комісії 5 січня не з’явився митрополит Павло, який мав підписати акт повернення будівель зі сторони УПЦ. Однак відмова від такого підписання не є перешкодою для повернення майна держави. Відсутність Павла запротокольована членами комісії, а сам акт, підписаний з боку заповідника, скерували іншій стороні для ознайомлення. 

На фото: Успенський собор Києво-Печерської лаври, pomisna.info