Кредитне житло чи/та авто знищене. Хто платитиме за це? Пояснює адвокат

Кредитне житло чи/та авто знищене. Хто платитиме за це? Пояснює адвокат

Кредитне житло чи кредитний автомобіль, що були пошкоджені або знищені під час війни. Як бути позичальникам в цій ситуації? Що робити банкам? Як списати ці кредити? З ухваленням закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок війни", такі шанси зростають. Пояснює слухачами Українського радіо адвокат Сергій Деледивка.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Житло і авто

"Цей закон чекали з весни. І це лише початок юридичного механізму. Економічним підґрунтям будуть заморожені активи Росії за кордоном в розрахунку до пів трильйона доларів. Є, очевидно, домовленість із нашими союзниками про надходження цих грошей саме на виплату кредитів.  

Які об'єкти пільгуються цим законом? Житлова нерухомість: квартира, будинок, які були пошкоджені, зруйновані, які перебувають на окупованій території і на територіях бойових дій, на побудову та реконструкцію яких надавався кредит. Зупинення сплати кредиту зараз, списання за наявності умов після війни. Щодо кількості житла — не уточнено. 

Авто одне в сім'ї і лише знищене. Анулюється заборгованість лише і виключно одного автомобіля. Заборгованість буде списана вже після війни. 

Не поширюється цей закон на підприємницькі кредити, на комерційну нежитлову нерухомість. Зараз щодо підприємств  взагалі немає ніяких чинників підтримки. Тут теж будуть передбачені певні механізми. Зараз врегульовується найбільш критичне майно.

Що стосується банків: якщо все списати банкам, то через місяць ляже вся банківська система". 

Документи

"Кабмін має затвердити форму і зміст заяви позичальника та підтверджуючі документи. Цей механізм набуде чинності через 30 днів після підпису президента та його опублікування. Доручено також розробити закон щодо компенсації цих втрат. 

Система щодо підтвердження документів працює у нас вже давно. Цим займаються військово-цивільні адміністрації. Це мають бути факти підтвердження зруйнування житла. Але Кабмін повинен спростити ці моменти, щоб люди не оббивали пороги і не збирали багато всіляких довідок. 

Постраждалим треба починати свою роботу зі збору всіх установчих документів. За можливості взяти дублікати. Людина подає заяву і підтверджуючі документи". 

Окуповані території

"Подається заява, а підтверджуючі документи через 90 днів після деокупації або припинення бойових дій. Перейматися зараз виплатами кредиту не потрібно. Під час обстрілів про яку заяву може йти мова? По таких об'єктах має бути автоматична норма. Треба там автоматично все призупиняти". 

Що зараз

"Зупинення сплати нарахування з боку банку і сплати з боку позичальника. І після війни за можливості списання цих заборгованостей по перерахованих об'єктах. Для того, аби банки не мали можливості тиснути на позичальника при достовірності документів із його боку, мають бути внесені жорсткі нормативи НБУ щодо банків. 

З весни заборонено нараховувати штрафи, пені за кредити та досудове стягнення, щоб люди не потерпали ще й від несплачених кредитів. Не можна також передавати права за цими боргами колекторам". 

Читати також: "Ми сподіваємося на підтримку небайдужих людей", — в.о. директора палацу "Україна" про пошкодження від ракетних обстрілів

Компенсація

"За логікою цього закону громадянин може списати заборгованість за житло або отримати компенсацію. Якщо житло не одне, то треба чекати компенсації, не платити за нього. Якщо воно одне, то йдете і списуєте борг. 

Якщо ви отримали компенсацію, то ідете повідомляєте про це у свій банк впродовж 10 днів. Банк робить звірку, що є вашим з цієї компенсації, що є його. Після війни буде перегляд усього, все буде врегульовуватися. І банкам, і людям.   

Якщо ж ви отримали компенсацію і не повідомили про це банк, то потім банк буде нараховувати вам подвійну плату".

Довгобуди 

"Щодо іншого типу будівництва, так би мовити довгобудів або безвідповідальних забудовників. Зараз трохи не на часі.  Будинок, за який взяв гроші забудовник, повинен добудуватися. Але жодним судовим рішенням будинок не добудуєш. Ці питання не можна пов'язувати з війною". 

Світ

"З часів Другої світової війни світ не звик до таких масштабів руйнувань. Тому зараз шукають різні варіанти розв'язання цих проблем на рівні G7, ЄС, США, НАТО, де тривають дискусії, як економічно допомогти Україні. Руйнувань за скромними підрахунками нараховано на понад трильйон доларів". 

Фото: finbalance.com.uа