Фесенко: "Новий наступ з півдня Білорусі на Україну Путін розпочне не повідомляючи Лукашенка"

Фесенко: "Новий наступ з півдня Білорусі на Україну Путін розпочне не повідомляючи Лукашенка"

Після масованих обстрілів України 19 грудня Путін знову прилетів до Мінська домовлятися з Лукашенком про наступ на Україну з півночі. Що озвучив конкретно Путін Лукашенку? Чи пристане на вимоги ворога невизнаний президент Білорусі та які наслідки це матиме для нього особисто? Своїми думками зі слухачами Українського радіо поділився керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

0:00 0:00
10
1x

Путін в Мінську

"Ніяких вагомих конкретних рішень прийнято і озвучено не було. 

Путін і Лукашенко будуть домовлятися щодо наступу з півночі проти України. Плани такі існують. Але Путін розпочне цей наступ, навіть не повідомляючи Лукашенка. Він йому не дуже потрібен для цього, як таке було вже 24 лютого. Рішення буде ухвалюватися в Москві. Лукашенко потрібен для того, щоби пов'язати його кров'ю остаточно. 

Поїздка Путіна в Мінськ — це піар-акція, яка повинна продемонструвати активність Путіна. Адже в листопаді він зник. Замість нього з'явився двійник. Це помітили навіть не прокремлівські російські та західні журналісти. 

Лукашенко в разі прямої участі білоруської армії проти України боїться поразки в цій війні. Тоді його режим може впасти. А такий наступ готується, скоріш за все. І він відбудеться наступного року. Про це попередило і командувння ЗСУ. 

Білоруський батальйон, який воює зараз в Україні, може перетворитися на щось більше. Бо багато з них підтримує боротьбу проти Лукашенка. Таким чином білоруси можуть приєднатися до українських військ і далі розпочати війну вже на білоруській території проти Лукашенка. Лукашенко може впасти першим, як колись Муссоліні. А потім Гітлер. 

Читати також: 300 днів повномасштабної війни в Україні. Еволюція армій та перспективи нового наступу в лютому-березні

Щодо "Іскандерів", то про них домовлялися давно. Лукашенко про це просив ще навесні. Це погроза Заходу. Він хоче демонструвати, що він також потужний".

Фото: сайт президента Білорусі