Як відновлюється енергопостачання після великих аварій та обстрілів. Пояснює експерт

 Як відновлюється енергопостачання після великих аварій та обстрілів. Пояснює експерт

Внаслідок обстрілів, які відбулися 19 грудня, у центральних регіонах зберігається значний дефіцит потужності в енергосистемі. Водночас у Києві забезпечується менше половини потреб споживання. В "Укренерго" розраховують до кінця доби зменшити дефіцит потужності у столичному енерговузлі. Як відновлюється електропостачання на об'єктах критичної інфраструктури, для транспорту і для потреб побутових споживачів? Про це в ефірі Українського радіо розповів голова Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Як відновлюється енергопостачання після великих аварій та обстрілів

В Україні вже існував дефіцит потужності внаслідок попередніх влучань, і нині він погіршився внаслідок того, що потрапили в розподільчу мережу в Києві. І сьогоднішня аварійна ситуація здебільшого пов'язана саме з цим. Зараз ведуться роботи щодо відновлення можливості розподілу й обіцяють до вечора суттєво покращити ситуацію.

Насамперед будуть відновлювати енергопостачання в об'єкти критичної інфраструктури. Системи водопостачання і каналізації включать першими, тому що за декілька днів без води починається епідеміологічна ситуація. Також це стосується котелень. Потім починають підключати соціально важливі об'єкти, зокрема лікарні, аптеки, магазини, які торгують харчами. Далі — важливі об'єкти для роботи міста, зокрема заводи. І насамкінець житлові масиви.

Чому деякі будинки відключають частіше та довший час

Щодо Києва, то на лівому березі та Троєщині гірша ситуація. Це пов'язано з тим, що там було більше влучань і там менше часу йде подача електроенергії. На правому березі ситуація краща. По-друге, є варіанти підключення, коли житлові будинки на одній лінії з важливими об’єктами інфраструктури. Тож ці будинки практично не вимикають. Буває так, що поруч два будинки, але вони будувалися у різні періоди та підключені на різних кабелях. Відповідно, їх відключають від енергосистеми за різними схемами.

Читайте також — "Генератори, starlink та "хмарні" сервіси": як бізнес адаптується до відключень світла та скільки це вартує? Розповідає Забловський

Про блекаут

Блекаут — це коли відбувається знеструмлення цілого регіону або в цілому енергосистеми через те, що параметри мережі відхиляються на критичному рівні, коли може починати горіти обладнання. Тоді автоматика починає виключати генеруюче устаткування, щоб воно не згоріло. Так відбувається масове відключення. Ми вже мали дводенний блекаут, який був пов'язаний з тим, що відключили генеруюче успадкування через можливість виникнення саме аварійних ситуацій на ньому. Тоді виключили атомні електростанції, і декілька днів їх запускали.

Фото: facebook.com/npcukrenergo