Як не отруїтися чадним газом. Роз’яснення ДСНС

Як не отруїтися чадним газом. Роз’яснення ДСНС

Чадний газ може виділятися як під час використання пічного опалення, так й індивідуальних котлів і генераторів. Пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий в ефірі Українського радіо пояснив, яких правил безпеки варто дотримуватися під час використання альтернативних джерел електроенергії та опалення, аби не отруїтися чадним газом.

0:00 0:00
10
1x

Про статистику щодо отруєння чадним газом

Згідно зі статистикою Міністерства охорони здоров’я, у листопаді 368 людей отруїлися чадним газом, з них 92 дитини. 20 пацієнтів померли. За перші сім днів грудня сталося 97 отруєнь, з них 25 дітей. 14 пацієнтів померли. Тож все більше людей отруюються чадним газом. Найбільше таких випадків у Київській, Львівській, Дніпропетровській і Харківській областях.

Які способи опалення є безпечними

Найбезпечніший спосіб опалення — це використання обігрівачів, зокрема масляних. Але в умовах обмеження електропостачання для обігріву приміщень люди використовують альтернативні засоби опалення, зокрема генератори, пічне опалення та газові пальники.

Пічне опалення передбачає використання відкритого вогню, що є небезпечним. Крім того, чадний газ може надходити через тріщини або погано прочищений димохід. Тому печі зазвичай кожного осінньо-зимового періоду становлять небезпеку, адже люди нехтують правилами їх улаштування та використання.

Як правильно встановити альтернативні джерела обігріву

Щодо твердопаливних котлів, то без допомоги професіонала не обійтися. Краще запросити ліцензованого фахівця для встановлення агрегату. Він зможе прорахувати певні відстані, правильно його налаштувати, прокласти труби тощо. Тож бажано не влаштовувати котли самостійно.

Також для підключення генератора до будинку рекомендуємо запрошувати фахівців, які знаються на цьому і можуть правильно його розмістити та під'єднати до мережі.

Читати також: Без смаку та запаху — експертка розповіла, як виявити чадний газ

Перші симптоми отруєння чадним газом

Чадний газ — це тихий вбивця. Це продукт неповного згоряння, який не має ні запаху, ні кольору. Тому люди його і не помічають.

Нині на ринку є газоаналізатори або детектори чадного газу. Я б рекомендував людям, які використовують пічне опалення, твердопаливні котли або генератор запастися таким приладом. Він маленький, має акумулятор і буде сигналізувати людям про перевищення граничної концентрації чадного газу в повітрі. Таким чином він спрацює як будильник, і навіть якщо людина спить, вона може прокинутися, зрозуміти, що є небезпека, відкрити вікна, двері та якнайшвидше евакуюватися.

Перші симптоми отруєння — запаморочення відповідно, нудота, блювання. Але люди просто можуть засинати під час того, як вдихають.

Фото: Соціальна інформаційна платформа