Драгіца Понорац: "Другий пакет допомоги від Чорногорії буде потужнішим, ніж перший"

Драгіца Понорац: "Другий пакет допомоги від Чорногорії буде потужнішим, ніж перший"

Чорногорія стала на бік України від початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Про міжнародну підтримку України у скрутний час, про військову допомогу, про спільні ініціативи та плани розповіла в ефірі Українського радіо Надзвичайна і Повноважна Посол Чорногорії в Україні Драгіца Понорац.

0:00 0:00
10
1x

Чому маленька Чорногорія підтримала велику Україну?

— Назва Чорногорія з'явилася від того, що з висоти пташиного польоту вона виглядає, як Чорна гора. Чорногорія дійсно маленька країна. Але вона має дуже довгу історію боротьби за власну свободу. Комусь здається, що Чорногорія на геополітичній карті може виглядати, як маленьке село. Але ми завжди боролися за свою незалежність. І нам завжди вдавалося відстояти свою незалежність і свободу. Ми лише один раз втратили свою незалежність. Це було у 19 столітті. Але нам вдалося знову її відновити. І це неабиякий успіх для такої маленької країни, як Чорногорія. Цей досвід показав нам, наскільки важливо боротися і відстоювати власну свободу.

Чорногорія не є дуже великою країною: наше населення всього лише 620 тисяч і площа 50 тисяч кв. км. І, можливо, з точки зору великої геополітики це не дуже впливовий гравець. Але, очевидно, йдеться не про те, яка ця країна за площею та за населенням. А з яким духом, з якою силою вона заявляє про себе, демонструючи любов до свободи. І тому ми чудово розуміємо, що зараз відбувається тут, у вас. І ні в кого не має бути права, з огляду на розмір країни, вважати, що "якщо я більший, то я маю більше права, а якщо менший то і прав у мене менше". Ніхто не має права діяти так, як діє зараз Росія. Україна, безперечно, переможе. Це наш обов’язок всіх нас допомагати Україні, щоб ця перемога відбулася. Тому що це прояв поваги до міжнародного порядку. І ми намагатимемося робити все для того, щоб не було вже більше ситуацій, аналогічних із захопленням Донбасу. Щоб не було вже більше нічого подібного до ситуації з Придністров’ям чи окупацією Криму. Ми відстоюємо територіальну цілісність України і робимо все для того, щоб це сталося. Все буде Україна!

В історії Чорногорії та України є спільні  моменти. Ви є членом НАТО і є кандидатом в члени ЄС. Чи буде Чорногорія підтримувати пронатівське і європейське прагнення України?

Ми вже це робимо! Ми не лише будемо ми це робимо! В червні цього року наш прем’єр-міністр був тут разом з прем’єр-міністром Албанії та прем’єр-міністром Північної Македонії. І ми заявили, що будемо підтримувати євроатлантичну інтеграцію України. З точки зору, мабуть, політкоректності, не завжди можна зрозуміти, чому ми, не будучи членами Євросоюзу, підтримуємо європейську інтеграцію України. Але ми розуміємо ці прагнення. І в цьому ми не можемо не підтримувати прагнення України стати членом Європейського Союзу. І той візит прем’єр-міністрів, який відбувся в Києві, він просто ще раз мав підкреслити, що ми одностайно підтримуємо ідею європейської інтеграції. І що Україна має бути в європейській сім’ї народів. 

Що стосується НАТО. Чорногорія є членом Північноатлантичного Альянсу. І в цьому питанні ми знову ж таки підтримуємо прагнення України стати членом Альянсу. Президент Чорногорії разом зі своїми колегами підписав відповідну декларацію, в якій підтримує ідею вступу України. Також президент Зеленський разом з нашими очільниками підписали двосторонню угоду, яка має на меті задекларувати нашу всебічну підтримку приєднання України до НАТО. В нинішніх умовах Україні дуже важливо бути членом НАТО. Це не лише проблема української безпеки, це також проблема безпеки всього європейського континенту.

Без України немислима майбутня архітектура безпеки Європи. Ми зараз бачимо, що відбувається на фронтах. Ми бачимо, що Україна бореться не лише за свою незалежність і свободу. Вона відстоює європейські цінності, вона відстоює наші інтереси, нашу безпеку. І тому, безперечно, всі ми готові підтримувати цю боротьбу України!

Яку допомогу надає Чорногорія Україні?

Спочатку це були бронежилети і каски, пайки для солдатів, допомога для протиповітряної оборони і деякі види озброєнь. Але зараз в Чорногорії готується другий пакет допомоги, який буде більш потужним, ніж перший. Минулого місяця міністр оборони Чорногорії був у Києві. Всі основні моменти угоди є під грифом секретно, тому я не можу розкрити всі деталі. Але хочу вас завірити, що цей пакет буде більш потужний, ніж попередній.

В Чорногорії знайшли прихисток 10 тисяч ВПО. В яких умовах вони перебувають і наскільки довго можуть залишатися там?

Щойно Європейський Союз ухвалив відповідну директиву, яка стосувалася біженців з України, одразу ж відповідну директиву ухвалив і уряд Чорногорії. І зараз в нас приблизно 11 тисяч біженців. А це для нашої небагатої країни досить таки відчутне навантаження. Ми забезпечуємо їх всім необхідним, щоб люди перебували в нормальних умовах. Що стосується шкіл (тобто освіти), що стосується страхової медицини це все в нас розраховано на тих біженців, які офіційно зареєстровані. Зареєстрованих в нас зараз приблизно 6 тисяч. Я сподіваюся, що з часом цей процес буде тривати. А щодо тривалості перебування, то згідно з директивами Європейського Союзу, мені здається, що наступного року ми теж зможемо забезпечити необхідний прихисток.

Російська розвідка не полишає можливості влаштувати в Чорногорії державний переворот. Яка політична і суспільна ситуація зараз там?

Геополітичне розташування нашої країни дуже привабливе. В нас завжди були дуже непрості взаємини з Росією. Десь приблизно понад 10 років тому, росіяни виходили з пропозицією влаштувати військову базу в Барі. Але уряд Чорногорії, звичайно, відмовився. І, очевидно, відтоді почалися всілякі спроби помсти. І от в 2010 році був влаштований путч. Він теж був невдалим. Але з того моменту росіяни не полишали цієї ідеї. Вони завжди намагалися шукати підтримки серед нашого населення. І от я, перед тим, як заступати на свою "посольську вахту" в Україні, знайомилася з так званими, матеріалами "Surkov leaks". Це матеріали з внутрішньої переписки Суркова зі своїми колегами. Там досить багато місця приділяється Чорногорії. А методика, по суті, мало чим відрізняється від тих дій, що вони сьогодні демонструють в Україні. Найголовніше це не здаватися. І ми не здаємося. Ми пручаємося! Те, що зараз робить Росія в Україні хаотичне жорстоке  бомбардування це акт відчаю. Росіяни не можуть нічого зробити. Вони просто з відчаю оце все роблять. І я думаю, що вони дійсно будуть намагатися діяти такими локальними обстрілами  і в майбутньому. 

Читати також: "Скасування ОАСК не означає, що скандальні судді втратять посади, їх все ще можуть перевести до іншого суду" ​​— Жернаков 

Чорногорія підтримує створення військового трибуналу для суду над найвищим військовим керівництвом Росії. Де це може бути? 

Зрозуміло, що Чорногорія повністю підтримує ті принципи, які задекларовані міжнародною спільнотою щодо покарання військових злочинів. Є багато інституцій, які можуть це робити: це і Міжнародний кримінальний суд, і Суд ООН. Чорногорія є членом Міжнародного кримінального суду. І ми, власне, підтримуємо і поділяємо ту позицію, яку демонструє Європейський Союз і вся світова спільнота, що зло має бути покаране. І, безперечно, це може бути зроблено у відповідний час і тією відповідною інституцією, яка народиться в результаті дебатів слідчих, які ведуть це розслідування.

Чорногорія є однією з шести республік колишньої Югославії. Скільки країн звідти підтримують Україну?

Ситуація на Балканах завжди була складною. Але, якщо говорити про ступінь підтримки, яку демонструють всі країни стосовно цієї війни, то можна сказати, що лише кілька країн і то не можна сказати, що на 100% проти підтримки України. Вони підтримують Україну, але ступінь впливу на них російської церкви і політичної тусовки дуже великий. Це стосується Боснії і Герцеговини. Там є республіка Сербська, яка була утворена в результаті підписання Дейтонських угод, які поклали кінець війні в тодішній Югославії. І там відчувається дуже сильний вплив російської православної церкви. Якщо вже говорити про церковне питання, навіть Митрополит Чорногорії їздив днями до Москви, де вони разом з Кирилом мали спільну молитву. Росіяни не полишають ідею розділити балканські народи. Що стосується Македонії, Косово, Хорватії і Чорногорії то ми будемо підтримувати Україну стільки, скільки це буде необхідно.

Що робите Ви під час надзвичайних ситуацій?

По-перше, нікому б не хотіла побажати опинитися в подібній ситуації. Це дійсно все дуже трагічно. Єдине бажання, яке є і в мене, і у всіх людей, які мислять раціонально це перемога.

Що б Ви хотіли сказати українцям?

Я пишаюся сміливістю українців, які відстоюють незалежність. І мріяла б, щоб громадяни моєї країни з такою ж силою патріотизму ставилися до своєї країни. Ваше керівництво в особі президента Зеленського, а  особливо ЗСУ це справжні герої. Ми будемо намагатися зробити все, що перемога відбулася якомога швидше.

Фото: Українське радіо