"Росіяни обстрілюють Одесу, щоб схилити Україну до переговорів, а також тому, що це єдиний канал експорту" — Корольчук

"Росіяни обстрілюють Одесу, щоб схилити Україну до переговорів, а також тому, що це єдиний канал експорту" — Корольчук

В Одесі та області в багатьох оселях досі немає світла, доступу до зв’язку та інтернету, а подекуди — й води та опалення. Також в місті не працює електротранспорт: замість нього ходять маршрутні автобуси. Окрім того, декілька днів тому в інформаційному полі поширилися чутки про перспективи Одеської області залишитися без світла на 2-3 місяці. Чому область є такою привабливою для обстрілів росіянами та яка там ситуація з електрикою зараз, Українське радіо дізнавалося в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука.

0:00 0:00
10
1x

"Ситуація в Одесі та області складна. Її можна порівняти з іншими складними регіонами — Київською областю та областями довкола: Житомирською, Чернігівською та частково Черкаською. Одеський регіон також раніше переживав ракетні удари, але ситуація залишалася відносно стабільною. А останні удари, які були завдані двома чергами, пошкодили підстанцію і ЛЕП, які з’єднуються з тими виробниками електроенергії, які забезпечують Одесу та Одеську область — Південно-українською атомною електростанцією та Ладижинською тепловою електростанцією. Це ключовий фактор, який вплинув на суттєве погіршення ситуації в цілому", — розповів Юрій Корольчук.

Він пригадав про 24 листопада, коли стався загальномасштабний блекаут, проте підкреслив, що тоді відключення були контрольованими: "Це було ухвалене рішення відключити виробника електроенергії для збереження його в належному технічному стані. АЕС відключили самостійно і це було правильне рішення. 

Тоді як зараз ми бачимо ситуації міні блекауту на прикладі Одеської області. Ситуація періодично покращується в залежності від проведених робіт, погодних умов, проте, на мою думку, ще мінімально два тижні буде потрібно для того, щоб вийти хоча би на планові відключення електроенергії".

"Одеса є привабливою ціллю для росіян з двох причин. Основна причина — це намагання підштовхнути Україну до переговорів. Також вони хочуть створити кризову ситуацію в період опалювального сезону. В одеському випадку зараз відбувається поєднання. Є переговори по Запорізькій АЕС: з офіційний заяв МАГАТЕ ми бачимо, що, можливо, буде ухвалене рішення, яке може призвести до того, що ЗАЕС повернеться в роботу в енергосистему України, адже зараз вона відключена. Тоді ми зможемо отримувати електроенергію звідти. 

Другий момент — це те, що Одеса та її порти залишаються сьогодні єдиним каналом експорту України", — пояснив експерт.

Він додав, що крім Одеси та області, також потерпає від проблем з електрикою й Харківська область, чия п’ята ТЕЦ постраждала однією з перших: "Путін після обстрілів заявляв, що це попередження, адже це сталося до перших ударів 10 жовтня. 

Також сильно страждає й Київ та Київська область, що можна пояснити тим, що центральний регіон є малопродуктивний в частині генерації електроенергії. Чорнобильська АЕС колись відключилася через аварійну ситуацію і тут не було створено потужного виробника електроенергії. Тому центральний регіон залежний від інших постачальників. 

Окремо можна говорити й про район міст Дніпро та Запоріжжя: цей регіон й прифронтовий, й там також систематично завдаються удари по генеруючих потужностях".

"Також я би не відсував в бік захід України, тому що удари по підстанціях також наносилися й у Волинській області, й в Рівному та Львові", — підсумував Юрій Корольчук.

Нагадуємо, що попри масовані ракетні обстріли по всій території країни, Українське радіо продовжує надавати українцям актуальну важливу інформацію та мовить у знеструмленій Одесі. Українське радіо лунає в Одесі на частоті 91,4 FMРадіо "Промінь" можна слухати на частоті 88.5 FM.

Фото: Суспільне Одеса