"Україна стала відкриттям для світу": як визнання західними виданнями політичного впливу Зеленського сприятиме підтримці країни під час війни?

"Україна стала відкриттям для світу": як визнання західними виданнями політичного впливу Зеленського сприятиме підтримці країни під час війни?

Американське видання Politico визнало Президента України Володимира Зеленського найвпливовішою людиною Європи. Також напередодні Time назвав Володимира Зеленського та "дух України" символом 2022 року. Як ми цим можемо скористатися, аби ще більше привернути увагу та залучити підтримку? Про це в ефірі Українського радіо розповів дипломат, експерт Центру оборонних стратегій Олександр Хара.

0:00 0:00
10
1x

Про політичний вплив України

Україна стала відкриттям насамперед для вільного світу, але навіть в Ірані, Кореї та інших країнах, далеких від України і культурно, і політично, присутня українська символіка. І там надихаються тим, що робить українська нація, як вона боронить свою свободу і майбутнє. 

Сучасний світ став постгероїчним. Не заведено робити такі речі, які роблять наші військові і ті, хто в тилу працюють на перемогу. Для європейців ми стали своєрідним дзеркалом. Вони подивилися на себе і вирішили, що треба думати про те, яким може бути майбутнє Європейського Союзу. Тобто йдеться не лише про нас, а й про тих людей, які визнають ситуацію як героїчну, що українська нація є в центрі уваги, а також власні проблеми.

Читайте також ― "Ми можемо розраховувати на отримання авіації вже наступного року", ― Кузан про оборонний бюджет США

Про визнання Зеленського найвпливовішою людиною Європи

Мені дуже сподобалось, що є згадка не лише про Президента України, якого вся українська нація підтримує у боротьбі за свою незалежність від російської недоімперії, а й про українську націю.

Зеленський сильно змінився, бо до 24-го лютого можна було критикувати його манеру висловлюватися, кадрові призначення тощо. Водночас Зеленський зі сфери бізнесу, і як виглядати та правильно розмовляти він знає, адже це його професія. Але сенси були наповнені тим, чим жило суспільство, які пріоритети були. Крім того, його цитати є історичними, наприклад "мені потрібні боєприпаси, а не таксі". Це класика, яка буде в підручниках не лише української історії. Тож симбіоз цих речей — це чудо, яке є зараз Україною.

Ми стали справді відкриттям для світу, який раніше не помічав найбільшу країну Європи і здебільшого був зосереджений на імперській Росії — ікра, горілка, безкраї простори та дешевий газ. А виявилося, що важливішим за це, є люди, які творять дива.


Фото: Politico

Як західні публікації допоможуть привернути увагу до війни в Україні

Здебільшого такі публікації спрямовано на західний світ, оскільки це західні видання. Але і ті країни, які орієнтуються на цивілізаційні речі, де людина в центрі системи, теж це споживають.

Водночас це не працює на країни, що розвиваються в Африці та Азії. Там поширені проросійські наративи. Росіяни дуже вдало використовують радянську спадщину, зокрема антиколоніальні рухи, і це є великою проблемою для нас. На жаль, там цю війну сприймають як те, що імперіалістична Америка використовує свою маріонетку Україну проти Росії, яка бореться з Америкою.

Фото: Time