"Небо Росії виявилось незакритим": як знищення бомбардувальників вплине на інтенсивність масованих обстрілів в Україні?

"Небо Росії виявилось незакритим": як знищення бомбардувальників вплине на інтенсивність масованих обстрілів в Україні?

5 грудня російські ЗМІ повідомляли про атаку безпілотника на авіабазу "Енгельс" у Саратовській області Росії. Також на аеродромі "Дягілєво" під Рязанню вибухнув бензовоз. Як Росія захищає свої стратегічні об’єкти та як знищення бомбардувальників вплине на інтенсивність масованих обстрілів в Україні? Про це в ефірі Українського радіо розповів експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

0:00 0:00
10
1x

Про удари по базах стратегічної авіації в Росії

Ми не знаємо, яким чином були завдані удари по аеродромах у Криму і базах стратегічної авіації в Росії. Можливо, це і правильно. Однозначно, це блискуча операція, незалежно від того, чим вона була зроблена. Ми не чули нічого про підготовку, про невдалі спроби, а тут відразу таке точне знищення саме тих бомбардувальників, які тривалий час, зокрема з Каспію, завдають удари по нашій цивільній інфраструктурі.

Відбулася атака на базу, яка входить до стратегічних ядерних сил Росії. Там знаходяться саме ті бомбардувальники, у разі чого якими Росія вела б ядерну війну зі Сполученими Штатами. Поруч з аеродромом в Енгельсі мають знаходитись склади крилатих ракет і ядерних боєприпасів до них. Так влаштована авіація. Радянські бомбардувальники вимагали дуже складного та постійного обслуговування, тому на аеродромах треба збирати всі ці склади, ангари, спеціальні ремонтні підприємства, тобто тримати все поруч про всяк випадок. Це не ті бомбардувальники, які можна перегнати на окремий таємний аеродром і тримати там місяцями, очікуючи вильоту. І завданий удар росіяни "проковтнули" і сказали, що це зробили українські дрони.

Загалом ядерні сили Росії та Сполучених Штатів контролюються договором. Крім того, є система контролю цього договору, тож відбуваються десятки звітів та інспекцій між сторонами про статус цих ядерних сил, але такий авіаційний компонент, як в Енгельсі не входить в цю систему контролювання. Адже США та Радянський Союз відмовлялись ставити під контроль авіацію, оскільки вона в основному подвійного призначення. І зараз Росія може використовувати ці стратегічні бомбардувальники саме тому, що їй не потрібно інформувати Сполучені Штати про зміну своїх ядерних сил.

Нині ми бачимо ситуацію, коли ядерні сили, які знаходяться за межами глобального ядерного порядку, не є захищеними. І це важливий сигнал Росії, що якщо вона намагатиметься вийти за рамки глобального ядерного порядку і завдати ядерні удари або підвищувати ескалацію до ядерної, то вона не є захищена. Крім того, незахищеними є не лише ті російські ядерні сили, які можуть бути використані для ядерного нападу. Незахищеними є й центри прийняття рішень.

Про російські сили ППО

Я думаю, що російська ППО вразлива. Системи С-300 стріляють по землі на 70 км, й ними обстрілюють українські території. Можливо, росіяни частково це використали. Можливо, вони стягнули це в Україну. Але російське небо виявилось незакритим. І це дуже важливий символ. Тож операція була блискавичною, тому що треба було знати, що небо Росії не закрите, точно знати координати бомбардувальників, які стоять на відстані 700 км від кордонів України, і щоб ніхто не зміг збити той засіб, яким був нанесений удар.

Про пошкодження бомбардувальників

Уражені літаки, які були з ракетами. Тобто ті, які вилітали на удари. У Росії кілька десятків таких стратегічних бомбардувальників, але з радянських часів є таке поняття, як відсоток ядерних сил, які з загальної частини можуть прямо зараз виконувати бойові завдання.

В російських ядерних силах — на флоті та авіації — цей коефіцієнт дуже низький. Близько 20%. Водночас завдавати удари з Каспію могли не більше десятка бомбардувальників. Якщо з них кілька уражено, це означає, що ракет Х-101 та Х-555, якщо вони ще залишаються, в одному ударі може долітати значно менше. Якщо раніше росіяни могли запустити до 100 ракет у підготовленому масованому ударі, то нині це буде 50 ракет максимум.

На фото: ракетоносій ТУ-95МС, Вікіпедія