Грантова підтримка для бізнесу. Як підприємцю отримати гроші від міжнародних організацій?

Грантова підтримка для бізнесу. Як підприємцю отримати гроші від міжнародних організацій?

Український бізнес зараз переживає не найкращі часи. Але, незважаючи на війну, переїзди, релокацію і складну фінансову спроможність України щодо підтримки бізнесу, він продовжує жити всупереч обставинам. В цьому йому допомагають і міжнародні грантові проєкти, і донорські організації, і навіть деякі державні програми. Найлегше війну пережив бізнес в інтернеті. Як навчитися користуватися і вибирати вдалі пропозиції на ринку допомоги бізнесу? Які можливості грантової підтримки існують для стартапів? Яка є фінансова допомога для підприємців від міжнародних партнерів? Про все це розповів слухачам Українського радіо керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Андрій Забловський.

0:00 0:00
10
1x

Український фонд стартапів

"Український бізнес, особливо технологічний, неодноразово порушував питання про створення тут, в Україні, інституцій на зразок кращих іноземних прикладів щодо того, як може працювати і працює такий бізнес в інших країнах. І не просто працює, а й ефективно підтримує стартапів. Як результат, у 2019 році було створено Український фонд стартапів. Як показала практика перших двох років, він почав виконувати свою місію попри обмеженість ресурсів держави. Навіть ті гроші, які виділялися, а це були десятки мільйонів на підтримку української стартап екосистеми, дали хороший результат. І це продовжує працювати під час війни. Попри існуючі обмеження з'являються українські стартапи. І вони не просто замкнені всередині країни, вони представляють країну на міжнародній арені, на виставках, вони вчаться масштабуватися. За ці роки було профінансовано 230 стартапів. І надано їм серйозну допомогу. Але треба пам'ятати про те, що допомогу просто так не отримає ніхто, якщо ви не зможете аргументувати, для чого вона вам потрібна і не зможете її грамотно структурувати.  

Критеріїв по відбору там досить багато. Маючи ідею, напрацювання, команду і фінансове обгрунтування ви можете спробувати податися на цю допомогу. Кошти від гранту можуть бути використані на зарплату, на консультації, на обладнання, виробничі потужності. Ідейний засновник стартапу може претендувати теж на фінансову допомогу у розмірі 50 тисяч доларів". 

Фінансові гранти від Google

"Це підтримка креативних мікро-ідей в IT-галузі, яка обмежена ресурсно і в часі. Ще до війни Google активно намагався допомогти в розвитку різних проєктів, пов'язаних із малим і середнім бізнесом щодо створення сайту, в цифрових можливостях, таргетуванні. Те, що допомагає розвивати онлайн-магазин, що допомагає малому і середньому бізнесу в оцифруванні.  Звісно, що тут є і інтерес Google, бо таким чином він розвиває свою екосистему, додаючи нових клієнтів. 

Чому саме цей IT-бізнес найменше постраждав від війни? IT-сервіс замкнений на цифровій системі. Ви можете працювати з будь-якої точки світу, виконуючи замовлення і реалізуючи проєкти. Неприв'язаність до фізичних активів і місць перебування дає можливість розвиватися, бути більше орієнтованим на експорт, не залежати від кон'юнктури українського ринку і від падіння споживчого попиту та доходів. Завдяки таким проєктам від Google є можливість малому і середньому бізнесу отримати цю допомогу.

Також Мінцифра розвиває співпрацю і з Microsoft". 

Гранти на проєкти в розмірі 35 тисяч доларів, які наближають нашу перемогу

"Це проєкти подвійного призначення. Вони націлені на післявоєнну розбудову України. Це кібербезпека, інфраструктурна відбудова, охорона здоров'я, освіта, проєкти, які створюють інноваційну продукцію. Ми дивимося на середньострокову і довгострокову перспективу. Це є безповоротна фінансова допомога. Тут має задовольняти три потреби: закриваються витрати на розвиток проєктів, надається доступ до експертів, а також підвищується обороноздатність країни на сприяння у швидкій післявоєнній розбудові.

Це підтримка тих людей, які, використовуючи нові обставини і можливості, хочуть отримати допомогу для ідей, завдяки яким ми швидше виграємо війну. Це дасть можливість укріпити конкурентоспроможність країни, яка бороться з ворогом. Це один із напрямків, які організовують спільно Мінцифра, Міноборони і Укроборонпром щодо розвитку напрямку мілітарі у використанні різних технологічний ініціатив, створення нових зразків озброєння."

Бізнес, який належить внутрішньо-переміщеним особам (надалі ВПО) або жителям прифронтових територій, де не ведуться бойові дії.  

"Для ВПО є Український ветеранський фонд, державна установа, яка діє при Міністерстві ветеранів. Відбувається мікрофінансування ветеранського бізнесу: ветерани та члени їх сімей, які стали ВПО, і мають можливість підтвердити свій статус, можуть отримати грошове відшкодування до 20 тисяч гривень на купівлю товарів, необхідних для ведення власної справи. До завершення воєнного стану можна подавати заявку. Держава зацікавлена в запуску нових бізнесів". 

Різна іноземна допомога 

"Стартап від асоціації ЄС. Заснований у червні. Загальний бюджет грантової пропозиції становить 20 мільйонів євро. 

Є платформа Biz For Ukraine з пошуку міжнародних проєктів для українських підприємців. 

Проєкт Keep Gooing існує для надання першої допомоги власникам мікро- і малого бізнесу, людям творчих професій, надається медійна допомога, інформаційна, фінансова.

Від Данської ради у справах біженців  (DRC) у східних та південних областях, там, де не ведуться активні бойові дії можна отримати до 15 тисяч доларів".

Чи підтримує держава великі компанії

"Програми з релокації, підтримки експортних кредитів стосується і великого бізнесу. Є податкові преференції у розмірі 2% сплати податків, які були надані в перші місяці війни. Експортно кредитне агентство дає можливість стати конкурентоспроможним і  здешевлює експорт. Треба мати доступний фінансовий ресурс.

Є також Український фонд розвитку підприємництва, програма 5-7-9%. Імпульс вже менший у цієї програм, бо багато інших пропозицій з'явилося щодо підтримки бізнесу. Ця процедура є складнішою з точки зору отримання допомоги. Умови стали вже менш привабливими, бо зросла облікова ставка НБУ в українській системі. Певний час була пригальмована програма, бо держава банкам відшкодовувала відсотки в рамках програми 5-7-9%. Зараз ще й дефіцит бюджету досить серйозний. Банки, особливо комерційні, не кредитують багато бізнесів через ризики". 

Фото: growhow.in.ua