"Щоб отримати українське громадянство, необхідно буде скласти комплексний іспит". Деталі розповідає юристка

"Щоб отримати українське громадянство, необхідно буде скласти комплексний іспит". Деталі розповідає юристка

В Україні можуть запровадити обов'язковий іспит для отримання громадянства. Автором петиції виступив Віталій Капустян. Вона мала назву "Введення обов'язкового іспиту для отримання громадянства України". Сюди мають входити тести з української мови, з історії України, на знання Конституції України і державного гімну України. Практика таких іспитів розповсюджена в Естонії, Латвії, Литві, Польщі, Німеччині, США та інших країнах. Як зараз у нас відбувається набуття громадянства? Хто може цим правом скористатися? Про це розповіла в ефірі на радіо "Культура" адвокатка, кандидатка юридичних наук Ольга Поєдинок.

0:00 0:00
10
1x

Президент України Володимир Зеленський відповів на електронну петицію зазначивши, що питання щодо запровадження обов'язкового іспиту для набуття громадянства України потребуватиме законодавчого врегулювання.

Прем'єр-міністр України, в свою чергу, на своїй сторінці у Телеграм написав: "Громадянство України сьогодні — це привілей. І кожен, хто на нього претендує, повинен знати й розуміти основоположні засади нашої країни". Та доручив уряду підготувати законопроєкти щодо запровадження комплексного іспиту для набуття громадянства України.

Адвокатка Ольга Поєдинок в студії радіо "Культура" проаналізувала, за якими правилами зараз отримується громадянство: "Набуття громадянства України відбувається згідно з законом України "Про громадянство України" і згідно до підзаконного нормативно-правового акту, який регулює деталі цього процесу. Він визначає основні вимоги для тих, хто хоче скористатися тією чи іншою підставою для здобуття громадянства України. В петиції, яка  була розглянута Президентом України зазначалося про отримання громадянства України. Хоча з юридичної точки зору це не є вірним. Наш закон оперує терміном набуття громадянства України. Є дуже багато підстав для набуття громадянства України: за народженням, поновленням, за територіальним походженням. Не для всіх випадків іспит є релевантним." 

"Насправді іспит з української мови у нас передбачений вже зараз для тих, хто планує громадянство України за ст.9 через прийняття до громадянства України. Якщо ти є особою повнолітньою, якщо ти є іноземцем і хочеш набути українського громадянства, то необхідно складати іспит. Якщо ми зайдемо на сайт Національної комісії зі стандартів державної мови, то ми можемо побачити, які вимоги є щодо цього іспиту. Він включає 4 складові: письмо, говоріння, читання, слухання.  Це так званий середній рівень першого ступеня. Рівень В1. Те, що автор петиції пропонує використовувати питання зі завдання ЗНО, то він або хоче змінити вже існуючу процедуру або не знає про її існування. Процедура щодо тестування на знання державної мови у нас уже є. Вона прописана в законодавстві. Що стосується тесту з історії України: поки такого іспиту в нас немає. Тест на знання Конституції: автор петиції пропонує використовувати ті тести, які створені для тих, хто претендує на посади державної служби. Це занадто складно. Щодо вивчення державного гімну України. Це не обов'язково, але потрібно." 

"Якщо порівнювати ці вимоги з іноземним досвідом, то дійсно – низка держав мають такі тести. Сюди додані ще знання культури, музеїв, літератури, художнього надбання, географії. Тести підібрані так, що людина повинна розуміти, якої держави вона буде отримувати паспорт. Це не дуже складні запитання, але вони дають загальне уявлення про рівень інтегрованості особи в суспільне життя. За кордоном є системи із підготовки до надання громадянства. Такі тестові питання легко знайти онлайн. Можна потренуватися". 

"У нас в чинному законодавстві є натяки на те, що особа, яка прагне здобувати громадянство, повинна визнавати та дотримуватися Конституції України та законів України. Це зазначено у ст.9З закону України "Про громадянство України" і це засвідчується в заяві про прийняття до громадянства України. Це формальний крок. Бо цього ніхто не перевіряє. Така перевірка поки що не здійснюється".                                  

Фото: Суспільне медіа