"Досягнення у математиці робляться для того, щоб зрозуміти, як побудований світ, що далі буде з нами" — математик про отриману В'язовською медаль Філдса

"Досягнення у математиці робляться для того, щоб зрозуміти, як побудований світ, що далі буде з нами"  — математик про отриману В'язовською медаль Філдса

Марина В'язовська — перша громадянка України, яка народилася та виросла в Києві і друга жінка в історії, яка отримала престижну математичну нагороду. Медаль Філдса, яку вручають один раз на 4 роки. Вона отримала її за пакування куль у восьмивимірному просторі. Нагороду вручили на Міжнародному математичному конгресі у Гельсінкі. Вона є випускницею Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Нині працює у Федеральній політехнічній школі у Швейцарії. В чому особливість цієї математичної нагороди, та за що українка її отримала? Що це дослідження дає науці загалом і Україні зокрема? Про це на Українському радіо розповідає Володимир Висоцький, професор, завідувач кафедри математики та теоретичної радіофізики, факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем Київського національного університету ім.Т.Шевченка, заслужений діяч науки і техніки України.

0:00 0:00
10
1x

"Математика  це цариця наук, це наука про логіку. Вона її систематизує, розкладає все по поличках, зв'язує наслідки із причинами і дивиться, що із цим пов'язано. Якщо людина розуміє логічні побудови задач в математиці, то вона їх зможе застосувати і розв'язати в житті. Тоді їй буде значно простіше розуміти і знаходити внутрішні зв'язки одне з одним. Будь-який практичний розрахунок показує поточну задачу. Тому відкидати математику і казати, що я цим займатися не буду — не потрібно. Зараз всі предмети переплетені. Ми готуємо, наприклад, спеціалістів з еконофізики — поєднання економіки та фізики". 

"Математика це галузь, яка працює на перспективу. У ядерній фізиці використовують той математичний принцип, який був побудований років 50 тому. Тоді це була повна абстракція. Люди повинні  оперувати дуже складними речами, а не мають практики. Математика, оскільки абстрагується від реальності, вона виділяє тільки головні базові поняття. І завдяки цьому може проникнути дуже глибоко. Математика бере саму суть. Зараз важко сказати, що це нам дасть через багато років. Але що цей напрямок дуже важливий — це факт".

Щодо відзначення математиків. Найпрестижнішою премією серед вчених вважається Нобелівська. Але чому не нагороджують і не відзначають Нобелівською премією математиків? У Нобеля були тут не дуже хороші успіхи. І коли він вирішував, на яку науку буде спрямований його капітал, то математику він просто випустив. Тому своєрідною альтернативою у відзначенні досягнень у математиці стала медаль Філдса. Вона була заснована у 1936 році. Кожні чотири роки нагороду вручають двом-чотирьом лауреатам віком до 40 років за "видатні математичні досягнення".

Про нагородження Марини В'язовської повідомляють у твіттері:

Також про це повідомляється на офіційному сайті Міжнародного  математичного союзу.

"Що ж це за така задача: пакування куль у восьмивимірному просторі? Це, на перший погляд, дещо абстрактна така задача. Але насправді це дуже непроста задача і вона має цікаві прикладні аспекти. Ми всі живемо у тривимірному просторі: вгору, вниз, вперед. Це вже прямо стосується фізики. Там чітко підтверджені гіпотези, що у дуже малому масштабі, на малому розмірі, на рівні кварків (від англ. quark — kwɑːrk) — це найменші ядра, навіть значно менше традиційного ядра. Саме тоді простір наш стає багатовимірним. Це будова мікросвіту на дуже маленькому розмірі. Для чого нам це потрібно? Для того, щоб зрозуміти, як побудований світ, яка буде еволюція, що далі буде з нами. І треба розробити певний математичний апарат, продумавши як будуть там ці частинки розташовані. Це матиме великі наслідки. Крім того це також пов'язано із нашим виникненням всесвіту, з великим вибухом. Тоді цей всесвіт був багатовимірним, у надзвичайно малому розмірі. Це важливі ідеологічні засади і фундаментальні принципи. Ідея пакування куль у восьмивимірному просторі така: ось є об'єм. Як ми в нього можемо скласти якісь однакові кульки, як їх запакувати? Якщо просто, то якось записати та й все. Але чи це буде саме цільний розподіл, чи може бути якийсь інший? В звичайному просторі ми ці кульки складемо в сірникову коробку. А коли є багатовимірний простір, то це задача дуже складна і сильно математизована. Колись давно була розв'язана задача про пакування у тривимірному просторі. Її розв'язали років 50-70 тому і складалася вона із 300 сторінок опису і математичних розрахунків. А пані В'язовська зробила значно складнішу систему: це восьмивимірний простір.  І це вийшло всього на 20 сторінках". 

На золотій медалі зображено Архімеда і написано: "Побороти свою людську обмеженість і завоювати Всесвіт". На зворотньому боці: "Математики, які зібралися зі всього світу, вшановують чудовий вклад у пізнання".

Для довідки:

Медаль Філдса було заснувано в 1936 році і з того часу вручають щочотири роки одному або кільком математикам віком до 40 років. Першою жінкою, що отримала цю нагороду у 2014 році була іранська математикиня Мар'ям Мірзахані.

Марина В'язовська навчалася в Києві. Потім переїхала до Німеччини, щоб здобути ступінь магістра у Технічному університеті Кайзерслаутерну. Пізніше вступила до Боннського університету, де у 2013 році отримала ступінь доктора філософії з модульних форм. У 32 роки стала доцентом, а через рік, у віці 33 років, – професором. Як каже переможниця премії: "Освіта — це ніби чистити зуби, не можна начиститися на місяць вперед". 

Фото: Getty images