Цього року офіційно пляжний сезон закритий у столиці та 9-х областях України

Цього року офіційно пляжний сезон закритий у столиці та 9-х областях України

Місцеві органи влади визначили 240 місць для відпочинку на водних об'єктах в Україні. З них 194 обладнані пляжами. Де є місця, безпечні для відпочинку? Де саме можна купатися? Як працюють піротехніки разом із водолазами? Розповідає слухачам Українського радіо прес-офіцер ДСНС України Олександр Хорунжий.

0:00 0:00
10
1x

Як визначаються місця відпочинку

"Для визначення місць відпочинку потрібні відповідні умови. Минулого року ми мали 1679 місць, з них 1239 мали пляжі, зараз маємо цифри — 240 локацій, 194 з пляжем. Така їхня мала кількість пов'язана із військовими діями: багато територій зараз окуповані, де піротехніки проводять очисні роботи акваторії. У нас близько 300 тисяч квадратних кілометрів України забруднені вибухонебезпечними предметами, із них 19 тисяч квадратних кілометрів належать акваторіям. Тому пляжі для відпочинку мають бути готовими, очищеними, облаштованими рятувальними постами, з дотриманням санітарних умов, як то очищене дно та пологий спуск. Повинні бути дотримані і інші умови, які визначаються органами місцевої влади або військовими адміністраціями. Цього року офіційно не відкрилися пляжі у столиці, у Київській області, Чернігівській, Сумській, Одеській, Миколаївській, Запорізькій. Також Харківській, Донецькій і Луганській. Це ті області, де тривають масовані обстріли та бойові дії ". 

Морські пляжі

"На морі замінована акваторія, плавають протикорабельні міни. Тому треба бути дуже обережними. Люди все одно ходять на пляж. Ми застерігаємо, що цього не треба робити. Це небезпечно. Вже було зафіксовано декілька випадків, коли на пляжі відпочивальники підірвалися на міні. Або здетонувала міна, яку винесло на берег. Ми не можемо насильно заборонити їм відпочивати. Наше завдання - проінформувати, щоб відпочивальник усвідомлював всю ситуацію. Інформація про розмінування акваторій постійно оновлюється. Ми подаємо її до військових адміністрацій. Вже 33 гектари акваторій, 700 вибухонебезпечних предметів в прибережних зонах знешкоджені та підняті з дна. 80 разів довелося залучати до підводного розмінування підготовлених водолазів. Найбільше випадків зафіксовано у Київській області, Бучанському районі, районах Ірпеня та Мощуна". 

Фото: evz.ro