Як постраждалим від російської агресії подати заяву до Європейського суду з прав людини? Відповідає Володимир Яворський

Як постраждалим від російської агресії подати заяву до Європейського суду з прав людини? Відповідає Володимир Яворський

Українці, які постраждали від російської агресії, можуть отримати компенсацію від €5 000 до €30 000. Для цього потрібно подати заяву до Європейського суду з прав людини упродовж чотирьох місяців від моменту порушення прав. Однак не пізніше від 16 січня 2023 року. Сформувати заяву можна онлайн через систему espl.com.ua або через портал "Дія". На виплати можуть розраховувати люди, які втратили родичів (родича), у яких зруйноване житло, які отримали поранення, були незаконно позбавлені волі, зазнали катувань або були зґвалтовані. Система спрощує подання заяви, бо вже містить усі необхідні поля для заповнення і підказує громадянам, що саме потрібно вказати. Заяву також можна заповнити за родича, якщо він не може подати її самостійно. Наскільки дієвий цей механізм, розповів в ефірі Українського радіо експерт "Центру громадянських свобод" Володимир Яворський.

0:00 0:00
10
1x

Подати заяву можна двома шляхами. Один із них, коли людина повідомляє про пошкоджене майно на порталі "Дія". Цю інформацію отримує Україна і потім готує міждержавну скаргу проти Росії. Україна може додати поданий громадянином файл до міждержавної скарги. У великій перспективі, можливо, людина отримає компенсацію.

Другий шлях — зайти на сайт ініціативи від Мінцифри (espl.com.ua) і завантажити формуляр заяви. Потім — самостійно надіслати через пошту формуляр заяви до Європейського суду з прав людини. Колись вона буде розглянута.

Однак у цьому питання є чимало серйозних юридичних проблем. Це не автоматична виплата компенсації людині. Якщо ця компенсація і буде, то через багато років.

Росія вийшла з-під юрисдикції Європейського суду з прав людини. Є велике питання, чи взагалі Росія виконуватиме рішення ЄСПР і чи можна буде її примусити виплатити компенсації.

Загалом така ініціатива добра. Вона дає шанс, що можна буде отримати компенсацію, однак все ж таки це не стовідсоткова гарантія. Держава у цьому випадку робить все, що може, використовуючи хоч якісь механізми можливого притягнення Росії до відповідальності. 

Фото: Associated Press