Посівна в Україні: чи очікують аграрії дефіцит продовольства та якими будуть ціни?

Посівна в Україні: чи очікують аграрії дефіцит продовольства та якими будуть ціни?

Як повідомив міністр агрополітики Микола Сольський, посівна в Україні відстає від минулорічної на 20-30%, що зумовлено воєнними діями та погодними умовами. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів перший віцепрезидент Асоціації фермерів і приватних землевласників Віктор Шеремета.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Лідія Станіцька

Про причини сповільнення посівної  

Комендантська година вплинула деякою мірою, але не суттєво. Найбільше вплинув погодний фактор, тому що зсунулись терміни посіву. Крім того, позначилася нестача певних матеріальних ресурсів. Загалом посівна йде. 

Чи очікується в Україні дефіцит продуктів

Україна може бути спокійна щодо забезпечення продуктами харчування. Тому зараз менше вивозять продукції на експорт, і вона залишається в Україні. Надлишок сільгосппродукції тисне на ціни, зокрема зараз знижуються ціни на зерно. Відповідно дешеве зерно буде спонукати вироблення дешевої тваринницької продукції, насамперед м'яса. На мою думку, м'ясо на осінь має бути менше в ціні.

Крім того, якщо брати закупівельні ціни на соняшник, олія сьогодні повинна коштувати менше 30 грн, бо ціна на соняшник знизилася з 20 тисяч за тонну до 13-14 тисяч. Але поки цей процес переробки та продажу дійде до споживача, ціни ще тримаються. І той, хто продає, не сильно спішить знижувати ціну на свою продукцію. 

Але загалом ціни будуть знижуватися. У нас масово буде представлено продукції на ринках, бо дрібні селяни почали займатися вирощуванням рослинницької продукції, збільшують виробництво і птиці та свинопоголів'я, і все буде виходити на ринки. Відтак буде велика пропозиція сприятиме тому, що ціни будуть знижуватися. Тому нам в Україні можна бути спокійними на рахунок продовольчої безпеки. Але виробникам продукції буде дещо складно у фінансовому плані через відсутність експорту.

Як змінилися культури, які сіють фермери 

Сьогодні відбувається переорієнтація на вирощування більш дешевих культур, бо, наприклад, кукурудза — це більш затратна фінансова культура. Водночас ранні зернові та соняшник є дешевшими у виробництві. Тому в цьому сенсі в цих культурах спаду не буде. Але кукурудза на наш внутрішній ринок ніяк не вплине, тому що ми її вибробляємо у п’ять разів більше, ніж споживаємо. Проте це вплине на фінансовий стан наших сільгоспвиробників.

Фото: Державна служба статистики, оцінка УКАБ

Про державну підтримку для аграріїв 

Сьогодні від держави існують підтримка у вигляді пільгових дешевих кредитів. На жаль, цими кредитами користуються тільки середні і великі підприємства, але банки неохоче розглядають пропозиції дрібних селян, і ти виживають за рахунок власних ресурсів. Але середні та великі господарства сьогодні фінансово забезпеченні за рахунок кредитів, але їх доведеться на осінь повертати, і тоді вже буде складніше, якщо  в повному масштабі не відновиться реалізація сільгосппродукції.

Читайте також — "Росіяни не лише крадуть зерно, але й погрожують фермерам з тимчасово окупованих територій забрати 70 % майбутнього врожаю" — Висоцький

Які культури вже засіяні

Якщо говорити про центральний регіон, то вже практично все засіяно, зокрема горох, овес, ячмінь, соняшник кукурудза. Залишилися круп'яні культури, зокрема просо і гречка. Сьогодні на гречку висока ціна, але всі бачать, що на гречці можна зробити хороший фінансовий результат. Тому я вважаю, що якщо не буде спекотної погоди, а посіви на гречку будуть збільшуватися, то буде гарна пропозиція і ціни будуть значно знижені ближче до кінця осені. Хоча по ціні це все ж таки буде одна з найдорожчих культур. 

Про пальне для аграріїв

Це одна з найголовніших проблем зараз. Тому що господарства були забезпечені пальним не повністю. Відповідно багато фермерів економлять на технологічних процесах, зменшують кількість проїздів і намагаються вийти з ситуації. Але це певною мірою вплине на кінцевий результат. Звичайно, ми рекордного врожаю вже не отримаємо, бо багато хто працює заощадно і з мінімальною технологією, щоб менше використати ресурсів, але все-таки посіяти.  

Фото: pexels.com

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
"Менш активна торгівля, проте без повного ембарго": Желіховський та Мялик про домовленості України та Польщі
Хтось скерував обурення польських фермерів проти України — Павел Боболович
Продовольчій безпеці України нічого не загрожує ― Литвин про посівну в умовах війни
Питання вирішиться протягом кількох тижнів — голова комітету Сейму Польщі Коваль про блокування кордону
"Польські фермери в полоні ілюзій". Боярчук про блокування кордону з Україною