Війна і нафта. Російська нафтова галузь як інструмент зовнішньої політики

Війна і нафта. Російська нафтова галузь як інструмент зовнішньої політики

Не секрет, що існує закономірність: коли десь у світі починається війна, одразу змінюється ціна на нафту. В який спосіб російська нафтова галузь стає інструментом зовнішньої політики ― прокоментував в ефірі Українського радіо Сергій Куюн, провідний експерт у нафтовій галузі.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Що таке нафта для Росії сьогодні

"Нафта сьогодні ― це 30 або 40 відсотків експортних надходжень Росії загалом і, відповідно, це дуже важливий напрямок, на який спрямована увага всієї Європи, всього світу. Адже всі розуміють: якщо цей потік призупинити, то Росія буде суттєво послаблена, а отже, буде переломлена політика щодо України. Після початку війни ціни на нафту злетіли зі 100 до 140 доларів за барель. Але після того, як було задіяно певні механізми і проведено переговори з іншими нафтовидобувними країнами (Іраном, Венесуелою) та прийнято рішення про розконсервування резервів самих Штатів і ще 30 країн, як заявив американський президент, то ціни присіли. І сьогодні маємо знову десь 105 доларів за барель. Тут зіграло й те, що через дорожнечу нафти завжди зменшується споживання. Бачимо, що в Європі зараз рекордні ціни за багато років і це тема номер один для людей. До того ж бачимо, що один із найбільших споживачів у світі Китай також зменшив споживання ― там новий спалах ковіду і знову карантин. Тому заспокоюватися рано, це все тимчасові заходи, які у довгостроковій перспективі не здатні стримати ціни й завдати удару по російському нафтовому експорту. Тож наші дипломати і суспільство мають вимагати більш жорстких заходів і довести цю справу до кінця. Експорт нафти з Росії до Європи має бути припинений. Сьогоднішній час, коли вжито заходів, він грає на нас, тому що інші країни мають змогу збільшити видобуток, наростити постачання альтернативної нафти до Європи, перебалансувати ринок. В один момент взяти й видобувати нафти більше ― неможливо. Для цього потрібен час і деякі інвестиції. Комусь знадобиться місяць для освоєння нових родовищ, комусь три місяці. І треба пам’ятати, що всім нафтовидобувним країнам подобається висока ціна. Зараз триває дискусія, у них є своя солідарність".

Яка ситуація з українським ринком пального після цілеспрямованих ударів РФ по нафтосховищах

"Ми нарахували, що знищено понад 20 нафтобаз. Крім того, було атаковано Кременчуцький нафтопереробний завод на початку квітня. Березень ми пройшли ще на лютневих запасах плюс працював Кременчук. Зараз кожен літр на рахунку. Ринок дуже швидко перелаштовується на постачання з Європи. Тут є свої проблеми, адже звідти ніхто ніколи нам не постачав, і українці зараз фактично прокладають нові шляхи для цього імпорту. Раніше, як відомо, ми 80 відсотків нафти одержували з Росії та Білорусі. Думаю, що у квітні будемо у стані дефіциту, такого собі економрежиму. На заправних станціях діятимуть обмеження. Багато чого буде залежати від кроків уряду, адже ситуація постійно змінюється і діяти треба оперативно".

Фото: eimg.pravda.com