Європейська Комісія оприлюднила інструкції для країн-членів ЄС щодо допомоги українським біженцям

Європейська Комісія оприлюднила інструкції для країн-членів ЄС щодо допомоги українським біженцям

18 березня Європейська Комісія оприлюднила інструкції для країн-членів ЄС щодо допомоги українським біженцям, які прибули до Євросоюзу внаслідок вторгнення Росії в Україну.

У повідомленні йдеться про імплементацію Директиви з тимчасового захисту, яку ЄС активував для надання практичної допомоги українським біженцям.

"З початку російського військового вторгнення в Україну 24 лютого, за оцінками ООН, понад 3 мільйони людей залишили країну, більш ніж половина з них — діти. Щоб реагувати на цю безпрецедентну ситуацію, ЄС погодився в рекордно короткий термін активувати Директиву про тимчасовий захист, щоб допомогти людям, які тікають від війни в Україні. Директива почала застосовуватися негайно 4 березня і тепер пропонує негайний захист і чіткий правовий статус мільйонам людей", — зауважили у Європейській Комісії.

Оприлюднені інструкції, зокрема, визначають, на кого може поширюватися тимчасовий захист.

"Уточнення, хто має право на тимчасовий захист, у тому числі, наприклад, ті люди, які користувалися міжнародним захистом або еквівалентним національним захистом в Україні до 24 лютого і які були переміщені з України 24 лютого або після цієї дати, а також члени їхніх сімей", — зазначили у Європейській Комісії.

Інструкції містять тлумачення терміну "адекватний захист", який може виступати як альтернатива "тимчасовому захисту". Йдеться, зокрема, про гідні умови для проживання та поваги до кожної людини.

Крім того, пояснюється, що діти і підлітки, які прибувають на територію ЄС без супроводу дорослих, мають негайно отримувати представника їхніх прав. Переміщення таких дітей до інших країн-членів відбуватиметься за координації Єврокомісією. Всі діти, що рятуються від війни, незалежно від їхнього статусу, мають отримати повний захист та швидкий доступ до освіти, охорони здоров’я та психологічної допомоги.

В інструкціях також йдеться про право біженців на свободу руху до і після надання дозволу на проживання. 

Зазначається, що громадяни України з біометричними паспортами можуть безперешкодно рухатися територією ЄС протягом 90 днів у межах 180 днів. Після отримання дозволу на проживання такі люди, що перебувають під тимчасовим захистом, зберігають повну свободу руху.

Фото: dpa/picture alliance