Скандал довкола Українського культурного фонду

Скандал довкола Українського культурного фонду

На початку року традиційно триває конкурс із добору експертів до Українського культурного фонду. Багато діячів культури подали заявки, проте декого з них виключили "через порушення моральних норм" чи "відсутність досвіду". Про правомірність таких рішень та пропозиції Наглядової ради УКФ змінити законодавство щодо діяльності фонду в ефірі радіо "Культура" розповіли члени Наглядової ради УКФ Лариса Артюгіна, Ігор Тулузов, а також виключений експерт Альберт Цукренко.

0:00 0:00
10
1x

Рішення про виключення Альберта Цукренка зі складу експертних рад програми "Аудіовізуальне мистецтво"

Альберт Цукренко: Я так розумію, що хтось обурився тим, як виступає гурт "Хамерман знищує віруси", в якому я беру участь. У зовнішньому вигляді музикантів мене, мабуть, звинувачують. Наскільки я чув, ця історія відбулася ще влітку, тоді моя доля була вирішена. Деякі члени Наглядової ради обурились, мене запам’ятали, і зараз викинули.

Оскарження рішення

Альберт Цукренко: Мене виключили (формулювання звучало так: "через порушення моральних норм, які підривають авторитет інституту експертів" – ред.) без жодної оцінки кваліфікації, професійних якостей як експерта. У цьому сенсі до мене не було претензій, як і до всіх тих, кого також виключили. Просто "подобається – не подобається, цей нам підходить, а цей – не підходить". З таким волюнтаристським підходом викидають людей. Я збираюся подавати позов до суду, є юристи, які готові взяти цю справу. Хочу захистити свою ділову репутацію. З Українським культурним фондом я співпрацював більше 2 років.

Реакція культурної спільноти

Лариса Артюгіна: Ситуація, яка склалась, є неприпустимою. Річ у тім, що є процедура, і Дирекція УКФ мала порахувати за документами, скільки кожен із експертів набирає балів, і надати саме рейтингові списки. Але цього не було зроблено. Виконавчий директор прийшов зі списками, що були затверджені Дирекцією УКФ, не було рейтингування, якого вимагає процедура. Кожного експерта окремо Наглядова рада обговорювала, розглядала та затверджувала. І рівень аргументації був досить специфічним, тому що висловлювались оціночні судження, переважало особисте ставлення. Це абсолютно неприпустимо, не фахово, так не має бути.

Зміни до законодавства щодо діяльності Українського культурного фонду

Лариса Артюгіна: На останньому засіданні Наглядової ради УКФ ми розглядали пропозицію, ініційовану Ігорем Тулузовим, змінити нормативні акти для того, щоб Наглядова рада могла фінально вирішувати практично усі проєктні питання та в ручному режимі обирати – цей проєкт буде реалізовано, а цей – не буде. Така ситуація знищує УКФ у тому вигляді, яким він був задуманий. Усі українці повинні були мати рівний доступ до бюджетних можливостей, грантової підтримки культурних проєктів. І для цього була побудована така система, що 5 експертів оцінюють, потім їхні бали складаються разом. Той проєкт, який набрав більше балів, проходить та отримав фінансування, тобто не має жодного особистого втручання.

Більше того, експертів уже відбирає рандомна система. Це все було вибудовано за 3 роки методом спроб і помилок. Все вже врегулювалося, почало працювати нормально –  і раптом Наглядова рада УКФ, а саме пан Ігор Тулузов вирішив, що так не має бути. Повинні збиратися "небожитєлі" й вирішувати – такий проєкт ми фінансуємо, а такий – ні. Це ручне управління, радянський підхід.

Ігор Тулузов: Це було не моє подання особисте, а ініціатива групи членів Наглядової ради УКФ, я тільки формально оформив її у вигляді пропозиції до Наглядової ради. Більшість членів Наглядової ради її підтримують. Я би теж дуже хотів, щоб наш Український культурний фонд був дійсно фаховим і підтримував різні напрямки роботи наших виконавців, і ми саме це намагаємося робити. Але в юридичній площині є одне невелике питання, яке стосується загальних норм менеджменту роботи. Надані пропозиції жодним чином не стосуються порядку відбору проєктів. Як було їх рейтингування, так і залишається, як було  базовим рішення членів експертної ради, так і залишається. Але, що принципово. Є у нас дві категорії проєктів. Дирекція УКФ затверджує проєкти, вартість яких не перевищує 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Все, що вище цього має затверджувати Наглядова рада УКФ. При цьому рішення, яке прийняли експерти є остаточним, ні Дирекція УКФ, ні Наглядова рада УКФ не має формальних прав відхилити або змінити його. Це не зрозуміло, тому що відповідальність остаточну за прийняття рішень несуть саме чи Наглядова рада, чи Дирекція УКФ. А експерти ніякої відповідальності за це не несуть.

Тому є проста пропозиція, яка виникла в результаті обговорення змін до закону "Про Український культурний фонд" під час зустрічі із заступницею Міністра культури та інформаційної політики України пані Ларисою Петасюк з членами Наглядової ради УКФ. Саме вона сказала, що є дійсно колізія, пов’язана з ухваленням остаточного рішення. І тоді ми вирішили внести зміни до цих нормативних актів.

Рішення експертів є закрите, в якомусь сенсі це й справедливо, тому що воно не має бути оприлюднене для загалу. А що стосується ухвалення рішень Дирекції й Наглядової ради УКФ, воно –  відкрите, є можливість його критикувати й оскаржувати.

Фото: УКФ