Вся правда про covid. Випуск 2. Які є протипоказання до вакцинації?

Вся правда про covid. Випуск 2. Які є протипоказання до вакцинації?

Які насправді існують протипоказання до вакцинації від COVID-19? Чи безпечна вакцина для вагітних, ВІЛ-позитивних і осіб старшого віку, людей з хронічними хворобами, та тих, хто проходить протипухлинну терапію? Чи варто робити якісь аналізи та обраховувати власні ризики від щеплення? Про це все в ефірі радіо "Культура" розповідають фахівці в рамках проекту "Вся правда про covid. Спростовуємо маніпуляції разом із Даркою Озерною".

0:00 0:00
10
1x

Дарка Озерна: Згідно з дослідженням платформи Semantic Force, саме протипокази люди вважають однією з трьох найпотужніших причин для відмови до вакцинації. Я у своїх ефірах також із цим зіткнулася. Наприклад, ось доволі поширене запитання, яке часто ставили слухачі або слухачки:

"Я вже пенсіонер, мені 63 роки, маю цукровий діабет. Чи не протипоказане мені щеплення від коронавірусу?".

Крім діабету, яким переймається наш слухач, аудиторія вважає перепоною для вакцинування можливі побічні ефекти та нібито недостатню дослідженість вакцин. Про міфи щодо вакцин ми поговоримо згодом, а в цій програмі зосередимося саме на тому, кому можна, а кому не можна вакцинуватися.

Отже, які насправді існують протипоказання до вакцинації від COVID-19?

Я чудово розумію, що з цим буває складно розібратися. На жаль, в Україні працюють і дуже добрі, і дуже безвідповідальні сімейні лікарі, котрі дають своїм пацієнтам суперечливі поради. Наприклад, деякі сімейні лікарі можуть відмовляти своїх пацієнтів від вакцинації. Коли вони радять не щепитися людям із цукровим діабетом або вагітним жінкам — вони не спираються на доказову базу та поширюють фейки. 

То які існують справжні протипоказання? Розпитала сімейну лікарку та професорку кафедри сімейної медицини Запорізького медичного університету Ірину Волошину.

"Наразі єдиним абсолютним протипоказанням до вакцинації є анафілактична реакція на введення першої дози або серйозна алергічна реакція на будь-який компонент конкретної вакцини".

Сімейна лікарка Ірина Волошина рекомендує вакцинуватися всім людям, адже хронічні хвороби означають ризик важкого перебігу хвороби, а не ускладнення від вакцинації.

Такої думки дотримується і сімейна лікарка та популяризаторка доказової медицини Дарина Дмитрієвська:

"Людям з хронічними захворюваннями потрібно обов'язково вакцинуватися. Це не протипоказ, а показання до вакцинації. Будь-які хронічні хвороби є факторами ризику тяжкого перебігу COVID-19. Цукровий діабет — одне з найбільших показань до вакцинації, бо люди з цукровим діабетом найчастіше потрапляють до лікарень та реанімацій, коли захворіють на COVID-19. Їх треба щепити в першу чергу. Вакцина не випробування, а тренування імунної системи. Вакцина тренує наш імунітет і примушує його виробляти специфічні антитіла та інші фактори імунітету, які захищають нас в разі ураження хворобою. COVID-19 та інша інфекційна хвороба для людей з хронічними захворюваннями є більш небезпечною, бо є випробуванням. Імунітет цих людей дійсно менш стійкий, ніж у нещеплених, до будь-якої з цих хвороб".

Сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська каже, що хронічні хвороби, зокрема, діабет, є дуже загрозливими супутниками COVID-19, тому варто вакцинуватися. Тобто думки експерток, що працюють в царині доказової медицини, сходяться. 

А що кажуть офіційні медичні настанови про протипоказання? У переліку постійних і тимчасових протипоказань до вакцинації від COVID-19, затвердженому в Україні, сказано таке:

"Клінічні дослідження показали, що вакцини однаково безпечні та ефективні для людей із різними супутніми захворюваннями, зокрема, гіпертонічною хворобою, цукровим діабетом І та II типу, бронхіальною астмою, захворюваннями органів дихання, печінки, жовчного міхура, нирок, також носійство ВІЛ в разі прийому антиретровірусної терапії, та вірусів гепатиту В та С. Особам із тими супутніми захворюваннями, які підвищують ризик розвитку важких форм COVID-19 потрібно пройти вакцинацію за пріоритетним порядком використання вакцин".

Офіційні українські протоколи не вважають протипоказанням до щеплення від COVID-19: цукровий діабет І та II типів, астму, хвороби нирок, носійство вірусів, та серцево-судинні хвороби. Українські медичні настанови повністю відповідають міжнародним, до слова. Те саме ми читаємо в протоколах національної служби здоров’я Британії. 

Вагітність також не є протипоказанням до вакцинації. Чому? Вагітні жінки ризикують важко перенести COVID-19 або навіть померти разом із плодом чи новонародженою дитиною. Вакцинація захищає саме від цього страшного сценарію. Для освітнього матеріалу Центру громадського здоров’я України про це розповіла акушерка-гінекологиня Наталія Лелюх:

"Вагітні жінки частіше мають ускладнення від COVID-19, ніж невагітні жінки. Саме вагітні частіше потребують госпіталізації та надання штучної вентиляції легень. За даними CDC (Центру контролю та профілактики захворюваності в США) саме вагітні жінки з симптоматичним перебігом COVID-19 на 70% частіше мають ризик померти. Вагітні жінки, які хворіють на COVID-19, мають більший ризик народити передчасно, а новонароджені мають більший ризик  потрапити до палати інтенсивної терапії. Вагітні жінки можуть вакцинуватися на будь-якому терміні вагітності. Вакцина не несе шкоду ні вагітній жінці, ні майбутній дитині. Також вона не несе ризику зараження, бо мРНК вакцини не містять живий вірус. Користь від вакцинації набагато більша, ніж будь-які потенційні ризики як для вагітної, так і для новонародженої дитини. Вакцинація захищає від важкого перебігу COVID-19. Для вагітних рекомендовані вакцини на платформі мРНК — Pfizer та Moderna".

Гінекологиня Наталія Лелюх звертає увагу на те, що для вагітної жінки вакцинація є буквально питанням життя чи смерті для неї та для майбутньої дитини.

Стани, які дехто вважає протипоказаннями, насправді є причиною для першочергової вакцинації людини. 

А що кажуть про протипоказання до щеплення настанови українських медичних організацій? Ось що  рекомендує Міністерство охорони здоров’я чи Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики. 

Постійні протипоказання до вакцинації стосуються лише щеплення конкретною вакциною від COVID-19.  Важка алергічна реакція (анафілаксія) чи небажаний наслідок на першу дозу котроїсь із вакцин, то ця людина все одно не отримує довічну індульгенцію на щеплення. У такому випадку потрібно отримати вакцину іншого типу, на компоненти якої алергічних реакцій немає.

Наразі єдиним потенційно алергенним компонентом є поліетиленгліколь у вакцинах від Pfizer та Moderna. Дуже вірогідно, що ви стикалися з цією речовиною — вона є в ліках, шампунях, гелях для гоління та навіть в солодощах. А якщо ви точно знаєте, що на поліетиленгліколь маєте алергію, то скажіть про це лікарю перед щепленням, та отримайте іншу вакцину.

Виникнення алергічних реакцій — це міф, який поширювали безвідповідальні медіа, а також нефахові лікарі. Цей міф такий живучий, що про нього дуже часто запитують наші радіослухачі. Ось, наприклад, фрагмент одного з наших ефірів:

"У мене поліалергія. Стоматолог, знаючи про особливість мого організму, дав мені направлення до алергоцентру. Алергоцентр відхилив всі препарати, які він пропонував. Яку відповідальність несе МОЗ за моє здоров'я, життя та за наслідки всього цього?".

Не варто так тривожитися! Більшість людей таких алергій не мають — це трапляється один-два рази на мільйон осіб. Для порівняння згадайте, що на COVID-19 важко хворіють і помирають значно більше людей: з мільйона хворих на COVID-19 помре дві тисячі шістсот осіб. 

А що робити, якщо саме ви і є та одна людина на мільйон? Що робити, якщо введення вакцини викликало сильну алергічну реакцію із порушенням дихання, тобто бронхоспазмом, який виникає через виділення гістаміну клітинами імунної системи?

По-перше, це відбувається стрімко, одразу після введення вакцини. Згідно з правилами, людина має після отримання щеплення деякий час залишатися в медичній установі — лікарі поруч, тож людині з алергічною реакцією вчасно нададуть невідкладну допомогу, тобто зроблять ін’єкцію епінефрина. Це нормалізує дихання. Саме тому нас просять залишатися в пункті вакцинації ще пів години після уколу. 

По-друге, наявність алергічної реакції на один із компонентів вакцини означає, що людині слід зробити щеплення вакциною іншого типу, а не відмовитися від вакцинації взагалі. Тобто другу дозу вакцини доведеться робити обов’язково, проте вакциною іншого типу.

Можливі й інші сильні побічні ефекти на вакцину. З великих даних, отриманих в клінічних дослідженнях та вакцинальних кампаніях різних країн  відомо, що вакцини на основі вірусних векторів, тобто вироби компаній AstraZeneca та Janssen не слід робити людям, в чиїй історії хвороби були проблеми з тромбозами, зокрема гепариноіндукована тромбоцитопенія і синдром тромботичних антифосфоліпідних антитіл. Людина має вказати свою історію хвороби в інформованій згоді на щеплення і тоді лікар обере вакцину іншого типу або відтермінує вакцинацію, якщо іншого нічого немає.

Після введення векторних вакцин, як-от CoviShield від AstraZeneca, у деяких людей, зокрема жінок дітородного віку, міг зростати ризик тромбозів. Не варто лякатися. По-перше, в Україні уже не використовується цей тип вакцин. По-друге, відкрию вам важливу статистику: внаслідок COVID-19 ризик тромбозів значно вище, ніж внаслідок вакцинації. 

Лікарка, популяризаторка доказової медицини Дарина Дмитрієвська коментує:

"Ми точно знаємо, що під час COVID-19 підвищується схильність до тромбоутворення у багатьох людей. Дійсно, COVID-19 може підвищувати ці ризики, але загалом без прив'язки до вакцинації варто слідкувати за своїм здоров'ям. Люди, які мають певні проблеми серцево-судинної системи, атеросклероз, якісь бляшки в судинах, інші хронічні захворювання крові, дійсно можуть мати вищі ризики. Також це люди, які палять, вживають оральні контрацептиви. Таких станів багато, варто час від часу обстежуватись профілактично за показаннями свого сімейного лікаря, але це не пов'язано з вакцинацією. Ті одиничні випадки тромбозів, які траплялись після проведеної вакцинації настільки рідкісні та екзотичні, у порівнянні з тим, скільки тромбозів викликає сам COVID-19, що робити аналізи, відкладати вакцинацію й отримувати ризик заразитись того не варто. Просто треба бути на зв'язку зі своїм сімейним лікарем, регулярно обстежуватись".

Сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська вважає, що на ризик тромбозів впливає дуже багато чинників. Проте немає сенсу робити аналізи на Д-димери, вони нічого не скажуть про ризик тромбозів. Але якщо захворіти на COVID-19, то тромбози будуть з дуже високою ймовірністю. Боятися слід СOVID-19, а не наслідків вакцинації.

Міністерство охорони здоров’я відзначає ще один вид постійного та абсолютного протипоказання до щеплення вакциною певного типу: певна вакцина може бути не затверджена для певної вікової групи чи категорії людей. У такому разі від щеплення так само не відмовляють, а використовують вакцину, що підходить. Наприклад, вагітним жінкам не рекомендований Sinovac, та це не означає заборону вакцинації. Для щеплення майбутніх мам є затверджені інші вакцини — COMIRNATY, вакцина від Pfizer та Spikevax від Moderna. Гінекологиня Наталія Лелюх наполягає на тому, що вагітним щепитися необхідно, і в Україні для цього є дві дозволені вакцини: від Pfizer та від Moderna.

Тимчасові протипоказання до вакцинації від СOVID-19 такі:

  • Гостра інфекційна хвороба з температурою понад 38.5 градусів та поганим самопочуттям. За два тижні після початку хвороби вакцинуватися уже можна.
  • СOVID-19 в анамнезі за останні три місяці. Це означає, що за три місяці після одужання варто йти й вакцинуватися. 
  • Введення інших вакцин протягом 14 днів, окрім вакцини від грипу. Ця тимчасова заборона введена для того, щоб не сплутати реакції на різні вакцини. Зате вакцину від СOVID-19 і вакцину від грипу взагалі можна вколоти в один день. 

Також часто можна почути, що людей зі слабким імунітетом не вакцинують. Якщо ви часто чхаєте — це точно не ознака слабкого імунітету. Натомість тимчасово пригніченою є імунна система у людей з імунодефіцитними станами, що проходять курс лікування препаратом ритуксимабом. Таким особам мають відтермінувати вакцинацію на 4 тижні після останньої дози отримання препарату.

Імунна система людей після трансплантації чи клітинної терапії також не в повній бойовій готовності. У такому випадку вакцинацію не скасовують! Її просто відкладають, щонайменше на три місяці. 

Вакцинацію через пригніченість імунної системи також відкладають, якщо людина проходила інтенсивну цитотоксичну терапію. У такому разі щеплення не роблять, допоки рівень нейтрофілів не буде в нормі.  Ці тимчасові протипоказання зумовлені тим, що імунна система є тимчасово пригніченою і не зможе адекватно реагувати на вакцину. Тобто імунітет до COVID-19 навряд чи сформується. Слід почекати, поки імунна система не буде знову в стані бойової готовності.

Міністерство охорони здоров’я України затвердило форму спеціальної довідки, яку лікарі видаватимуть пацієнтам, що мають тимчасові або постійні протипоказання до вакцинації проти COVID-19. 

Часто люди хочуть пройти обстеження перед вакцинацією, аби дізнатися, чи можна їм робити щеплення і чи не виникнуть побічні реакції. Ось, до прикладу, дуже характерний коментар пересічної слухачки: 

"У мене родичі й друзі в Америці. Щоб зробити вакцину, тим більше людям похилого віку, вони проходять всі аналізи, УЗД, поки лікарі не склали консиліум і не перевірили, чи можна людині, яка має безліч захворювань, робити вакцину. У нас що? Прийшов, нема температури? Ти здоровий - колють".

Насправді ж американська система охорони здоров'я прагне робити якомога менше аналізів і щоб пацієнти якомога менше зверталися до лікарів. Мета — уникнути перевантажень у лікарнях і додаткових витрат. 

Ось що каже про бажання обстежитися та отримати рішення лікарського консиліуму перед вакцинацією психотерапевтка Марина Царенок:

"Це виглядає як так звана захисна поведінка. Спочатку треба убезпечити себе максимально, домогтися повної ясності, певності, здобути гарантії, а тоді вже вакцинуватись. Це говорить про те, що скоріш за все людина має фундаментальне відчуття небезпеки й дуже низьку толерантність до невизначеності. За прагненням обстежитись, зробити аналізи й тільки потім вакцинуватись є прагнення здобути цю певність і безпеку, що неможливо.

У такому випадку потрібно толерувати невідомість, бо заспокоїти тут навряд чи можна. Якщо є така велика базова тривога, то людина буде прагнути домогтись ясності ще і ще".

Психотерапевтка Марина Царенок звертає увагу на те, що людям дуже хочеться повної визначеності. Та чи дають її такі консиліуми? І чи взагалі варто робити якісь аналізи перед щепленням? Відповідає сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська:

"Профілактичні огляди й аналізи, підв'язані саме до вакцинації, не мають сенсу. Їхні результати або не вплинути на рішення вакцинуватися, або якщо будуть виявлені хронічні захворювання, то це буде ще більшим показанням до вакцинації. Ці аналізи можуть бути шкідливими для людини, бо кожне обстеження має свою чутливість та специфічність. Не рідко в аналізах виявляються хибнопозитивні результати на якісь процеси. Є певна хвороба крові, яка є причиною відкласти вакцинацію, її можна виявити загальним аналізом крові. Вона виявляється у 2 людей на 10 тисяч. Якщо ми призначимо 10 тисячам людей звичайний аналіз крові й вони його зроблять, то внаслідок специфічності у 4 тисяч людей будуть виявлені ознаки, які вказують на цю хворобу. Вони є хибними. Припустимо, що від вакцинації відмовиться не всі 4 тисячі людей, а половина. 2 тисячі людей не вакцинувались, з них частина людей захворіла на COVID-19. Знаючи летальність можна сказати, що 40 людей помре просто через те, що зробили загальний аналіз крові перед вакцинацією".

Сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська вважає, що додаткові позапланові обстеження перед щепленням можуть означати не лише додаткові витрати грошей і часу, а й призводити до хибних рішень. Значно важливіше щороку здавати прості й безоплатні, але інформативні аналізи в сімейного лікаря, та знати про свій стан здоров’я.

Сьогодні в спецпроєкті "Вся правда про ковід" говорили про справжні протипоказання до вакцинації. Ми побачили та переконалися, що про них існує чимало міфів. Більшість протипоказань є тимчасовими, за деякий час щепитися можна і потрібно. Коли ж протипоказання є абсолютним, то мова переважно йде про певну вакцину. Тобто цю не можна, але іншу — можна.

Хронічні хвороби, вагітність, ВІЛ-позитивний статус, протипухлинна терапія, старший вік не є протипоказами до вакцинації. Навпаки, вони мусять щепитися в першу чергу.

Не варто робити якісь аналізи та обраховувати власні ризики від щеплення. Ризик подібних реакцій набагато менший, аніж ризик захворіти на СOVID-19, мати важкий перебіг, тривалий постковідний синдром або померти. Споживайте інформацію з перевірених надійних офіційних джерел та будьте здорові.

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду "Відродження" в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду "Відродження" та Європейського Союзу".

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
"Її зачитували до дір". Історикиня Абдулаєва про першу кримськотатарську газету "Терджиман"
Ірина Цілик про свій фільм "Я і Фелікс", що будує містки між поколіннями
Релігійна свобода закінчується там, де починається "русскій мір" — Єленський