"Перед сходженням на вершину говоріть з місцевими": експерт про небезпеку походів у гори

"Перед сходженням на вершину говоріть з місцевими": експерт про небезпеку походів у гори

15 січня у Карпатах під час сходження на Говерлу загинула людина, ще двоє туристів травмувалися. Того дня був штормовий вітер, схил заледенів, люди послизнулися, коли спускалися, і їх понесло з гори. Похід в гори вимагає ретельної підготовки, обережності та обізнаності. Про те, як саме поводитися в горах та максимально убезпечити себе від нещасного випадку, розповів в ефірі Українського радіо перший віцепрезидент Асоціації професійних гірськолижних інструкторів Василь Леськів.

Про погоду в горах

Є люди, яким не вистачає адреналіну і вони хочуть за будь-яку мету підкорити Говерлу. Якщо ви вийшли з дому чи готелю і бачите вітер або бачите під ногами кригу, то очевидно, що не варто йти в гори за таких погодних умов. До того ж, що вище ви піднімаєтеся, то сильнішим буде вітер. Погода в горах чи на морі змінюється кожні пів години. Тобто ви можете вийти, коли сонечко, а спускатися за зовсім іншої погоди: з буревієм, дощем чи градом. У горах навіть влітку може бути сильний град і сніг. Люди навіть не уявляють, що в горах за одну мить погода міняється на зовсім іншу. Тому треба запам’ятати банально: не йти в гори у погану погоду. Був випадок, коли підліток загубився в горах, бо хотів трохи подуріти, але ж дорослі люди мають усвідомлювати, на яку небезпеку наражаються.

Поради для початківців

Якщо ви дуже хочете все ж таки йти в гори, поговоріть з місцевими мешканцями. Вони точно знають, чи безпечно йти, чи небезпечно. Також попередьте рятувальників і знайомих, що ви піднімаєтеся в гори. Візьміть спеціальне обладнання, що дозволить спуститися з гори навіть на кризі. У погану погоду на взуття одягаються "кішки" проти льоду. Також є обладнання, щоб ноги не провалювалися у сніг.

Професійні альпіністи вираховують погоду, вони розуміють, що вранці було сонечко, а в обід можуть бути хмари, а вечором взагалі може бути сніг. Тому вони беруть відповідний одяг, рукавиці, шапки, куртки, штани, взуття, "кішки", "лапті", палки, щоб було краще йти. Також має бути GPS обов’язково, заряджений мобільний телефон, прокладена карта. Але навіть за такої підготовки трапляються якісь пригоди.

Поради у разі зміни погоди

Щойно ви бачите, що погода змінюється, одразу телефонуйте рятувальникам і знайомим та уточнюйте, де ви перебуваєте, що плануєте робити, як будете спускатися. Тобто не коли вже щось сталося треба телефонувати, а раніше. Нічого страшного не станеться, якщо ви зателефонуєте на хвилинку і скажете, що вже спускаєтеся. Кожні пів години телефонуйте і повідомляйте, де ви перебуваєте і що бачите. Це потрібно, щоб у разі виникнення нестандартних ситуацій, було простіше вас знайти. Що більше ви розповідаєте, де знаходитеся, то легше вас знайти.

Якщо вже налетів буревій або вам складно ти, треба знайти безпечне місце від вітру і холоду. Трапляється навіть, що туристи зводять будинки зі снігу, бо всередині тепліше, аніж назовні.

Про додаток "Порятунок в горах"

Створення мобільного застосунку "Порятунок в горах" рятувальниками — це дуже добре. Дай бог, щоб воно працювало і допомагало туристам у непростих ситуаціях. 

Фото: facebook.com/APSIU