Економіст про те як вплинула ціна газу на український продовольчий ринок

Економіст про те як вплинула ціна газу на український продовольчий ринок

Українська промисловість і бізнес відчувають труднощі через підвищення ціни на газ. Кондитери вже заявили про згортання деяких видів продукції, також труднощі виникають у виробників сиру, масла, молока. Хлібопекарі заявляють про підвищення ціни на хліб. Чи зможе Україна уникнути кризи на продовольчому ринку через подорожчання газу, Українське радіо дізнавалося в Михайла Кухаря, економіста, викладача макроекономіки Київської бізнес-школи МІМ-Київ.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про тенденції на енергетичному ринку

"Прийнятна ціна на газ для європейської промисловості зараз складає 308 євро, що дорівнює 350 доларів за 1000 м³. Також європейський ринок газу має так звані "ф’ючерси", тобто ви можете укладати угоди наперед. Ці ф’ючерси зараз показують нам, що влітку ціна на газ обов'язково впаде нижче 500 доларів. 

Європейський ринок газу — це 365 000 000 000 м³. Впродовж останнього десятиліття ціна на ньому коливалася від 100 до 300 доларів за 1000 м³ газу. Зліт ціни до 1700-1800 доларів за 1000 м³ газу цієї зими був штучно створеним. Це була нелегітимна гра Газпрому на цінах завдяки штучному недопостачанню газу. Як відомо, Газпром є не єдиним постачальником газу в Європу.

Через таку преміальну ціну, до Європи попливуть танкери з Америки, видобуток газу вже збільшила Норвегія, Алжир та Саудівська Аравія збільшує постачання. Оскільки довго така цінова аномалія у ринковій економіці, якою є весь глобальний світ, існувати не можуть.  

Купувати газ за 1000 доларів за 1000 м³, якщо в Аравії він продається за 300 доларів, а в Америці по 150 доларів Європа не буде. Ціну буде вирівняно завдяки додатковим поставкам", — розповів Михайло Кухар, економіст, викладач макроекономіки Київської бізнес-школи МІМ-Київ.

Як відіб’ється ціна на газ на українському продовольчому ринку

"Для економіки нашої країни розроблено спеціальний стрес розрахунок і ми проводили диспути з посадовцями про те, які з 40 базових галузей промисловості виживають при ціні на газ 1000 доларів за 1000 м³ газу. Помирають лише 4 галузі з 40, але вони є дуже значущими. Наприклад, елеваторна промисловість, теплична, скляна, цементна промисловості, частина металургії. Це є важкою втратою. Тут Уряд мав би не підвищувати податки для промисловців, а допомогти їм, як це роблять усі індустріально розвинені країни. Коли виникає штучний ціновий шок на декілька місяців, проблемним галузям слід виділити пільгові кредити. На жаль, це було зроблено лише частково. І то Мінекономіки здійснив це в останній момент. Проте, ще не є пізно допомогти тим, хто не може дожити до весни.

Треба допомогти хлібопекарям, елеваторній промисловості, якій невигідно  такою ціною за газ сушити кукурудзу, через це взимку вони залишили врожай у полі. Міністерство аграрної політики мало би допомогти в цій ситуації", — наголосив Михайло Кухар.

Чи є потреба в перебудові української економіки

"За часів президентства Кучми українська промисловість споживала 40 000 000 000 м³ газу, коли його ціна становила 50 доларів за 1000 м³. Коли газ системно почав коштувати 250-300 доларів за 1000 м³, то українська промисловість почала споживати всього лише 10 000 000 000 м³ газу. Споживання вдалося знизити завдяки вжитим заходам енергоефективності, в які було інвестовано десятки мільярдів доларів. І ці зміни було здійснено без жодних пільгових кредитів чи постанов Уряду.

Коли ж ринкова кон’юнктура ринку змінюється занадто стрімко, то Уряду не гріх і підтримати", — стверджує економіст.

Чому газ з українських газосховищ продається не за собівартістю, а зі значною націнкою

"Іноді ціна є перехрестям попиту та пропозиції, а іноді вона є нічим іншим, як вираженням фізичного дефіциту товару. Ціна 1000 євро за 1000 м³ є європейською ціною за газ, але ціна 70 — є надспекулятивною ціною. Вона не ляже у жодній галузі у собівартість.

В українські сховища газу є закачано стільки, щоби ледь дотягнути до середини лютого, якщо буде холодна зима. На щастя, цієї зими температури є плюсовими і ми дотягнемо до кінця зими. Газу вистачить для опалення та для населення, але фізичні обсяги газу для промисловості є недостатніми", — акцентує Михайло Кухар.

Фото: УНІАН