Голова партії "Голос": "Влада узурповує контроль над правоохоронними органами, займається переслідуванням журналістів і є цілком нетолерантною до критики"

Голова партії "Голос": "Влада узурповує контроль над правоохоронними органами, займається переслідуванням журналістів і є цілком нетолерантною до критики"

2021 рік добігає кінця і час підбити підсумки діяльності Верховної Ради. Про те, наскільки плідно попрацювали депутати, які рішення вдалося ухвалити впродовж 2021 року, а розгляд яких довелося перенести на наступний 2022 рік, Українське радіо дізнавалося у Кіри Рудик, народної депутатки України, голови партії "Голос".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Підсумки діяльності Верховної Ради за 2021 рік

"Роботу Верховної Ради впродовж 2021 року можна оцінювати за кількістю прийнятих законів і за тим, які ініціативи були реалізовані, але насправді слід дивитися на те, чи все зробила Верховна Рада для того, щоби протистояти викликам, які є перед країною.

Перед Україною зараз стоять такі ключові виклики:

1. Епідемія Covid-19.

Чи все зробила влада, щоби ми наприкінці року відчували себе захищеними, щоби більшість українців була вакцинованою, а лікарні були оснащені достатньою кількістю кисневих станцій? Абсолютно ні. В Україні критично низька кількість громадян є вакцинованою, інформаційна кампанія щодо вакцинації — провалена. Бо влада не використала свої можливості сповна, щоби стимулювати громадян до вакцинації, а лікарні забезпечити киснем. Це робила фракція "Голос", це був наш законопроект про кисневі станції, щоби нарешті оснастити ними лікарні.

2. Енергетична криза

Чи все зробила влада для того, щоби підготуватися до опалювального сезону? Закупівля вугілля до опалювального сезону розпочалася аж у вересні, так ніби те, що опалювальний сезон розпочнеться і до нього слід буде підготуватися, було непередбачувано. Навіть СБУ уже заявила, що українські теплоелектростанції перебувають зараз у критичному стані і палива не вистачає.  

3. Економічна криза

Я вважаю, що цього року найбільше потерпали від неорганізованих дій влади українські підприємці та малий середній бізнес — ті люди, які сплачують податки й на чиїх плечах зараз тримається українська економіка. Тому надзвичайно сумно, що влада не підтримує український бізнес і не створює умови для українських підприємців, щоби вони залишилися жити й працювати в країні, і не виїжджали за кордон, де підтримка маленьких і середніх компаній є значно потужнішою. Натомість влада накладає додаткові обмеження і створює додаткові способи тиску на малий і середній бізнес, це зокрема законопроект № 5600.

Зі своєї сторони фракція "Голос" з початку року реєструвала законопроекти щодо полегшення роботи бізнесу під час локдауну та щодо підтримки малого та середнього бізнесу. Ми подавали поправки до бюджету щодо виділення додаткових 10 мільярдів гривень, щоби компенсувати втрати тим, хто пішов на локдаун. За такою схемою діють усі європейські країни. 

Та, на жаль, влада не підтримала цих ініціатив. Зараз ми розуміємо, що наступних локдаунів не уникнути. І влада не дає відповіді на питання, що робити сьогодні підприємцям, які чесно працювали в нашій країні. 

Тому ми можемо чимало говорити про хороші або погані закони, які прийняла влада, але зараз наприкінці 2021 року ситуація є дуже невтішною", — розповіла Кіра Рудик, народна депутатка України, голова партії "Голос".

Створеною є робоча група щодо змін регламенту Верховної Ради. Чи зможуть зміни, які будуть ухваленими, зробити роботу Верховної Ради більш ефективною?

"Проблеми, які виникали з законами, що були прийняті, відбувалися не тому, що регламент поганий, а тому що не дотримувалися того регламенту, який є. Тому що закони приймали, ігноруючи думку всіх опозиційних депутатів, робили все нашвидкуруч, законопроекти не були підготовленими перед винесенням у зал. Тому проблема зовсім не в регламенті, проблема полягає у дотриманні правил монобільшістю.

Навіть зараз після зміни Голови Верховної Ради, я бачу тенденцію, що влада хоче повернутися до колишньої системи. Коли спершу швидко приймають, а потім дивляться на результат. Я говорю зараз про законопроект "Про деолігархізацію", який не має нічого спільного з деолігархізацією, але він був прийнятий у залі ВРУ з усіма можливими порушеннями.

Тому питання полягає не в тому, як змінити правила, а в тому, щоби всі цих правил дотримувалися. Регламент, який зараз є у Верховній Раді не є ідеальним, але він напрацьований роками й дозволяє створювати систему змін та противаг. Але, на жаль, влада зараз ігнорує думку опозиції та постійно прагне позбавити її можливості висловлювати свою критичну точку зору.

Влада поступово узурпує контроль над правоохоронними органами, займається переслідуванням журналістів і є цілком нетолерантною до критики, що призводить до того, що і Президент, і монобільшість перебуває в інформаційно відірваній ситуації від реальності. 

Як влада може розв’язувати проблеми українців, якщо вона їх не визнає? Як вона може закупляти вугілля або допомагати підприємцям, якщо вона вважає, що все чудово і робити цього не потрібно. Радники Президента говорять йому, що в країні все йде добре. Тому він може дозволити собі говорити про прямі перемовини з Москвою або пропонувати інші нереалістичні проекти, які зовсім зараз не потрібні українцям, тому що не є задоволеними базові потреби. Президент жодного разу не звернувся до українського народу, щоби пояснити, що відбувається в країні в питаннях військового протистояння, що ми робитимемо, якщо буде ескалація зі сторони Росії. Не пояснив, що ми робитимемо, якщо не вистачить вугілля, як наступного року в нас відбуватиметься вакцинація третьою вакциною, якщо навіть половина українців не вакцинувалася двома. То, що має відбутися зараз у країні, щоби влада нарешті звернула увагу на реальний стан речей?" — наголосила Кіра Рудик, народна депутатка України, голова партії "Голос".

Фото: Facebook Кіри Рудик

Останні новини
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Новини по темі
Пам'яті Ігоря Юхновського
"Щоб ми розуміли, хто наші Герої" — Будерацький про озвучені втрати України у війні
"Для нас результат скоріше позитивний" — Краєв про підсумки Мюнхена-2024
Досвід Залужного обов'язково буде використаний для перемоги України — Данілов
Документа про відставку головнокомандувача ЗСУ на сьогодні немає — Данілов