Жива чи штучна — усі "за" і "проти" під час вибору новорічної красуні

Жива чи штучна — усі "за" і "проти" під час вибору новорічної красуні

Наближаються новорічні та різдвяні свята, і чи не головним атрибутом кожної домівки у ці грудневі дні є святкове деревце — ялинка. Яку саме обрати, де купити дерево і як при цьому не нашкодити екології, дізнавалось радіо "Культура" у екологині, голови правління ГО "Партнерство "ГРІН БІЗНЕС ЮКРЕЙН" Оксани Луценко та заступниці голови "Громадського контролю захисту прав споживачів" Ольги Котехової.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Побутує думка, що штучне деревце має низку переваг — воно більш економічно вигідне, адже служитиме вам не один рік, прикрашаючи будинок до свят, а також збереже життя багатьом живим ялинкам, що уникнуть зрубу. 

Такі дерева зазвичай ідеальної форми, яскраві, пухнасті, з них не осипаються гілочки, як зі справжніх, і їх легко упакувати в коробку до наступної зими. Єдиним очевидним мінусом, здавалося б, є лише відсутність хвойного запаху, за який ми так цінуємо справжнє деревце.


Фото: pixabay.com.ua

Екологиня, голова правління ГО "Партнерство "ГРІН БІЗНЕС ЮКРЕЙН" Оксана Луценко зазначає, що якщо ми будемо використовувати штучну ялинку мінімум 10 років, а краще 20, то тоді вуглецевий слід є менший, ніж якщо ми будемо щороку вирубувати натуральне дерево. 

"На штучну ялинку витрачається дуже багато енергії та ресурсів, зокрема на те, щоб її створити та на її транспортування, особливо якщо вона завозиться з Китаю, тому потрібно, що вона служила довго. Один із плюсів штучних ялинок  — це те, що вони дуже різноманітні, і ми можемо обрати саме ту, яка нам до смаку, і вона буде нам служити дуже багато років. Перевагою також є те, що штучні ялинки, як правило, не викликають алергію, але за умови, що вона є якісною", — пояснила Луценко.

Проте, експерти стверджують, що насправді не все так очевидно і вибір штучного дерева не завжди є більш екологічно виграшним перед живим.

"Якщо під час виробництва штучної ялинки був використаний неякісний пластик, то є ризик отруїтися. Тому, купляючи штучне дерево, слід зважати на запах — він не повинен бути різким та токсичним. А матеріали мають бути якісними, щоби ялинка не зайнялася від бенгальського вогника або ж святкової гірлянди", — розповідає Ольга Котехова, заступниця голови "Громадського контролю захисту прав споживачів".


Фото: pexels.com

У свою чергу Оксана Луценко додає, що "при виборі штучного дерева треба звернути увагу на декілька параметрів, наприклад, на саму якість хвої. Голки повинні добре тримати форму і не обсипатися, навіть коли ви рукою пощупаєте ялинку. Матеріал повинен бути вогнетривким і гіпоалергенним".

"При покупці також варто звернути увагу і на підставку ялинки. Хрестовина має бути стійкою і надійною. Краще вибрати металеву чи дерев'яну. Гілки повинні надійно кріпитися до стовбура і зберігати при цьому гнучкість і рухливість. Раджу вибирати гілочки, які не збірні, а прикріплені до стовбура. В жодному разі не рекомендую заощаджувати на якості ялинки. На жаль, якісна ялинка не може коштувати 1000 грн. Її вартість має стартувати від 1500-2000 грн. Також треба звертати увагу на документи і вимагати сертифікати у продавців. У нас механізм контролю ринків трохи слабший, ніж супермаркетів та великих торгових центрів, тому, звичайно, є вірогідність, що ми купимо у супермаркеті чи в торговому центрі  більш якісну ялинку", — пояснила вона. 

Водночас екологиня зауважує, що натуральне дерево з точки зору виробництва і вуглецевого сліду екологічніше, ніж штучні дерева, і натуральні ялинки мають ряд переваг.

"Якщо говорити про натуральну ялинку, то це менший вуглецевий слід при її вирощуванні. Але треба пам'ятати, що для того, щоб виросла така ялинка, яку можна зрубати, необхідно 10-12 років. Ще один плюс натуральної ялинки — це те, вони піддаються переробці. Крім того, вибір ялинки, яка нам подобається — це сімейна традиція. Звичайно, перевагою є аромат, який надходить від лісової красуні. Хоча зараз вже роблять багато таких ароматизаторів, які розміщуються безпосередньо на штучних ялинках, і вони також вони дають аромат. Хоч натуральні ялинки подорожчали порівняно з минулим роком, але вони все одно дешевші, ніж штучні ялинки", — сказала Луценко. 

Отже, будь-яка ялинка: жива чи штучна, впливає на екологію. Але, якщо вуглецевий слід живої ялинки становить 16 кг СО2, то штучної аж 40 кг СО2 (66% складає сировина, 25% — процес виробництва, а 9% — транспортування). 

Живі ялинки, які можна легально придбати в ліцензійних точках продажу, є вирощені нашими лісівниками на спеціально відведених для цього плантаціях. Тому, купуючи легально таку новорічну красуню, ви не знищуєте ліс, адже дерево було заготовлене спеціально для цих цілей. В Україні загальна площа плантацій під заготівлю "святкових" дерев становить 4 000 га, на яких вирощують 13,7 млн ялинок.


Фото: pexels.com

Цьогоріч у місті Києві сезонні ярмарки з продажу натуральних хвойних дерев та ялинкових прикрас стартують із 15 грудня та триватимуть до 31 грудня. Дізнатися адресний перелік авторизованих точок продажу можна за посиланням — Адресний перелік сезонних ярмарків.

Якщо минулого року ціна за погонний метр ялинки становила 75 грн, то цьогоріч вона зросте до 100 грн за метр — стверджують у Держлісагентстві. На ялинкових базарах дорожче — у два, а то й три рази.

По завершенню святкувань викидати живу ялинку на сміттєзвалище не варто. Адже її карбоновий слід складатиме 16 кг CO2, проте різко зменшується на 80% — до 3 кг CO2, якщо здати дерево на переробку у пункт прийому ялинок у вашому місті. У Києві ялинки, здані в такі пункти переробки, потім передають до зоопарків, де їх використовують як рослинну підстилку або навіть їжу для деяких видів тварин.

"Зараз є дуже багато зараз пунктів прийому ялинок. Інше питання, що не завжди після закінчення свят ми відвозимо ялинки у пункти прийому. Ми часто можемо спостерігати у великих містах біля житлових будинків гори ялинок, які нікуди не відвезені. Це справа не така вже й коштовна порівняно з тим, що ви заплатили за саму ялинку. Крім того, є безкоштовні пункти прийому та спеціальні мапи, на яких позначено такі пункти прийому.  У невеликих містах та селах ялинки можуть бути навіть використані як корм. Якщо говорити, наприклад, про Київ, то в зоопарках залюбки приймають ялинки для годівлі тварин. Також їх використовують для обігріву", — сказала Оксана Луценко.

Окрім живих та штучних є ще й альтернатива ялинок у горщику. Держлісагентство вважає такий варіант найкращим. По завершенню новорічних святкувань зелену красуню з горщика можна пересадити у відкритий ґрунт, однак слід зважати на температурні режими, наголошують у редакції Українського радіо. Адже звична до хатніх температур, ялинка може не вижити після різкого перепаду. 


Фото: pixabay.com.ua

Також дім можна прикрасити віночками, зробленими з ялинових чи соснових гілочок і декорованих власноруч, або ж окремо гілочками чи навіть штучними красунями, зробленими власноруч за авторськими проектами, з підручних матеріалів: книг, картону, кольорового паперу, скла, мотків ниток, корків, дерева та навіть металічних шпажок.

Щодо ялинкових прикрас, то, за словами Оксани Луценко, "варто обирати ті іграшки, які також можна використовувати декілька років. Зокрема зверніть увагу це нейтральні кольори, які не залежать від трендів і завжди святково виглядають. Крім того, краще надавати перевагу прикрасам, зробленим власноруч. У свою чергу гірлянди дуже швидко псуються, тому обирайте якісні, які будуть довго служити вам".

Фото: pixabay