Чим загрожує українцям відмова влади від обмеження цін на газ, тепло та гарячу воду? Коментує експерт

Чим загрожує українцям відмова влади від обмеження цін на газ, тепло та гарячу воду? Коментує експерт

Влада України в оновленому меморандумі з МВФ пообіцяла Фонду відмовитися від обмеження цін на газ, тепло і гарячу воду. Про те, як це вплине на платіжки українців та як Україна входить в зимовий сезон, в ефірі Українського радіо розповідає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Чи була умова відмовитися від обмеження цін несподіваною для України?

Це не нове зобов'язання, яке бере на себе Україна. Цьогоріч в січні-лютому ціна на газ підскочила до 500 доларів за тисячу кубометрів і постало питання про підвищення тарифів для населення з боку Нафтогазу та інших постачальників газу, який брали цей ресурс за кордоном. І виявилося, що державі, для того щоб не зросли борги, легше встановити адміністративну ціну 6,99 гривень. МВФ після цієї ситуації, даючи оцінку владі, фактично промовчало і не оцінило це жодним чином. 

МВФ радше підтримує свою позицію про те, що Україна взяла на себе готовність інтегруватися в міжнародні ринки газу та електроенергії, що, у свою чергу, передбачає встановлення ринкової ціни. Новий меморандум підтверджує поступовий покроковий рух в цьому напрямку. Для людей це закінчиться підвищеннями тарифів. 

Чому зростатимуть тарифи?

Питання в тому, що інфраструктура і система виробництва електроенергії, постачання газу потребують вливання коштів. Електростанції, атомні електростанції, лінії передач зношені і потребують реконструкції, модернізації. В системі газу також працюють грс, газорозподільні станції, газокомпресорні станції. Теперішній тариф, менший за 2 гривні занижений. Об'єктивний тариф, який мав би бути 3,5 гривні. 

Інакше не буде коштів на купівлю технологічного газу, оплати зарплат і заміну мереж. Новий меморандум констатує те, що МВФ змінювати свою позицію не може, а держава може. Вона завжди відштовхуватиметься від певних фінансових та економічних можливостей своїх та споживачів. Уряд ставитиме питання про врегулювання цін, аби не стався коллапс у системі. 

Чи вдасться державі відмовитися від обмеження цін на тарифи?

Ми бачимо приклад попередніх меморандумів, які зривалися, не виконувалися, ігнорувалися в деяких аспектах. Тому, думаю, на цей меморандум чекає подібна доля. Норма про зняття обмежень цін на газ, тепло та воду та застосування цього в майбутньому не буде виконана. Економічна ситуація погіршується. Доходи населення зменшуються і через обмеження, і через коронакризу. Борги зростатимуть в будь-якому випадку, тому держава має цей сегмент тарифів на газ регулювати. 

Чи матиме конфлікт Зеленського та Ахметова наслідки для стабільності в українській енергетиці?

Я би оцінював конфлікт між Зеленським та Ахметовим як торги щодо наступних парламентських та президентських виборів. Дехто хоче, щоб його підтримували і намагається сформувати ситуацію певним чином. Це політичний аспект. А щодо енергетичного, то я не думаю, що Ахметов використовуватиме систему, яка знаходиться в його руках, для того, щоб певним чином негативно вплинути в цілому на баланс енергосистеми виробництва електроенергії, поставок. Адже він також обмежений в певних своїх діях. 

Про імпорт електроенергії з Білорусі та Росії

Вчора ми повністю наростили обсяг імпорту електроенергії з Білорусі 900 мегаватт. І я думаю, що тепер ми підійшли до етапу очікування імпорту електроенергії з Росії. В нинішній реальній ситуації Україні доведеться купувати електроенергію не тільки в Білорусі, а й в Росії. Люди готуються до цього, адже є діра в енергосистемі. І 900 мегаватт електроенергії з Білорусі підтвердження цього. 

Наша ситуація наступна: імпортуємо електроенергію з Білорусі та Росії, палимо газ, якого теж мало і обмежуємо промисловість в електроенергії. Промисловість це бізнес. Обмежувати бізнес отримувати менше доходів, прибутку тощо. Людям треба розуміти, що в умовах кризи можуть бути обмеження в електроенергії задля порятунку системи.  

Фото: Міністерство фінансів України