Україна в режимі paperless: ризики та перспективи — коментар експерта

Україна в режимі paperless: ризики та перспективи — коментар експерта

15 липня на засіданні Верховна Рада підтримала законопроєкт №5495 "Про особливості надання електронних публічних послуг". Під час Київського Міжнародного економічного форуму прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що Україна до кінця 2021 року може перейти в режим "без паперів". Після повного переходу в режим paperless держструктури будуть зобов'язані надавати публічні послуги в електронній формі. Про перехід України в режим paperless Українське радіо дізнавалося в Антона Тарасюка, юриста у сфері IT.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Чи є Україна лідером диджиталізації у світі?

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, Україна сьогодні є лідером диджиталізації та цифровізації у світі. "До кінця року ми створимо paperless державу, а це є прямою боротьбою з корупцією, тому що комп’ютер хабаря не візьме", — розповів прем’єр-міністр.

"Важко сказати, чи насправді Україна є лідером з цифровізації у світі, необхідно аналізувати ті критерії, які визначають передову позицію нашої країни. Флагманом української диджиталізації є Єдиний портал державних послуг Дія. Також зараз відбувається цифрова трансформація усіх можливих реєстрів. Тому ми точно займаємо позицію поміж лідерів, але чи є першими — не скажу", — експерт Антон Тарасюк.  

Які фактори впливають на розвиток цифровізації в Україні

У квітні минулого року в Україні з’явився цифровий портал, тоді ж Уряд ухвалив постанову про запровадження електронного паспорта у додатку Дія, а в березні 2021 року Верховна Рада офіційно визнала цифрові паспорти аналогами паперових документів. За підсумками 2020 року Україна увійшла до рейтингу Топ-50 найбільш технологічно розвинутих країн світу за рейтингом видання Global Finance, випередивши Росію на дві сходинки у рейтингу.

"На розвиток диджиталізації в Україні впливають декілька факторів. Передусім, щоби технології мали попит, вони мають бути зручними у використанні. У цьому і полягає головна перевага порталу державних послуг Дія — у можливості користуватися цифровими документами зі свого телефону. Через що значно зростає попит користувачів на цифровий портал.  

В основі роботи Дії є алгоритм роботи з державними реєстрами України — на запит користувача Дія знаходить потрібну документацію у реєстрах. І саме впорядкованість реєстрів є визначальним фактором для безпомилковоої роботи Дії — зі збільшенням кількості реєстрів із зв’язаною архітектурою, зростатиме потужність і якість роботи самої електронної платформи", — розповів юрист у сфері ІТ.   

Про те, чи допоможе режим paperless побороти корупцію

"Зі зменшенням впливу людського фактору під час отримання документів, рівень корупції має зменшуватися. Але "корупція" є поняттям, яке зароджується у головах людей — якщо є ті, хто дають хабарі, то будуть і ті, хто їх братиме. Тому електронний документообіг має зменшити можливості для хабарництва в Україні", — прокоментував Антон Тарасюк.

Чи готові самі українці до переходу в режим paperless 

"Використання паперових документів насамперед є питанням звички. У мене, як у юриста, також є документи, які я зберігаю у паперовому вигляді. Але зі зростанням технологічного прогресу, способи ідентифікації людини також будуть вдосконалюватися — за допомогою сітківки ока, відбитків пальців.

Я думаю, що якщо ми змогли би переміститися у часі на 5-10 років у майбутнє і проаналізували стан документообігу сьогодні, то були би шокованими. Адже все можна робити значно швидше і простіше", — розповів юрист.

Про безпечність використання електронних документів

"Кіберексперти займаються кіберзахистом електронної документації, є можливість резервного копіювання (backup), призначені для відновлення даних у випадку їх пошкодження чи видалення. 

Є думки, що паперові документи неможливо "зламати". Але вони пиляться у архівах і через декілька десятиліть зістарюються настільки, що написане неможливо прочитати, чого не відбудеться з документами у цифрових архівах", — прокоментував експерт Антон Тарасюк.

Фото diia.gov.ua/