Криваві вибори в країні наркокартелів: чому у Мексиці вбили 85 політиків?

Криваві вибори в країні наркокартелів: чому у Мексиці вбили 85 політиків?

Мексика готується до парламентських і федеральних виборів. 6 червня в країні обиратимуть 500 федеральних законодавців, 15 губернаторів і тисячі місцевих мерів. Цьогоріч вибори супроводжуються небувалою кількістю політичних убивств. Мексиканські медіа повідомили, що від вересня минулого року в країні вже вбили 85 політиків. Це свідчить про розквіт наркополітики. Про ситуацію у країні в ефірі Українського радіо розповідає експертка з політики країн Латинської Америки, асоційований аналітик Центру глобалістики "Стратегія 21" Олександра Ковальова.

З чим пов’язана така кількість вбивств 

У Мексиці взагалі багато людей гинуть, це стосується не лише політиків. Рекордна кількість убивств була у 2019 році — понад 34 тисячі вбивств. У цьому році цифра менша, але все одно висока — з початку року відбулося 15 тисяч вбивств. Звичайно, уряд намагається вживати заходів, але вбивства на політичному підгрунті привернули до себе увагу, адже з виборів 2018 року так багато політиків не вбивали. Різні агенції дають різні дані стосовно кількості загиблих, бо в них різні критерії оцінки. Дехто стверджує, що вже стратили більше двохсот людей з політичної сфери. 5 травня була інформація про те, що стратили: 70 політиків, 91 держслужбовця і 28 членів родин політиків. Інші агенції також вносять у цей список політичних журналістів, активістів, членів партій. З вересня 2020 року почалася передвиборча кампанія, і з усіх цих вбитих понад 30 осіб, які загинули, є учасниками виборів. Звичайно, це привертає величезну увагу до цієї проблеми. 

Загалом є аналіз того, чому це відбувається, проте є досить суперечливі моменти. Більшість убивств є демонстративними, майже 80% з них відбуваються вдень — це залякування не лише політиків, а й громадян. Політики — це ті, хто знаходяться на видному місці, адже на вбивство пересічної людини ніхто ж не зверне увагу, тому так всі зрозуміють, яка ситуація в країні. 

Я вважаю, що проблема значно глибша. По-перше, поки що затримано дуже мало людей, причетних до цих злочинів, буквально кілька осіб. агенції, які оцінюють обстановку стверджують, що замахи скоюють члени злочинних організованих груп, але не тільки наркокартелів. Відомо, що з наркокартелів у Мексиці зараз найбільш потужними є "Картель нового покоління Халіско" і "Сіналоа", вони контролюють більшу частину території. Проте треба зазначити, що вбивства відбуваються не на всій території Мексики. Страти політиків були переважно на південному і західному узбережжі — це ті шляхи, якими наркотики потрапляють до Мексики. А ця країна, як відомо, є основним коридором наркотиків на територію Сполучених Штатів Америки. Президент Мексики Лопес Обрадор, який прийшов до влади у грудні 2018 року, спочатку стверджував, що не буде використовувати збройні сили для відновлення безпеки у Мексиці, але тепер він визнав, що не впорався з цим. У травні минулого року він ухвалив декрет, за яким Збройні сили знову виходять на вулиці міст і будуть контролювати ситуацію разом з Національною гвардією, яку створили спеціально для цього у 2019 році. Та це викликало величезний протест у самій Мексиці, бо багато людей вважають, що ЗС не повинні це робити, а президент обіцяв цього не робити. Міжнародне суспільство теж висловилось проти такого рішення, адже вважає, що військові в Мексиці перевищують свої повноваження, і скоюють багато злочинів. Оскільки з’явилися протести проти залучення військових, виявили багато порушень з їхнього боку, виявилося, що президент надав їм дуже широкі повноваження, зокрема з будівництва цивільних об'єктів, аеропортів і залізниць, тому в процесі армія використала величезні кошти. Минулого року військові витратили півтора мільярда доларів, але з них звітували лише про 300 тисяч. Це спричинило величезний скандал навколо армії. 

Тому ця величезна кількість убивств вони привертають увагу до того, що армія дуже потрібна через таку напружену ситуацію в Мексиці. З іншого боку вже Сполучені Штати висловилися про те, що варто побувати серйозну стіну з Мексикою і зробити все можливе, щоб обмежити доступ мексиканців на американську територію.  Крім наркокартелів, є ще багато інших зацікавлених сторін, яким вигідне збільшення насильства.

Зазначимо, найбільшою проблемою Мексики є жахлива кількість вбивств. У березні 2020 року там було скоєно 2585 вбивств, що є найвищим показником  за місяць з 1997 року, зазначає The Guardian. Її вважають однією із найнебезпечніших країн світу для журналістів.

Фото: pixabay.com