5 порад як обрати якісну іграшку для дитини

5 порад як обрати якісну іграшку для дитини

На українському ринку іграшок 50% продукції має сумнівну якість. Це значить, що купуючи для дитини ляльку чи машинку, не можна на 100% бути впевненим, що вона не зашкодить її здоров’ю. На що треба звертати увагу при виборі іграшок, хто має нести відповідальність за їхню якість та безпеку, в ефірі Українського радіо розповіли виконавча директорка “Української Асоціації Індустрії Іграшок” Наталія Іваненко та заступник голови Міжвідомчої художньо-технічної ради з іграшок МОН України Людмила Гладун.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Чим небезпечні неякісні іграшки?

На ринку іграшок зараз є три основних порушення, які викликають запитання про якість виробу, каже Наталія Іваненко: "Іграшки, які не містять жодного маркування про виробника, про дату виготовлення, про вікове призначення".

Іграшки, які не мають маркування, каже вона, відносяться до категорії ризику. "За дану ляльку, за її хімічний склад, за те як вона закріплена, ніхто відповідальності не несе.  Люди йдуть на базари й думають, що вони купують якісне. Насправді, це не так. Треба дивитися, в першу чергу, на повноту маркування, шукати виробника, якщо це імпортна іграшка, батькам треба оцінювати зовнішній вигляд". 

Фахівчиня перераховує, як неякісні іграшки можуть заподіяти шкоду дитині:  високий чи не відрегульований рівень гучності  може вплинути на слух, іграшка з поганим кріпленням може зламатися і заподіяти шкоди дитині. Але  вона наголошує на більшій небезпеці для дитини:  "Якщо підсумувати те, що було анонсовано тією ж Держпродспоживслужбою і медиками, навіть доходить до онкології, якщо дитина грається іграшками, що мають сумнівне походження. Також часто бувають алергічні прояви, отруєння. Я знаю приклади, коли дитині подарували м’якого ведмедика, а зранку вона була вкрита червоними плямами. З чого цей ведмедик зроблений, це надважливо".

В Україні скасовані держстандарти іграшок, але с діє технічний регламент безпечності іграшок, однак, каже виконавча директорка асоціації, його у продавців мало-хто вимагає. "В ідеалі іграшка, яка потрапляє до України, має проходити контроль. Раніше це була сертифікація, зараз декларація про відповідність, яка видається виробником. Далі іграшка йде на наші полиці". Чи не потрапив туди за сумнівними схемами якийсь непотріб, має перевіряти Державний ринковий нагляд. "На жаль, потужностей цього  нагляду не вистачає. За 2020 рік по місту Києву було відібрано 136 зразків іграшок. Зараз не скажу, скільки було заборонено до продажу, але скажу, що це дуже мала кількість перевірок, адже іграшок продається тоннами по Україні, і вони повинні бути безпечними".

Як перевірити якість іграшки при покупці?

Наталія Іваненко описує три іграшки, які найчастіше порушують норми техрегламенту. "Слайм без маркування: ні хто його виготовив, ні з чого він зроблений, ні як він може впливати на здоров’я дитини, ми не знаємо. Ось я тримаю машинку  моделі Hot-wheels, але без літери S це вже опечатка, і маркування часткове. І там є вся інформація, але ви не знаєте, компанії-імпортера, це значить, що ніхто відповідальності за дану іграшку не несе. І третій випадок: трапляються іграшки бейблейд, на яких вся інформація лише китайською, жодної інформації українською мовою. Такі іграшки купувати не можна". 

Наталія Іваненко розповіла, що при виборі іграшки має зробити покупець: 

Перевіряйте маркування. "Повнота маркування: шукайте знак відповідності - трилисник у незамкненому  колі, повинна бути зазначена категорія і тип іграшки, артикул, номер партії, обов’язково вікове призначення, обов’язково назва та адреса імпортера, якщо іграшка імпортна, і виробника, якщо вітчизняна. Дата виготовлення та термін придатності. Вся ця інформація українською мовою не інакше. Ви можете там знайти назву компанії, якщо щось станеться з дитиною, ви можете знати, до кого звертатися. Знайте як захистити свої права". 

Перевіряйте зовнішній вигляд іграшки, кріплення. "Я одну таку ляльку купувала, береш волосся в руки, воно висипається, а це може спричинити задуху. І таких ляльок багато. Лялька не може коштувати 15 гривень, за такі ціну іграшка не буде якісною. Не може виробництво, доставка і розмитнення закладатися у таку суму".

Запитати у продавця  декларацію про відповідність продукції вимогам, встановлених законодавством. "Але багато покупців не те, що не запитують цей документ. Я запитувала про техрегламент у продавців по Києву та областях, і запитувала продавців, чому маркування їх продукції не відповідає вимогам, робили круглі очі й питали, а що таке техрегламент. І коли я запитувала документи, в 90% випадків навіть в профільних маленьких магазинах починали говорити, що документи у власника, а він невідомо-де". 

Звертайтеся до ринкового нагляду, якщо виявили неякісну іграшку. "Знайте як захистити свої права і захищайте їх, звертайтеся до ринкового нагляду, якщо ваші права порушені".

Також важливою є психологічно-педагогічна та художньо-технічна безпека іграшок.  Заступниця голови Міжвідомчої художньо-технічної ради з іграшок МОН України Людмила Гладун розповідає, що у цьому питанні також  є держстандарти. "Ця експертиза не є обов’язковою , а є добровільною для виробників, яким важливо не лише те, чи безпечні матеріали, а й чи функціональна іграшка з точки зору ігрових можливостей. Вони опікуються тим, аби іграшка несла в собі потенціал розвитку і відповідала психо-емоційному стану дітей того чи іншого віку". Іграшка не має лякати, в першу чергу, каже вона, але, з іншого боку зараз є різні страшилки, персонажі мультфільмів, і між психологами точаться дискусії з приводу них: "Адже, ми теж в дитинстві любили страшні історії, робити халабуди, сидіти в них і розповідати страшні історії. Але загалом іграшка не повинна будити негативні емоції, тривогу страх. Для цього на етапі виготовлення іграшки залучаються психологи, професійні художники, конструктори, скульптори, якщо йдеться про ляльку",  — зауважує вона. 

Чому іграшки Made in Ukraine часто краще за імпортні

Виконавча директорка "Української Асоціації індустрії іграшок" Наталія Іваненко переконана, що нині на державному рівні має бути агітація за те, щоб купували український товар: "Іграшки українського виробництва повинні відповідати всім держстандартам, які є на сьогодні".

Якісних товарів українського виробництва зараз дуже багато, каже каже вона . "Я знаю багато виробників, які виготовляють хороші іграшки, але їх не купують співвітчизники, а купують більше за кордоном. І справа тут не лише в ціні. Я знаю компанію, яка продавала іграшки умовно за 5 доларів, а за кордоном вона продавалась у три рази дорожче, там купується, в Україні ні. І такі компанії закрили виробництво і продаж на Україну, а виготовляють на експорт. Це ненормально". 

"Якщо оцінити загалом ринок іграшок, які є якісними, і тих, що не відповідають техрегалменту, це десь близько 50 на 50", — наголошує Наталія Іваненко.

Фото: Depositphotos