Спецпроєкт "Знову вибори". Які бюлетені будуть на виборах 25 жовтня і як їх заповнювати?

Спецпроєкт "Знову вибори". Які бюлетені будуть на виборах 25 жовтня і як їх заповнювати?

Місцеві вибори, призначені на 25 жовтня, уперше пройдуть за новою виборчою системою – так званою пропорційною із відкритими партійними списками. Зміна системи голосування призвела й до зміни вигляду частини виборчих бюлетенів. Це означає, що на дільницях виборці матимуть справу як зі звичними бюлетенями, так і з бюлетенями нового зразка. Як у них розібратися, і не розгубитися у кабінці для голосування? Детально про те, як заповнювати бюлетені на виборах 25 жовтня і не помилитися "Українське радіо" розповідає в спецпроєкті "Знову вибори".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Насамперед треба зазначити, що абсолютна більшість виборців в Україні отримають на дільниці чотири виборчих бюлетені. Із цього правила є кілька винятків: деякі виборці отримають два, три або п’ять бюлетенів, але про ці категорії виборців мова йтиме наприкінці. 

· Перший бюлетень: голови міст, сіл чи селищ

Отже, перший із бюлетенів, який видаватимуть на дільниці, буде призначений для голосування за голову міста, села або селища, тобто за голову населеного пункту або територіальної громади. Це саме той бюлетень, який матиме звичну для всіх форму. Він міститиме перелік усіх кандидатів за алфавітним порядком й комірки, або ж віконця, навпроти їхніх прізвищ. Для голосування за певного мера міста або сільського чи селищного голову потрібно буде поставити позначку – галочку або плюсик – в віконці навпроти нього. 

Решта три бюлетені будуть призначені для обрання депутатів рад трьох різних рівнів. 

· Другий бюлетень: кандидати до обласних рад

Другий бюлетень – для обрання депутатів обласних рад. Ці вибори будуть черговими, тобто обиратимуться нові депутати до нині існуючих обласних рад. 

· Третій бюлетень: кандидати до районних рад

Третій бюлетень – для обрання депутатів районних рад. Ці вибори будуть першими. Відомо, що в Україні завершується адміністративно-територіальна реформа, в результаті якої були окреслені межі нових районів, тож під час виборів 25 жовтня виборці вперше голосуватимуть за депутатів нових районних рад. Власне кажучи, обидва названі голосування за депутатів районних та обласних рад здійснюватимуться за допомогою бюлетенів нового зразка. 

· Четвертий бюлетень: кандидати до місцевих рад

Останній, четвертий, бюлетень буде присвячений голосуванню за депутатів місцевих рад, тобто міських, сільських або селищних. Особливість даного голосування полягає у тому, що, залежно від розміру населеного пункту, виборці зможуть отримати бюлетень або старого, або нового зразка. Ті, хто проживає у невеликих громадах з кількістю виборців менше десяти тисяч, отримають на дільницях бюлетені традиційного зразка. Це означає, що за абеткою в бюлетені будуть розміщені назви партій, навпроти яких треба буде поставити звичну позначку – галочку або плюсик. Натомість ті хто мешкає у великих громадах з кількістю виборців більше десяти тисяч, отримають бюлетень нового типу. Таким чином, із чотирьох бюлетенів, які видаватимуть на дільницях, два або три гарантовано матимуть новий вигляд. Відтак, саме час розповісти про нього докладніше.

Що особливого в бюлетені нового зразка?

Ключовою особливістю бюлетеня нового зразка є те, що у ньому можна буде зробити одразу дві позначки. По-перше, виборець зможе обрати партію, яку він хоче провести до обласної, районної чи місцевої ради. У бюлетені буде прописано декілька партій, й навпроти однієї із них треба буде поставити звичний символ – галочку або плюсик. По-друге, виборець матиме змогу обрати конкретного представника даної партії, якого він би волів бачити в раді. У бюлетені біля кожної партії буде перелік кількох кандидатів у депутати - не менше п’яти, але не більше дванадцяти прізвищ. Із цих кількох запропонованих кандидатів можна буде обрати одного. Для цього у спеціально відведеному віконці треба буде вписати порядковий номер, що вказаний біля прізвища даного кандидата. Важливо зазначити, що голосувати за конкретного кандидата не обов’язково – можна обмежитися лише голосуванням за партію. Натомість голосувати тільки за кандидата не можна: якщо віконце навпроти партії лишиться порожнім – без галочки або плюсика, – такий бюлетень буде визнано недійсним.

2,3,4: чому мешканці різних населених пунктів отримають різну кількість бюлетенів?

Й насамкінець про згадані вище винятки, які стосуються кількості бюлетенів. Найшвидше матимуть змогу проголосувати мешканці столиці – вони отримають лише по два бюлетені, за допомогою яких обиратимуть мера Києва та депутатів міської ради. По три бюлетені отримають мешканці підконтрольних районів Донецької та Луганської областей. Вони обиратимуть голову та депутатів своїх громад, а також депутатів районної ради. Натомість вибори в обласні ради – через окупацію частини цих областей – на Донеччині та Луганщині не відбудуться. Найдовшим обіцяє бути голосування мешканців Житомира, Кривого Рогу, Кропивницького, Полтави й Херсона – вони отримають по 5 бюлетенів, бо, крім стандартного набору, обиратимуть ще депутатів районних у місті рад. Так само по 5 бюлетенів отримає частина мешканців Чернігівської області – щоправда, їхній п’ятий бюлетень не стосуватиметься місцевих виборів. Просто в той самий день ЦВК проведе довибори депутата Верховної Ради в одномандатному окрузі №208. 

ФОТО: УНН