Всесвітній день боротьби із ВІЛ: ще раз про важливе

Всесвітній день боротьби із ВІЛ: ще раз про важливе

1-го грудня — Всесвітній день боротьби з ВІЛ. Про міфи, які ширяться навколо ВІЛ/СНІД та що варто знати про інфекцію — говорили в ефірі Українського Радіо з координаторкою проекту з ВІЛ/СНІД української фундації Громадського здоров'я Оксаною Савенко.

"Це день, коли ми повинні всі зрозуміти, що до ВІЛ-інфекції та вірусних гепатитів - ми повинні ставитися як до таких, які потрібно регулярно перевіряти. Чому ми піклуємося про рівень цукру, чому ми піклуємося про рівень  артеріального тиску, а це викликає у нас який подив? Це повинно бути у нашому розумінні як необхідне есенціальне обстеження", — впевнена Оксана Савченко.

Вона також зауважила, що досі багато людей сприймають СНІД як "хворобу наркоманів, повій".

"Мені здається, що це корінна проблема. Ми повинні змінити парадигму нашого суспільства. Чому? Тому що, по-перше, СНІД у нас асоціювався з групами ризику. І на перших стадіях епідеміологічного процесу, звичайно, інфекція концентрувалася у групах ризику. Сьогодні, я хочу наголосити, це може стосуватися кожного. Тому що статевий шлях передачі ВІЛ сьогодні домінує. І сьогодні кажуть вже про те, що епідемія вже вийшла за групи ризику та увійшла у загальне населення. Тобто кожен з нас може стикнутися з цією проблемою", — наголосила експертка.

"Це хронічна інфекція, про яку ми повинні мати знання, яку повинні діагностувати та ми повинні розуміти, що існує лікування і ми повинні розвінчати сьогодні деякі міфи, які є у нашому суспільстві", — додала вона.

Головні правила запобігання розповсюдження інфекції:

Перше правило — захищені статеві стосунки. Друге — здавати тести на ВІЛ. "Тести на ВІЛ повинні бути у нашій практиці як банальна, загальна річ, яку ми повинні робити регулярно. Потрібно пам'ятати, що ВІЛ-інфекція має період вікна: три місяці людина може бути інфікованою, але тести ще не показують цього. Ми маємо сьогодні безкоштовні тестування практично у всіх точках: у магазині, у супермаркеті, ваш сімейний лікар може вам зробити скринінговий тест на ВІЛ", — резюмувала Оксана Савченко.

Фото pixabay