Йосип Зісельс про Зеленського, який пропустив Марш пам'яті у Бабиному Яру: не став би надавати цьому великого значення

Йосип Зісельс про Зеленського, який пропустив Марш пам'яті у Бабиному Яру: не став би надавати цьому великого значення

Член ініціативної групи "Першого грудня" Йосип Зісельс в ефірі Радіо Культура прокоментував те, що президент України Володимир Зеленський 29 вересня не взяв участь у Марші пам’яті, присвяченому 78-річниці розстрілів у Бабиному Яру.

Йосип Зісельс зауважує, що він не став би акцентувати увагу на тому, прийшов чи не прийшов Володимир Зеленський на пам'ятні заходи.

"Це такий перехідний період, який цього року відбувається, від однієї влади до іншої. Вони ще не знайшли такої можливості, подивитися в цей бік. Думаю, що перед державою стоять більш серйозні запитання, більш системні, які пов'язані з подальшою долею України. Ми бачимо, що багато питань також не готується ретельно, на деякі взагалі не звертається увага або звертається поверхнево. Тому я не став би випинати саме цю подію, що Зеленський не прийшов до Бабиного Яру", — сказав він. 

Член ініціативної групи "Першого грудня" прокоментував появу світлини з Володимиром Зеленським біля радянського пам’ятника жертвам розстрілів у Бабиному Яру.

"По-перше, вони не сприйняли цей виклик перед тим і не підготувалися до нього. Я думаю, що наступного року вони зреагують нормально. По-друге, коли почалася критика, коли виступив Рабин Яків Блайх в день, коли була хода до пам’ятника "Менора", тоді вже Адміністрація президента "підсуєтилася" і запропонувала такий вихід: приїхати пізніше, але у приватному форматі. Це трохи дотепно, але так зробили. Але ж намагалися щось виправити. Це вже добре. Це сигнал: ми реагуємо на критику і приходимо. Треба враховувати традиції. Оскільки це влада нова, то вони ще не осягнули всіх традицій, які були сформовані до них", — сказав він. 

Йосип Зісельс зауважив, що в 1991 році президент України вперше відвідав пам’ятні місця у Бабиному Яру, а за ці 30 років вже сформувалася певна традиція участі перших осіб держави у пам'ятних заходах.

"Події були й раніше, які почалися у 1966 році, коли вперше зібралася громадськість. Потім були намагання єврейських активістів збиратися там 29 вересня. У 1991 році вперше прийшов туди президент України Леонід Кравчук. Він проголосив промову, де зазначив про те, що деякі громадяни сьогоднішньої України брали участь у тортурах, пограбуванні і вбивстві євреїв. І він вибачився за це. Ми сприйняли цей меседж дуже позитивно, бо це було вперше в історії України, коли очільник держави робить такий крок. У 2015 році Петро Порошенко повторив це, коли виступав з промовою в ізраїльському Кнесеті. Тобто два президенти України вже зазначили це", — сказав він.

"Ми рухаємося у тому напрямі, що і Західна Європа, коли Голокост з суто єврейської трагедії, суто єврейського геноциду перетворився на універсальну трагедію, яка стала частиною історії єврейської Європи. За ці 30 років виробилася певна традиція, що президент приходить 29 вересня до пам’ятника і виголошує промову. Він приходить з очільником Кабінету міністрів та спікером Верховної Ради. Так було досі. У цьому році цього не сталося. Наступного року, я думаю, ця традиція поновиться. Можливо, вони придумають щось нове", — додав він.

Зазначимо, президент України Володимир Зеленський 29 вересня не взяв участь у Марші пам’яті, присвяченому 78-річниці розстрілів у Бабиному Яру.

Рабин, голова Об'єднання юдейських релігійних організацій України Яків Блайх під час заходів біля пам’ятника "Менора" висловив обурення тим, що президент України не взяв участь в офіційних заходах. Пізніше заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко опублікував світлину з Володимиром Зеленським у Бабиному Яру.

Нагадаємо, 2930 вересня 1941 року нацистами у Бабиному Яру було розстріляно понад 33 тисячі євреїв. 

Повну версію розмови з Йосипом Зісельсом можна буде почути в п'ятницю о 16-10 в  програмі "Права людини понад усе" в ефірі Радіо Культура і Українського радіо.

Фото Кирила Тимошенка, facebook.com