Якою має бути література для дітей — розповідає Михайло Слабошпицький

Якою має бути література для дітей — розповідає Михайло Слабошпицький

Михайло Слабошпицький — відомий український письменник, який успішно реалізувався в літературі для дорослих, однак також він має багато книжок для дітей. Нещодавно світ побачила його збірка казок та оповідань "Рися, що жила на дереві". В ефірі Радіо Культура Михайло Слабошпицький розповів не лише про цю книжку, а й про літературу для дітей загалом.

Михайло Слабошпицький висловив вдячність художниці Оксані Мушкетик, яка проілюструвала його книжку "Рися, що жила на дереві". 

"Хочу подякувати Оксані Мушкетик. Це страшенно талановита художниця. Я знаю кілька книжок, які вона ілюструвала. І мою попередню книгу "Чудасія на балконі" (2013 рік — ред.). І раптом Оксана  перелякала мене, сказавши, що зробить ілюстрації з ганчірок. Я був страшенно збентежений, проте оскільки шаную Оксану, то не смів їй заперечити. Коли вона принесла іллюстрації —  це було диво. А потім ще одну мою книжку Оксана проілюструвала маленькими пластиліновими фігурами ("Золоті бджоли", 2014 р. — ред.). Це був шедевр", — розповів він. 

Михайло Слабошпицький пригадав, як починався його шлях до написання дитячих книжок.

"Коли я був критиком і вважав, що це моя головна іпостась, то і писав на машинці черговий опус. Мирослав (син письменника — ред.) вилазив на коліна та запитував: "Що ти пишеш?". Я відповідав, що статтю. "Кому воно треба? Напиши щось людське. Напиши про мене. Як я бігав за горобцями або як у мене був папуга", — казав син. Він диктував мені сюжети. Потім я йому їх читав, а він казав "мура" або "цікаво". Якщо він казав, що це "мура", то я це викидав", — розповів письменник.

За словами Михайла Слабошпицького, найкращі твори для дітей, за незначним випадком, написали не "чисто" дитячі письменники. Серед українських письменників це Григір Тютюнник, Євген Гуцало, Борис Харчук, Анатолій Дімаров.

"Естонський письменний, класик так званої дитячої літератури, Яан Раннап сказав, що книжка, яку нібито пишуть для дітей, повинна бути сходинкою дорослого згори до дитини і сходинкою догори дитини назустріч дорослому. Вони повинні зустрітися". Хіба книжка Екзюпері написана тільки для дітей?", — розповів він. 

Нагадаємо, що Михайло Слабошпицький — автор книг "Поет із пекла (Тодось Осьмачка)", "Никифор Дровняк із Криниці", "Веньямін літературної сім’ї (Олекса Влизько)", "З голосу нашої Кліо", "Українські меценати", "Українець, який відмовився бути бідним" (про Петра Яцика), "Пейзаж для Помаранчевої революції", "25 поетів української діаспори", багатьох дитячих оповідань. Його роман "Марія Башкирцева" виходив у перекладах на французьку та російську мови.

Автор понад двох десятків книжок для дітей та юнацтва, прози, публіцистики й літературної критики. Також є автором  книги "Що записано в книгу життя. Михайло Коцюбинський та інші". 

Фото: Книгарня Є