З анексією Криму та окупацією Донбасу ми втратили понад мільйон історичних пам'яток – Ігор Пошивайло

З анексією Криму та окупацією Донбасу ми втратили понад мільйон історичних пам'яток – Ігор Пошивайло

Українця обрали до керівництва одного з комітетів Міжнародної ради музеїв (ICOM). Ігор Пошивайло в ефірі Радіо Культура розповів, що таке Міжнародна рада музеїв та чому діяльність цього комітету важлива для України.

На цьогорічній генеральній конференції Міжнародної ради музеїв було створено комітет із підвищення стійкості музеїв до надзвичайних ситуацій, який займатиметься питанням готовності до них музеїв. Віцепрезидентом цього комітету обрано Ігоря Пошивайла, директора Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності.

"ICOM – це Міжнародна рада музеїв. Це єдина глобальна громадська організація, яка об'єднує представників музейного середовища з понад 130 країн світу. До неї входить понад 44,5 тисячі членів, – розповів Ігор Пошивайло. – Це така велика мережа, яка допомагає музейникам реалізовувати свій потенціал, адаптувати випрацьовані спільнотою стандарти, зокрема, етичні. Етичний кодекс ICOM досить проблематично застосовувати у пострадянських країнах".

Музейник розповів, що ICOM була створена у 1946 році, щоб відновити музеї після Другої світової війни. Зараз вона об'єднує три десятки комітетів, які спеціалізуються на різних напрямках. Комітет, до керівництва якого було обрано Ігоря Пошивайла, фактично продовжує те, заради чого створювалася Міжнародна рада музеїв.

"Комітет створено з огляду на ті виклики, які зараз стоять перед музеями, музейною спільнотою. Ми бачимо, що щороку кількість стихійних лих, катастроф та надзвичайних ситуацій зростає. Ми пам'ятаємо пожежу в Бразильському національному музеї, пам'ятаємо пожежу в Парижі, коли горів Нотр-Дам – тобто це стосується усіх країн. Це проблема втрати культурної спадщини", – пояснив Ігор Пошивайло.

Музейник вважає, що питання збереження культурної спадщини зараз стоїть для України особливо гостро.

"Після Майдану, коли був анексований Крим, окуповані території на Донбасі, постала велика проблема того, що ми втратили. Яку кількість рухомих та нерухомих пам'яток ми втратили. На сьогодні ми точної цифри не знаємо, але відомо, що понад мільйон одиниць. У Криму те, що було частиною українського музейного фонду, активно стає частиною музейного фонду РФ. По суті, це викрадення наших експонатів, – розповів Ігор Пошивайло. – Є загроза для нерухомих памяток: Бахчисарайського палацу, Херсонесу. І тут відсутні механізми реагування на подібні ситуації".

Нагадаємо, історик Андрій Іванець в ефірі Радіо Культура розповів, що на території окупованого Росією півострова відбувається бум незаконної археології, останні п'ять років російські археологи без дозволу проводять безліч протизаконних розкопок та фактично грабують культурну спадщину України.