Чи гуманно застосовувати хімічну кастрацію до психічно здорових людей – пояснює експертка

Чи гуманно застосовувати хімічну кастрацію до психічно здорових людей – пояснює експертка

Про те, в чому різниця між злочинами щодо неповнолітніх та педофілією та чи гуманно застосовувати хімічну кастрацію до злочинців, які є психічно здоровими, розповіла Українському радіо в програмі "Справа честі" судово-психіатрична експертка, начальниця відділу судово-психіатричних експертиз Центру психічного здоров’я і моніторингу наркотиків та алкоголю Міністерства охорони здоров’я України, співавторка альтернативного законопроекту щодо хімічної кастрації № 6607 Олена Козерацька.

– Злочини щодо неповнолітніх і педофілія – це різні речі?

– Так, це різні речі. Педофілія – це психічний розлад, яким страждає від 1 до 3 % від всього населення людей на планеті. А сексуальні злочини може скоювати й особа, яка не хворіє на психічні розлади.

– Ваш проект закону вводить поняття "педофілія", а в проекті депутатів партії Ляшка цього немає. У чому відмінність? У пропозиціях і вони, і ви пропонуєте кастрацію.

– Законопроект "Радикальної партії" № 6449 пропонує примусову психічну кастрацію, в тому числі і до психічно здорових людей. Це є наруга над принципами права і здоровим глуздом. Наш законопроект пропонує застосування кастрації як добровільного і гуманного методу лікування хворих на педофілію.

– Наскільки важко визначити, чи людина хвора на педофілію?

– Це важко, бо юристи цього не зроблять. Потрібно на стадії досудового розслідування, що й пропонує наш законопроект, призначати обов’язкову судово-медичну та судово-психіатричну експертизу щодо осіб, які скоїли злочини проти сексуальної недоторканості неповнолітніх осіб.

Читати також – Екс-слідчий у справі "пологівського маніяка": правоохоронна система поки що не готова до застосування хімічної кастрації

– Але депутати від Ляшка можуть сказати, що це превентивний захід щодо рецидивів.

– Для цього все одно мають бути призначені експертизи, аби визначити, чи даній людині можна проводити таку процедуру. Якщо застосовувати її до психічно здорової людини, це буде катуванням, яке суперечить всім нормам конвенції Європейської ради з прав людини. Хімічна кастрація застосовується в 5 штатах США примусово, в Швеції – добровільно, в Данії – примусово на певних умовах, в Німеччині, Ізраїлі – добровільно. В Казахстані, Киргизстані та Росії – примусово, але лише до хворих на педофілію.

Нагадаємо, Верховна Рада України схвалила законопроект № 6449 "Про хімічну кастрацію за скоєння злочинів щодо неповнолітніх" авторства нардепів "Радикальної партії Олега Ляшка", який українські медіа охрестили "хімічною кастрацією педофілів". Законопроект передбачає посилення відповідальності за зґвалтування та розбещення неповнолітніх шляхом застосування примусової хімічної кастрації.

Слухати повну версію.

ФОТО: Pixabay