Соціальний інжиніринг: чому Україна стає лабораторією для випробування політтехнологій

Соціальний інжиніринг: чому Україна стає лабораторією для випробування політтехнологій

Генеральний директор інформаційної агенції "Інтерфакс-Україна" Олександр Мартиненко та головний редактор сайту "Лівий берег" Олег Базар у рамках спецпроекту Українського радіо "Еволюція виборця" проаналізували, як під час виборів використовується соціальний інжиніринг, чи завжди за його допомогою вдається досягти потрібного результату та чому на цьогорічних виборах в Україні традиційні прийоми "соціальних інженерів" погано спрацювали.

0:00 0:00
10
1x

 

Як працюють соціальні інженери
 

Соціальний інжиніринг — це відносно нова царина знань. Він стоїть, зокрема, на перетині інформатики, психології, соціології та піар-технологій. Якщо говорити загально, його мета — обробляти великі обсяги інформації, захищати їх від зловмисників та створювати позитивний імідж. Чий імідж — залежить від завдання, яке замовник ставить перед соціальними інженерами.

Це може бути створення позитивного іміджу політичних партій та окремих діячів. Попит на це є завжди, необов’язково перед виборами. Тому досвідчені лідери дбають про своє реноме упродовж всього перебування в політичному житті. Що досвідченіші соціальні інженери, то довший буде політичний вік цих лідерів.

Ще соціальний інжиніринг використовують для керування великими масами населення. Багато людей мають своєрідні "кнопки", на які фахівець може натиснути, щоб отримати потрібну інформацію або спрямувати людей у потрібному керунку. Революції та перевороти часто починаються з ініціативи мас. Соціальні інженери потрібні саме для того, щоб скерувати людську енергію в потрібному напрямку.

Соціальних інженерів також залучають до керівництва настроями на рівні держав та їхніх очільників. Тут структура їхньої діяльності приблизно така сама, як і у разі з окремими людськими масами. Але різниця в тому, що держави — це дуже великі маси людей. Треба знайти методи взаємодії між ними на рівні голів держав, щоб проводити потрібну політику в інтересах замовника.


Відносна ефективність


Разом з тим, переконаний Олександр Мартиненко, соціальні інженери чи політтехнологи не є всесильними.

"Дійсно, можна сказати, що людина і виборець зокрема — це такий предмет роботи не тільки інженерів, а також конструкторів і технологів. Але це ми вже перетворюємо все наше життя у виробничий процес. Ні, життя ширше і глибше, ніж будь-яке підприємство. Суспільне життя дуже глибоке і різнобарвне, на нього впливає дуже багато факторів, а коли кажуть, що є людина, яка організує голосування за будь-кого, то це звичайний аферист", — вважає Олександр Мартиненко.

Олег Базар, погоджуючись, зазначає, що в силу складності людської психіки, будь-який вплив на неї з метою спонукати до певних дій, носить обмежений характер.

"Мені здається, що людська істота є дещо складнішою. Є стимули, емоції і реакції, але зводити людину до якогось механізму, як до тостера, на якому можна натиснути кнопочку і отримати гріночку відповідного розміру і ступеня підсмаження — це перебільшення", — переконаний Олег Базар.


Злам звичних практик


Хорошим прикладом всієї обмеженості можливостей соціальних інженерів, на думку експертів, стали цьогорічні президентські та парламентські вибори, адже в їхньому перебігу визначальним був запит суспільства на нові обличчя.

"Цей рік порушив дуже багато технологічних практик, які у нас були 27 років і не тільки у нас, а й у світі. З’явився зверху бренд, який просто поламав усі стратегії і тактики людей і в мажоритарних, і в партійних списках, тому що він просто з’явився з неба. Головне завдання кожного такого інженера чи технолога — відповісти на запит. Тобто запит людей первинний", — впевнений Олександр Мартиненко.

Погоджуючись, Олег Базар додає, що така ситуація характерна не лише для України.

"Був дуже сильний суспільний запит. Він не лише український, це зараз загальносвітовий тренд. Це бунт та ненависть до традиційних еліт в широкому розумінні. В Україні команда Зеленського дуже вдало осідлала цю хвилю. 2019 рік став в Україні роком антиелітного бунту і запиту на нові обличчя. Не важливо хто, головне, що це нова людина, а не ці прісні старі пики, які були до сьогоднішнього дня", — додає Олег Базар.

Однак, за словами Олександра Мартиненка, саме в Україні цей тренд проявився найбільш чітко.

"Тому у певному плані Україна — це лабораторія для вивчення, можна сказати, соціальними інженерами, або політтехнологами всього світу", — резюмує Олександр Мартиненко.

Спецпроект Українського радіо "Еволюція виборця" — це 20 аналітичних ефірів та 3 публічні заходи. Його основні завдання — аналізувати сучасні політтехнології та методи впливу, робити факт-чекінг заяв представників різних політичних сил, розвінчувати маніпуляції, міфи та фейки. Його мета — сприяти розвитку критичного мислення громадян, аби вони об'єктивно оцінювали те, що відбувається, та могли робити вільний, усвідомлений вибір.

Слухати повну версію ток-шоу.

Слухати всі ток-шоу.

Слухайте спецпроект у вівторок та четвер, початок о 18:10.

Проект реалізується за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".