Масляна: рецепт млинців від шеф-кухаря Євгена Клопотенка

Масляна: рецепт млинців від шеф-кухаря Євгена Клопотенка

Пущення, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Бабський тиждень, Масниця або Масляна – триває традиційний для слов’ян Масничний тиждень. Зоряний кухар, кулінарний експерт та шеф-кухар Євген Клопотенко розповів в ефірі "ДеньПРО", як правильно готувати млинці на Масляну.

Ведучі:

Ганна Матвійчук, В'ячеслав Ільїн

 

Як підготувати тісто для млинців?

Млинці готувати насправді дуже легко, треба просто правильно все поєднати, знайти правильний баланс борошна, молока та яєць. І я такий баланс знайшов.

На 1 літр молока потрібно 4 яйця, 250 г борошна, 2 столові ложки цукру, трішки солі та 50 мл звичайної олії. Дуже важливо, щоб це не було на око: трошки менше молока, трошки більше яєць,, менше борошна… Треба чітко ось так. Якщо ви чітко ось так зробите, ваші млинці будуть такі, яких ви ніколи в житті не їли.

Чим збивати тісто: міксером чи вінчиком?

Забудьте про міксер! Треба збивати рукою, ви що? Треба замішувати вінчиком, рукою, і відчувати продукт. А коли міксером збиваєте, ви нічого не відчуваєте, просто собі встали і все.

Як правильно готувати млинці?

Ви берете спочатку молоко, потім яйця, потім додаєте борошно і вимішуєте. А потім виливаєте на пательню.

Важливо, щоб ця пательня була розігріта дуже сильно. Ви наливаєте перший млинець і знімаєте сковорідку з вогню. Секунд 15 її треба тримати без вогню, тому що вона вже гаряча, і млинець таким чином рівномірно розподілиться по всій пательні. А потім знову ставите на вогонь.

Чому перший млинець завжди комом?

Чому перший млинець комом завжди майже в усіх? Тому що треба зрозуміти, як працює температура і як працює пательня. Інколи буває, що пательня занадто нагріта або не з того матеріалу. Кожній господині і кожному шеф-кухарю треба пристосуватися до правильної сковорідки.

В мене буває і два млинці комом, тому що я постійно готую на різних майстер-класах, на різних пательнях. А дома все виходить з першого разу.

Як приготувати пишні американські млинці – панкейки?

До того, що я вам сказав, додайте грамів 14 розпушувачу, і ще грамів 50 борошна. Ви виливаєте тісто на пательню, а воно піднімається десь на півсантиметра. Це й називається панкейк.

Фото з сайту Євгена Клопотенка