Музичний продюсер: гастролі українських артистів у Росії потрібно обов’язково законодавчо врегулювати

Музичний продюсер: гастролі українських артистів у Росії потрібно обов’язково законодавчо врегулювати

Музичний продюсер Олександр Ягольник та експерт Інституту соціальних технологій "Соціополіс", політолог Ярослав Макітра в ефірі Українського радіо в програмі "Плюс-мінус" прокоментували, чи потрібно законодавчо врегулювати питання гастролей українських артистів у Росії.

Ведучий:

Олександр Піддубний

"Гастролі українських артистів потрібно обов’язково законодавчо врегулювати. Якби парламентарі проголосували за законопроект Кириленка рік тому, то такого б скандалу довкола нашого Нацвідбору на Євробачення 100% не було б. У ньому є дуже цікаві норми, зокрема про те, що під час демонстрацій на телебаченні номера або кліпу такого артиста є рядок, де вказано, що цей артист гастролює в державі-агресор",—  зазначив Олександр Ягольник.

Політолог Ярослав Макітра зауважив, що якщо артист гастролює у Росії, то на такого артиста потрібно накладати обмеження, зокрема представляти Україну на тих чи інших конкурсах.

"Це очевидно не є добре, коли українські артисти гастролюють у Росії. Можливо, потрібно накладати певні обмеження такому артисту, зокрема представляти Україну на тих чи інших конкурсах, але це потрібно робити заздалегідь. Але щодо питання гастролювати чи ні — це більше питання вибору самих артистів. Інша справа в тому, що вони роблять під час цих гастролів", — сказав Макітра.

Як повідомлялось, Україна відмовилась від участі в міжнародному пісенному конкурсі Євробачення-2019.

Як зазначала прес-служба НСТУ, Національний відбір-2019 виявив та привернув увагу нашого суспільства до системної проблеми музичної індустрії в Україні, а саме: зв’язків артистів із шоу-бізнесом на території держави-агресора, які й на 5-му році військового конфлікту все ще залишаються дуже тісними. Для частини суспільства цей факт прийнятний, в іншої частини викликає обурення й несприйняття.

Читайте також: Внесення в контракт заборони концертів представника України у РФ виправдане умовами Євробачення – юрист

Нагадаємо, 23 лютого в Києві відбувся фінал національного відбору на міжнародний пісенний конкурс "Євробачення-2019". У фіналі національного відбору змагалися шість виконавців: Freedom jazz, YUKO, MARUV, Brunettes Shoot Blondes, KAZKA та ANNA MARIA.

Найбільшу сумарну кількість голосів від глядачів та суддів, 11 балів, здобула MARUV з піснею Siren song.  Переможниця Національного відбору на Євробачення–2019 MARUV та Суспільний мовник не підписали договір щодо участі співачки в конкурсі. Після цього ще кілька учасників нацвідбору оголосили про відмову від участі в конкурсі Євробачення-2019.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com