Кінокритик: фільм "Малевич" містить абсолютно унікальний матеріал

Кінокритик: фільм "Малевич" містить абсолютно унікальний матеріал

Фільм "Малевич" містить абсолютно унікальний матеріал, переконаний кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський. Про це він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат".

Ведучі:

Тетяна Дем’яненко, Владислав Красніцький

"Я вважаю, що вихід цього фільму — це важлива подія. Це не арт-хаус, це не кіно, яке мусить ходити по фестивалях класу А. На мою думку, це кіно розраховане на більш широку аудиторію", — зазначив Ярослав Підгора-Гвяздовський.

Ярослав Підгора-Гвяздовський зауважив, що у свій час Казимир Малевич зробив сценарій фільму спеціально для німецького режисера Ганса Ріхтера, і цю розкадровку було знайдено.

"У його створенні брали участь професіонали. У цьому фільм брав участь дослідник Жан-Клод Маркаде, який один з перших сказав про Малевича, що він український художник, а також наш найбільший дослідник Малевича Дмитро Горбачов. Сценарист Тетяна Філевська зробила для фільму левову частину роботи: вона їздила по світу збирала коментарі і була навіть у Сполучених Штатах у центрі Ґетті, де відкопала розкадровку, сценарій Малевича для фільму, який був написаний ним, як я підозрюю, у 20-х роках. У 1930 році він цю розкадровку зробив спеціально для німецького режисера Ганса Ріхтера і забув її в Берліні. Потім вона через 20 років була знайдена й передана на Ріхтеру, і близько 1970-го року він намагався це відтворити. Але йому це не вдалось. Він дописував свої правки у це. І у Фільмі це все відтворено", — сказав він.

Кінокритик наголосив, що фільм "Малевич" містить абсолютно унікальний матеріал.

"Те, що було зроблено у фільмі і з позиції Ріхтера, і з позиції Малевича — це абсолютна цінність цього фільму. Наскільки я знаю, ми ніколи не бачили супрематичне кіно. Там дві частинки, вони приблизно по 5 хвилин — це абсолютно самоцінний матеріал, унікальний", — прокоментував Підгора-Гвяздовський.

Нагадаємо, у Києві 23 лютого відбулась презентація документального фільму "Малевич", присвяченого 140-річчю Казимира Малевича.

Документальний фільм "Малевич" вийде в лімітований прокат 28 лютого у Києві, Харкові, Львові, Чернівцях.

Прослухати повну версію.  

Фото — facebook.com/lirakinoteatr