"А серйозно?": критичний аналіз обіцянок і вчинків кандидатів у президенти за минулий тиждень

"А серйозно?": критичний аналіз обіцянок і вчинків кандидатів у президенти за минулий тиждень

Ведучі Українського радіо Богдан Буткевич та Наталя Соколенко в програмі "А серйозно?" обговорили найрезонансніші заяви та вчинки кандидатів у президенти за минулий тиждень.
 
Порошенко і церква
 
3 лютого Петро Порошенко сказав: "нещодавно зареєстрована Православна церква України, у відповідності до Конституції України, є і буде незалежною від держави. В Україні не буде державної церкви" і "Пропоную рівноправне і відповідальне партнерство на обраному країною шляху. У нас дуже широке поле для співпраці".
 
Богдан Буткевич: Оці два твердження напряму одне одному суперечать. На наш погляд, найбільша проблема полягає в тому, що як можна говорити про те, що ця церква буде незалежною від держави, якщо ти наступною фразою говориш про партнерство. 
 
Наталя Соколенко: Що важливо, у нас не тільки православна церква України входить до Всеукраїнської ради церков. Це найбільша громадська організація України, яка об'єднує всі церкви. Головує там зараз равин Яків Дов-Блайх. Мене трохи дивує, чому досі немає реакції Якова Дов-Блайха, чи голови мусульман України, чому президент України отак-от не заявляє про рівноправне партнерство з головним равином України, з очільником мусульман і так далі. Отака фаворитизація йде предстоятелю однієї з церков.
 
Зеленський і декларації
 
31 січня Володимир Зеленський подав зміни до своєї електронної декларації да 2017 рік.  В уточненій декларації вказана компанія Green Family, 300 акцій якої належать Зеленському. Також повідомляється, що він придбав їх у 2012 році. Крім того, Зеленський вніс до декларації BMW X5 2011 випуску, який належить його дружині.
 
Наталя Соколенко: Декларацію кандидати у президенти і Володимир Зеленський подає за 2017 рік. Тому він подавав такі дані, які були, бо в 2017 році він таки був акціонером цієї компанії, яка отримує замовлення від держави-агресора Російської Федерації. 24 січня Зеленський заявив, що вийде зі складу акціонерів цієї компанії. Добре, що в Україні є свобода слова і що журналісти мають можливість впіймати на брехні кандидата і створити таку суспільну думку, що кандидат мусить визнати свою брехню і виправитися. 
 
Тимошенко і газ
 
2 лютого Юлія Тимошенко назвала 5 кроків, потрібних для зниження цін на газ.
 
Наталя Соколенко: Серед перелічених кроків хочу прокоментувати один. Наприклад, Тимошенко обіцяє у випадку обрання її президенткою України спрямувати український газ, як це було у 2014 році, на потреби населення і бюджетної галузі. Як це може зробити президент України, Тимошенко не пише, це не її компетенція абсолютно. За конституцією України у президента немає таких прав. 
 
Богдан Буткевич: Окрім того, Тимошенко наголосила, що всі чиновники чинної влади, які незаконно оббирали через тарифи, понесуть відповідальність. Кожен, хто взяв у людей хоч копійку на газ, а потім переписав на свої офшорні рахунки буде притягнутий до кримінальної відповідальності. Юлія Володимирівна, відкриваємо закони про президента України, про генпрокуратуру, відкриваємо Конституцію України, скажіть будь-ласка, яким чином президент України може забезпечити притягнення до відповідальності будь-кого з цих чиновників, якщо він ними а) не керує б) не має жодного стосунку до правоохоронної системи. 
 
Наталя Соколенко: Якщо серйозно, то ми всі як виборці маємо вимагати від усіх кандидатів у президенти і від наступного президента, ким би він не був, абсолютного невтручання у діяльність правоохоронних органів і судової системи. 
 
Слухати повну версію.