Вибори-2019: соціолог пояснив, на що звертати увагу у соцопитуваннях

Вибори-2019: соціолог пояснив, на що звертати увагу у соцопитуваннях

Доктор соціологічних наук, провідний науковий співробітник відділу методології та методів соціології Інституту соціології НАН України Олександр Стегній в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" пояснив, на що звертати увагу у соцопитуваннях.

Ведучі:

Віталій Науменко, Наталя Чорна

"У сьогоднішніх реаліях світлового суспільства відсутність статистичних викладок та рейтингів — це, безмовно, утопія. Якщо говорити про Інститут громадської думки, то йому вже понад 100 років. Це цікавий інструмент і для громадянського суспільства, і для самих кандидатів, тому я б такий сценарій їх зникнення я б не розглядав, тому що це було б шкідливо", — зазначив Олександр Стегній.

Соціолог пояснив, як відрізнити професійне опитування від аматорського.

"Насамперед, це рівень прозорості. Коли публікуються дані чи коли люди їх слухають, мають бути вказані дані, хто провів опитування. Наприклад, говорили, що ООН проводило опитування в Україні, але у ООН немає опитувальної мережі. Будь-яка міжнародна організація в Україні має називати того, хто провів опитування. Також важливо вказати, скільки людей опитали, коли це було, давати чітко формулювання запитання і, безумовно, в 99% ця організація має бути в Інтернеті. Як тільки цього немає, виникають питання", — сказав Стегній.

На цю тему — КВУ: проблема фальшивої соціології має місце завжди

"Репрезентативність — це те дозволяє нам сказати, що ми опитали людей і маємо на виході громадську думку. Кожна вибірка — це складний математичний процес. Те, що ви бачите на вулиці, це опитування людей, яких ви піймали за руку", — додав він.

 Читайте також — Прогнозується, що явка виборців зросте у всіх регіонах — Мисів

Нагадаємо, початок виборчого процесу оголошено з 31 грудня 2018 року, офіційне висунення кандидатів дозволено до 3 лютого. Окружні виборчі комісії повинні бути створені до 18 лютого включно, дільничні — до 12 березня.

Прослухати повну версію. 

На фото: соціолог Олександр Стегній й ведучі Віталій Науменко та Наталя Чорна