Кошель: обіцянки знизити ціни на газ у 2 чи 4 рази – це очевидний популізм

Кошель: обіцянки знизити ціни на газ у 2 чи 4 рази – це очевидний популізм

У Комітеті виборців України (КВУ) попередили про небезпеку рекордного популізму на цьогорічних виборах. Олексій Кошель, голова правління КВУ, розповів в ефірі "РанокПРО", чому виборцям зараз як ніколи важливо критично ставитися до обіцянок політиків.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

 

Експерт порівняв виборчий процес із розглядом бюджету, коли депутати закидали профільний комітет правками з пропозиціями збільшення соціальних виплат, пільг і зарплат. Експерти підрахували, що з урахуванням усіх правок бюджет треба було збільшити вдвічі, на що коштів просто не було.

"Зараз дуже важливо, щоб політики, які обіцяють підвищити виплати у декілька разів, зарплати, які вимірюються тисячами доларів, та інші блага, вказували, яким чином за 5 років будуть знайдені кошти на подібні ініціативи", – переконаний Олексій Кошель.

Кошель нагадав, як кандидат в президенти Сербії комік Любіша Прелетачевич обіцяв вирити у Сербії море у разі своєї перемоги. На президентських виборах у 2017 році кандидат зайняв третє місце з результатом 9,43%.

"Обіцяти можна будь-що, відповідальності за це немає. Важливо, щоби виборці сприймали обіцянки прагматично. Тобто або рахували, наскільки ці обіцянки реальні, або шукали інші джерела інформації – експертну інформацію, журналістські розслідування, статті, дослідження. Тому що популізм іноді переходить межу, – додав експерт. – Одна справа, коли популізм – це виборче гасло, красива заява. І зовсім інше, коли пан Ківа і пан Мураєв обіцяють, що українцям можна буде не платити комунальні платежі".

Експерт також нагадав, що обіцянки знизити тарифи на газ у 2 чи 4 рази – це також очевидний популізм, адже підвищення ціни газу – це світова тенденція.

Олексій Кошель впевнений, що зараз українцям як ніколи потрібно критично та прагматично ставитися до обіцянок політиків.

"Виборці повинні задуматись. Якщо політик обіцяє, що після приходу до влади він різко зменшить комунальні платежі або взагалі їх скасує, варто задуматись, наскільки це реалістично. Навіть якщо ви бачите, що політик висуває подібний законопроект і навіть реєструє його в парламенті – дуже обережно ставтесь до подібних ініціатив", – радить експерт.

Новини по темі — Пік висунення кандидатів у президенти буде після Водохреща — експерт

На даний момент Центральна виборча комісія вже зареєструвала 5 кандидатів в президенти України.

Як повідомлялося, Центральна виборча комісія оголосила про початок виборчого процесу чергових виборів президента України з 31 грудня 2018 року. Як йдеться у календарному плані заходів з підготовки та проведення виборів президента України, офіційне висунення кандидатів дозволено до 3 лютого. Окружні виборчі комісії повинні бути створені до 18 лютого включно, дільничні — до 12 березня.